Jordi Molina, Pere Pau Ximenis i Quartet Insòlit.
Jordi Molina, Pere Pau Ximenis i Quartet Insòlit.
Concert de Festa Major.
Concert de Festa Major.
Jordi Molina.
Jordi Molina.
Pere Pau Ximenis.
Pere Pau Ximenis.
Comparteix
< Tornar

Jordi Molina i Pere Pau Ximenis

Jordi Molina, tenora | Pere Pau Ximenis, acordió diatònic| Quartet Insòlit: Albert Dondarza (violí) Anaís Falcó (violí), Elias Porter (viola), Daniel Regincós (violoncel)

Dissabte 23 d'agost | 20:00 h
Finalitzat
2014

Programa

A la Sirga

Presentació

El tenora Jordi Molina i l’acordionista Pere Pau Ximenis fa temps que exploren les possibilitats dels seus instruments en un duo intimista i sorprenent. Ara, van més enllà i amb el Quartet Insòlit, format per intèrprets de corda de la música folk, han creat noves composicions i arranjaments que han reunit al disc A la Sirga, un nou univers sonor innovador i desconegut que presentaran en el concert popular i gratuït que el Festival ofereix dins la programació d’actes de la Festa Major de Torroella de Montgrí. 

Biografies

JORDI MOLINA, tenora

Inicia els estudis musicals a l’edat de set anys a la banda i cobla del col·legi Sta. Maria de Blanes, sota el mestratge del pare Joaquim Alqueza. Posteriorment, continua la seva formació als conservatoris de Girona i Municipal de Barcelona i al Taller de Músics. Cursa estudis de tenora amb Ricard Viladesau.

Tenora solista de les cobles Sta. Maria de Blanes (1969- 1981), La Principal de Barcelona (1981-1983), Els Montgrins (1983-1996) i Maravella (1996-1999). Membre fundador de la Cobla de Cambra de Catalunya (1998) i de la Cobla Simfònica de Catalunya (2001). L’any 1999 deixa les formacions de música tradicional per obrir nous camins en el repertori de la tenora, instrument que fins fa ben poc no havia estat utilitzat fora del seu marc habitual (la cobla) i amb la col·laboració del pianista Ramon Escalé enregistra Mosaic, un disc de música per a tenora i piano que inclou temes de compositors actuals com Manel Camp, Ricard Miralles, Francesc Burrull, Albert Guinovart, Jorge Sarraute...

Participa en els espectacles Sonada (2000) i Llibre vermell de Montserrat (2002), de la Companyia Elèctrica Dharma. L’any 2000, fa una gira de concerts sota el títol Tres tenores, al costat de Jaume Vilà, Josep Gispert i la cobla La Principal de la Bisbal. Aquest mateix any col·labora amb tres grans personatges del panorama musical català: Maria del Mar Bonet, Manel Camp i Lluís Vidal (estrena de l’obra Per un camí comú, per a tenora i trio de jazz).

L’any 2001 col·labora amb Cesc Gelabert en l’espectacle creat per a la gala de lliurament dels Premis Nacionals, i s'integra a la formació francesa Workshop de Hautbois Populaires, dirigida per Philippe Neveu. El març de 2003 estrena a l’Auditori de Barcelona l’obra per a tenora i orquestra Centenari, de Francesc Cassú, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció de Salvador Brotons. Participa en els espectacles El sabater d’Ordis, amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, i Caurus, conjuntament amb els solistes Carlo Rizzo, José de Udaeta i Ramon Escalé Quintet.

El 2004 forma el grup Jordi Molina & Ramon Escalé Quintet, juntament amb Pep Cucurella (baix), Lluís Ribalta (bateria) i Antonio Sánchez (percussions), i el duet de tenora-orgue amb Josep M. Escalona.

Conjuntament amb Marc Egea (viola de roda), Franco Molinari (contrabaix) i Enric Canada (percussions), la primavera del 2005 crea el grup de fusió Kaulakau, i també el duet de tenora-acordió amb Perepau Jiménez. El juliol de 2006 estrena a l’Auditori de Barcelona l’obra per a tenora i orquestra Concert Catalanesc, de Salvador Brotons, amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya sota la direcció del mateix autor.

Desenvolupa una intensa activitat concertística per tota Espanya i arreu del món: França, Itàlia, Àustria, Hongria, Sèrbia, Croàcia, Eslovènia, Estonia, Alemanya, País de Gal·les, Holanda, Portugal, Polònia, Suïssa, Bèlgica, Israel, Jordània, Tunísia, Sud-àfrica, Xina, Argentina, Brasil, Mèxic, Veneçuela, Xile...

Al llarg de la seva trajectòria artística ha rebut diversos premis, dels quals destaquen el Premi a la singularitat interpretativa de l’OBP (2000) i la Medalla al Mèrit Musical de l’OBP (2004). Amb els grups amb el quals ha col·laborat, ha enregistrat més de noranta discs, amb música de diversos gèneres.

Ha compost sardanes, música per a cobla, cor, teatre, audiovisuals, dues cantates, música de cambra i, assíduament, fa arranjaments per a TV, per a formacions diverses i per a solistes. Ha estat guardonat amb el Premi Ramon Serrat per a joves compositors (1992), el segon premi al Concurs Ceret-Banyoles de composició de sardanes (1999) i el Premi Federació de La Sardana de l’any (2005).

Ha col·laborat com a mestre de tenora a les escoles de cobla de Blanes, Calella, Reus, Agramunt i Tàrrega. Actualment, és director del Curs per a instrumentistes de cobla de Ceret i professor d’harmonia i arranjaments a l’AMT.

Ha estat director de les cobles Vila de Blanes i Marinada, i en aquests moments dirigeix el Cor Anselm Viola de Torroella de Montgrí. En qualitat de director convidat, treballa assíduament amb moltes de les cobles més prestigioses del país.

Jordi Molina debuta al Festival de Torroella

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham