Tot un any per celebrar el 40è Festival de Torroella de Montgrí 


Torroella de Montgrí, 22 de maig

Estimats amics,

Des d'aquell primer somni de fer un gran festival, quan a l'estiu de 1981 va començar aquesta aventura, la història del Festival de Torroella de Montgrí està plena de somnis que hem anat fent a poc a poc realitat. El desig d'aquest 2020 era celebrar la 40a edició del Festival amb una programació esplèndida. La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat el plantejament de celebració, però no volem renunciar-hi. Per aquest motiu, l'estiu de festa musical que havíem previst per a aquest 2020, entre el 23 de juliol i el 21 d'agost, es transforma en tot un any de celebració del 40è Festival de Torroella de Montgrí, que començarà el 23 de juliol de 2020 i acabarà a finals d'agost de 2021.

El tret de sortida del 40è Festival de Torroella de Montgrí serà el 23 de juliol de 2020, coincidint amb el mateix dia que el 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival. Serà l'inici de tot un any d'actes que han de culminar l'estiu de 2021 amb la reprogramació de part de la programació musical que havíem preparat per a aquest estiu i que no podrem fer a causa de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia. Actes que anirem adaptant a les directrius sanitàries que a cada moment dictin les autoritats, a fi de garantir les condicions de seguretat sanitàries dels artistes, del públic -en el cas que es puguin arribar a celebrar concerts amb públic aquest estiu- i de tot l'equip que fa possible el Festival.

Ja hem començat a treballar en un documental sobre la història i la trajectòria del Festival de Torroella que s'emetrà a través de TV3 y La 2 i s'estudia celebrar, a finals de juliol, un concert sense públic a l'auditori Espai Ter amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la RTVE a Catalunya, que l'emetrien en directe per ràdio i televisió. També treballem en una exposició commemorativa dels 40 anys del Festival i la celebració d'un cicle de conferències que s'emetrien en streaming a través dels nostre canals digitals. Els detalls dels actes previstos per a aquest estiu es faran públics pròximament.  

Volem expressar-vos el nostre sincer agraïment a tots els que han treballat en la preparació de la programació del Festival de 2020, ara ajornada fins al 2021, i en la transformació de la 40a edició en tot un any de celebracions que ens permetran seguir en contacte amb el públic. Així mateix, volem agrair a les administracions públiques i als patrocinadors el seu suport i comprensió i a tot el nostre estimat públic, la seva fidelitat.

Amb la il·lusió de sempre, treballem per adaptar la programació a les noves circumstàncies imposades i per mantenir viu l'esperit del Festival de Torroella de Montgrí que aquest any, malgrat les dificultats imposades per la pandèmia de la COVID-19, vol celebra el seu 40è aniversari.  

Esperem poder-vos veure com més aviat millor. Aquests són temps difícils, però amb l'ajuda de la música ens en sortirem!

Cuideu-vos molt.

×

Història del Festival

El Festival de Torroella de Montgrí es va iniciar l'any 1981 amb un cicle de pocs concerts que se celebraven en el marc arquitectònic medieval del casc antic, l'església gòtica de Sant Genís, plaça porticada gòtico-renaixentista i antic Convent dels Agustins, de finals del segle XVII. Fins l'any 2019 s'han celebrat 39 edicions i un total de 928 concerts amb assistència de més de 435.729 espectadors.

Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Església de Sant Genís
Església de Sant Genís

En l'apartat de grans intèrprets, destaquen els pianistes Joaquín Achúcarro, Bella Davidovitx, Itamar Golan, Katia & Marielle Labéque, Piotr Anderszewski, Olga Kern, Fazil Say, Boris Berezovski, Alice Sara Ott, Grigory Sokolov, Eric le Sage, Rudolf Buchbinder, Alessio Bax, Ronald Brautigam, Josep Colom, Alexander Melnikov, Arcadi Volodos, Elisabeth Leonskaja, Alexei Volodin, Alexander Tharaud, Jan Lisiecki, Duo de pianos Crommelynk, Javier Perianes, Lukas Geniusas, Nicholas Angelich, Paul Lewis, Katia Buniatishvili, Ingolf Wunder, Iván Martín, Uri Caine, entre altres; dels violinistes Yehudi Menuhin, Ruggiero Ricci, Pinchas Zukermann, Viktoria Mullova, Renaud Capuçon, Alberto Lysy, Dimitry Sitkovetski, Janine Jansen, Giuliano Carmignola, Isabel Faust, Patricia Kopatchinskaja, i els cel·listes, Mischa Maiski, Radu Aldulescu, Natalia Gutman, Lluís Claret, Ophélie Gaillard, Gautier Capuçon i Tatiana Vassilieva.

També han actuat en concerts o recitals Jaume Aragall, Victòria dels Àngels, Barbara Hendricks, Teresa Berganza, Patricia Petibon, Maria Bayo, Julia Lezhneva, Núria Rial, Xavier Sabata, Josep Bros, Anna Prohaska, Gemma Coma-Alabert, Renata Scotto, Katia Ricciarelli, Carlos Mena, Magdalena Kozena, Philippe Jarousky, Emma Kirkby, Natalie Stutzmann, Anne Sofie von Otter, Damien Guillon, Sandrine Piau, Thomas Quasthoft, Raquel Andueza, i el contrabaixista Franco Petracchi, l'arpista Nicanor Zabaleta, els guitarristes Narciso Yepes i Álvaro Pierri, el saxofonista Jan Garbarek, el flautista Jean-Pierre Rampal i el clavicembalista Benjamin Alard, entre d'altres.

1987 Victoria dels Angels
1987 Victoria dels Angels
1988 Menuhin-Lysy-Pons
1988 Menuhin-Lysy-Pons
1997 Rostorvovich
1997 Rostorvovich
1999 Barbara Hendricks
1999 Barbara Hendricks
Hora?iu R?dulescu
Hora?iu R?dulescu
Jean Pierre Rampal
Jean Pierre Rampal
Jaume Aragall
Jaume Aragall
2004 Patricia Petibon
2004 Patricia Petibon
2002 Viktoria Mullova
2002 Viktoria Mullova
2008 Maria Bayo
2008 Maria Bayo
2012 Thomas Quasthoff
2012 Thomas Quasthoff
2016 Jordi Savall
2016 Jordi Savall
2017 Concert 25 homenatge Achucarro
2017 Concert 25 homenatge Achucarro

Entre les formacions orquestrals destaquen les filharmòniques de Minsk, Riga, Tallinn, Novosibirsk, Ostrava, Gottwaldow, Estat d'Armènia, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Orquesta Nacional de España (ONE), Orquestra del Gran Teatre del Liceu, English Chamber Orchestra, Orquesta Sinfònica de Praga, Sinfonia Varsovia, Philharmonie Prague i Czech National Symphony Orchestra. De formacions de cambra les de Praga, Moscou, Viena, Polònia, Franz Liszt de Budapest, Virtuosi di Roma, I Solisti Italiani, Solistes de Viena, i les de les filharmòniques de Berlín, Txèquia, Riga i Viena, a més dels Virtuosi di Praga, Ràdio Praga, Praga Sinfonietta, Berg Chamber Orchestra, Amadeus Chamber Orchestra, Academy of Saint Martin in the Fields, Camerata Salzburg, Orquestra de Cadaqués, Camerata Royal Concertgebouwn Orchestra,  entre altres.

Els grups de música antiga més destacats que han passat pel Festival són la Capella Reial de Catalunya i Hesperion XXI dirigides per Jordi Savall; l'Europe Galante de Fabio Biondi; Musica Antiqua Köln de Reinhard Goebel; Il Seminario Musicale de Gérard Lesne; Freiburger Barockorchester dirigida por Gottfried von der Goltz; Gabrieli Consort and Players amb Paul McCreesh; La Real Cámara amb Emilio Moreno; The King's Consort de Robert King; L'Arpegiatta dirigida per Christina Pluhar; The Tallis Scholars amb Peter Phillips; The Sixteen Consort and Players sota la direcció de Harry Christophers; Il Giardino Armonico de Giovanni Antonini; Ensemble La Fenice dirigit per Jean Tubéry; Harmonie Universelle de Florian Deuter; Al Ayre Español d'Eduardo López Banzo; Concerto Köln dirigit per Werner Ehrhardt; Ensemble Zafiro d'Alfredo Bernardini; Ricercar Consort amb Philippe Pierlot; Orfeo 55 dirigit per Nathalie Stutzmann; Musica Florea amb Marek Stryncl, Dunedin Consort dirigit per John Butt; Accademia Bizantina d'Ottavio Dantone; Tasto Solo dirigit per Guillermo Pérez; Ensemble Micrologus dirigit per Patrizia Bovi, Acadèmia 1750 dirigida per Farran James, Ottavio Dantone, Alfredo Bernardini, Paul Goodwin, Stefano Demichelli, Liana Mosca, Enrico Onofri, Josep Vila i Casañas i Massimo Spadano; Il Bancheto Musicale dirigit per Pere Ros; Orquestra Barroca de Freiburg amb Gottfried von der Goltz; Capella Neapolitana amb Antonio Florio i Academy of Ancient Music dirigida per Rodolfo Richter, Ton Koopman & Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, Amandine Beyer & Gli Incogniti, entre altres.

En l'apartat de cors i grups vocals sobresurten L'Escolania de Montserrat, Coral Sant Jordi, Cor Madrigal, Cor de Cambra del Palau de la Música, King's College Choir, Saint John's College Choir, Tölzer Knabenchor, Cor Glinka de la Capella de Sant Petersburg, Cor Juvenil Mundial de Jeunesses Musicales, Cor del Patriarcat de Moscou, Cor de Cambra de Ràdio Praga, Orfeó Català, Madrigalistas de Praga, Cor del Gran Teatre del Liceu, Cor Filarmònic de Praga, La Stagione Armonica, The Hilliard Ensemble, Cor de Cambra de Namur, Ensemble Organum, Cor Staats-und Domchor Berlin i Cor Lieder Càmera.

D'altra banda, com a intèrprets de les anomenades Músiques del Món, el Festival ha convidat figures tan destacades com Ravi Shankar, Miriam Makeba, Alim Qasimov, Dervixos giròvags de Damasc, Marco Beasley, Tambors de Burundi, Nahawa Doumbia, Gitanos del Rajasthan, Cobla Els Montgrins, Cobla La Principal de la Bisbal, Houria Aichi, Carmen Linares, Maria del Mar Bonet, Nuova Compagnia di Canto Popolare, Manolo Sanlúcar, Oumou Sangaré, Cristina Branco, Savina Yannatou, Miquel Gil, Yungchen Lamo, Josep Gimeno 'El Botifarra', Sarband, Lucilla Galeazzi, Ute Lemper, els Tambors de Kodo, entre altres.

1997 Ravi Shankar
1997 Ravi Shankar
2002 Alim Qasimov
2002 Alim Qasimov
2014 Tambors Kodo
2014 Tambors Kodo

A l'apartat de Cinema mut i música en viu s'han projectat amb acompanyament musical, les pel.lícules mudes Temps moderns (1936), amb OS de Lituània; El cuirassat Potemkin (1925), acompanyat de la Czech National Symphony Orchestra; Metròpolis (1928), amb els pianistes Pierre Oser i Frank Strobel; Els quatre genets de l'Apocalipsi (1921), amb Orquestra Ciutat de Barcelona; La Passió de Jeanne d'Arc (1928), amb Berg Chamber Orchestra.

S'han encarregat i estrenat obres dels compositors Xavier Montsalvatge, Eduardo Rincón, Xavier Benguerel, Jordi Cervelló, Benet Casablancas, Francesc Taverna-Bech, Jesús Rodríguez-Picó, Agustí Charles, Ramon Humet, Domènec Gonzàlez de la Rubia, Albert Guinovart, Salvador Brotons, Lleonard Balada, Salvador Pueyo, Oriol Graus, José Zárate, Josep Maria Mestres Quadrenys, Anna Cazurra, Albert Llanas, Lluís Gasser, Josep Maria Guix, Josep Manel Ríos Parejo, Jep Nuix, Delfí Colomer, Manuel Valls, María Fernández Marín, David Padrós, Miquel Roger, Antoni Besses, Joaquim Homs, Josep Casas, Albert Sardà, Jesús Rueda, Ernest Martínez-Izquierdo, Joan Magrané, ...

1986-1987 Alberto Lysy
1986-1987 Alberto Lysy
Maria Curcio
Maria Curcio
1993-Curs Royal College
1993-Curs Royal College
1996 Curs Flauta Vicens Prats
1996 Curs Flauta Vicens Prats
Curs Joaquín Achúcarro
Curs Joaquín Achúcarro
1997 Curs de cant Jaume Aragall
1997 Curs de cant Jaume Aragall
1997 Stage JONDE-Rostorpovich
1997 Stage JONDE-Rostorpovich

Des dels inicis, el Festival ha ofert paral·lelament una sèrie d'activitats pedagògiques dirigides als músics joves del país: Cursos de Perfeccionament Instrumental, Concerts d'alumnes, Cursos de Música de Cambra amb la Camerata Lysy,  Cicles de Concerts per a Joves Intèrprets, Concurs de Cant Jaume Aragall per a Veus d’Òpera i el Fringe, el planter més jove i emergent del Festival, un espai per a aquelles formacions, músics i obres que comencen a aparèixer en els escenaris professionals i sense etiquetes.

Fringe
Fringe
Fringe
Fringe
Fringe
Fringe
Fringe
Fringe
Soquadro Italiano
Soquadro Italiano
Concert Festa Major
Concert Festa Major
Concert Familiar, La Maquiné
Concert Familiar, La Maquiné

A més, des de 2014 la programació cultural de l’estiu s’enriqueix amb una nova proposta, el Jazz Festival l'Estartit, un recorregut amb grans músics de renom internacional.El festival té el seu antecedent en els concerts de jazz que a la dècada dels 80 va programar el Festival de Torroella de Montgrí, per on van passar, entre altres, Stéphane Grappelli Trio, Trio Bolling & Jean-Pierre Rampal, Jacques Lousier Trio, Tete Montoliu Trio, l'Orquestra de l'Associació de Músics de Jazz de Catalunya, Septet Max Sunyer, Trio Toti Soler-Sant Arisa-Jordi Sabatés, Claude Bolling Big Band, Didier Lockwood, Trio Lluís Vidal.

Fins ara, la cita Jazz Festival l'Estartit ha acollit músics i artistes tan destacats com: The Preservation Hall Jazz Band; Trio Brad Meldhau -John Scofield - Mark Guiliana; James Carter Trio; Trio Albert Sanz - Javier Colina -Al Foster; Avishai Cohen Trio; Duo Dave Holland - Kenny Barron; Dianne Reeves Quintet; Paolo Fresu, Richard Galliano & Jan Lundgren; Paquito D'Rivera quintet;  Enrico Rava New Quartet; Julian Lage trio; Bruce Barth trio; Stefano Bollani Quintet; Golden Gate Quartet; Jose James; Charles McPherson Quartet; Joshua Redman- Ron Miles- Scott Colley & Dave King; Chris Cheek; Jordi Rossy; Jerry González, Perico Sambeat, Chano Dominguez, Martirio, Horacio Fumero, David Xirgu, Jordi Sabatés; Jonah Smith; David Soler; Esteve Pi; Llibert Fortuny; Miles Sanko; Gabriel Amargant Quintet; Joan Mar Sauqué - Joan Chamorro, The Gramohone Allstars & Judit Neddermann; King Salomon; Madeleine Peyroux Trio; Kandace Springs; Trio Mezquida-Aurignac-Prats; Carlos Sarduy Quintet, Carles Benavent Trio, Jorge Pardo i Raynald Colom; Albert Cirera i els Tres Tambors i The Street of New Orleans & Mark Braud; Lluc Casares Quintet; Stochello Rosenberg & Biel Ballester trio; Rita Payés & Elisabeth Roma.

Avisai Cohen
Avisai Cohen
Llibert Fortuny
Llibert Fortuny
Miles Sanko
Miles Sanko
Al Foster
Al Foster
Cecile McLorin
Cecile McLorin
Brad Meldhau
Brad Meldhau
Scolfield & Mark Giuliana
Scolfield & Mark Giuliana
Martirio&Chano Domingo
Martirio&Chano Domingo
Kenny Barron
Kenny Barron
Diane Reeves
Diane Reeves
Dave Holland
Dave Holland
O Sister!
O Sister!
DJ's
DJ's
Passeig Molinet
Passeig Molinet
Mare Nostrum
Mare Nostrum
Paquito D'Rivera
Paquito D'Rivera
Stefano Bollani
Stefano Bollani

Des de l'any 1992, el Festival de Torroella de Montgrí és membre de l'Associació Europea de Festivals (EFA). I també és membre de l'Associació Espanyola de Festivals de Música Clàssica (FestClasica). 

PREMIS REBUTS 

1990  Medalla del Montgrí de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.
1992  Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya.
1995  Premi IX Nit del Turisme de l'Escola de Turisme Ferran Agulló.
1997  Mosca de Sant Narcís del Col.legi de Periodistes de Girona.
1998 Timó d'Or de la Unió d'Hostelaria i Turisme de la Costa Brava Centre.
2005  Premi Especial Convention Bureau de la Cambra de Comerç de Girona.
2008  Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Carulla.
2009  Medalla Turística de la Generalitat de Catalunya.
2016  Timó d'Argent de la Unió d'Hostelaria i Turisme de la Costa Brava Centre.
2018  Premi T de la Fundació Jordi Comas.

El Festival de Torroella de Montgrí ha rebut el segell de qualitat EFFE Label 2017-2018 Label 2019-2020 que atorga l'Associació Europea de Festivals i que reconeix els millors festivals d'Europa. Les raons del jurat per distingir el nostre Festival han estat “els seus esforços per arribar a un públic ampli, per establir relacions entre els joves artistes i els professionals consolidats i per la solidesa de les seves instal·lacions, que són un potencial per a un Festival que, malgrat la seva llarga trajectòria, no ha deixat de tenir el seu sentit en la societat".
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR