Tot un any per celebrar el 40è Festival de Torroella de Montgrí 


Torroella de Montgrí, 22 de maig

Estimats amics,

Des d'aquell primer somni de fer un gran festival, quan a l'estiu de 1981 va començar aquesta aventura, la història del Festival de Torroella de Montgrí està plena de somnis que hem anat fent a poc a poc realitat. El desig d'aquest 2020 era celebrar la 40a edició del Festival amb una programació esplèndida. La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat el plantejament de celebració, però no volem renunciar-hi. Per aquest motiu, l'estiu de festa musical que havíem previst per a aquest 2020, entre el 23 de juliol i el 21 d'agost, es transforma en tot un any de celebració del 40è Festival de Torroella de Montgrí, que començarà el 23 de juliol de 2020 i acabarà a finals d'agost de 2021.

El tret de sortida del 40è Festival de Torroella de Montgrí serà el 23 de juliol de 2020, coincidint amb el mateix dia que el 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival. Serà l'inici de tot un any d'actes que han de culminar l'estiu de 2021 amb la reprogramació de part de la programació musical que havíem preparat per a aquest estiu i que no podrem fer a causa de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia. Actes que anirem adaptant a les directrius sanitàries que a cada moment dictin les autoritats, a fi de garantir les condicions de seguretat sanitàries dels artistes, del públic -en el cas que es puguin arribar a celebrar concerts amb públic aquest estiu- i de tot l'equip que fa possible el Festival.

Ja hem començat a treballar en un documental sobre la història i la trajectòria del Festival de Torroella que s'emetrà a través de TV3 y La 2 i s'estudia celebrar, a finals de juliol, un concert sense públic a l'auditori Espai Ter amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la RTVE a Catalunya, que l'emetrien en directe per ràdio i televisió. També treballem en una exposició commemorativa dels 40 anys del Festival i la celebració d'un cicle de conferències que s'emetrien en streaming a través dels nostre canals digitals. Els detalls dels actes previstos per a aquest estiu es faran públics pròximament.  

Volem expressar-vos el nostre sincer agraïment a tots els que han treballat en la preparació de la programació del Festival de 2020, ara ajornada fins al 2021, i en la transformació de la 40a edició en tot un any de celebracions que ens permetran seguir en contacte amb el públic. Així mateix, volem agrair a les administracions públiques i als patrocinadors el seu suport i comprensió i a tot el nostre estimat públic, la seva fidelitat.

Amb la il·lusió de sempre, treballem per adaptar la programació a les noves circumstàncies imposades i per mantenir viu l'esperit del Festival de Torroella de Montgrí que aquest any, malgrat les dificultats imposades per la pandèmia de la COVID-19, vol celebra el seu 40è aniversari.  

Esperem poder-vos veure com més aviat millor. Aquests són temps difícils, però amb l'ajuda de la música ens en sortirem!

Cuideu-vos molt.

×

Torroella, vila musical

Gràcies a la situació geoeconòmica i sociocultural que gaudeix la població, Torroella de Montgrí ha estat exposada a rebre influències musicals al llarg de la història, fenomen que ha perdurat gràcies a la predisposició dels seus habitants i a l’esforç constant de les seves entitats i associacions.     

Els vestigis d’antigues civilitzacions, la música dels grans centres de culte –així com les monarquies, que incorporaren els músics d’origen francès i l’Ars Nova– i els intercanvis amb altres països, són elements claus d’innovació musical –fenomen al que també s’hi sumà la noblesa catalana–, gràcies als quals, les Capelles de Música, assoleixen cada vegada un major prestigi. Torroella de Montgrí no escapa d’aquesta inèrcia. La residència de la cort a la vila escampa el seu seguici de trobadors i músics a les cases nobles i als actes populars i festius. Tot el poble respira música. 

Als segles XIV, XV i XVI, d’un gran desenvolupament econòmic, es creen els gremis i els patronatges musicals de Sant Genís. Diferents documents municipals fan referència a oficis relacionats amb la música i les arts: músics, Mestres de Cant (datats ja el 1515), constructors d’altars i retaules, imatgers... Es creà una nova classe social acomodada que va fer créixer l’activitat festiva i musical. 

Diversos estudis de Joan Radressa i Casanovas, concreten una relació molt exhaustiva dels noms i càrrecs de la parròquia, dades extretes del Llibre de Possessions (segle XIV) i del Llibre de la Consueta (segle XVIII). La Capella de Música de la vila va desaparèixer al segle XIX, encara que, de la seva existència, no hi ha documentació abundant fins a principis del segle XVIII. 

Tot fa suposar que la música de cant pla i de cant polifònic n’era present, en un bon nivell. El compositor i organista Francesc Civil i Castellví descriví la importància de la Capella de Música de Torroella i dels seu músics, reclamats sovint per la Capella de Música de la Catedral de Girona. També Xavier Daufí, en la seva tesi doctoral, relata com a Torroella s’estrenaren dos oratoris d’estil italià. 

Malgrat els alts i baixos econòmics, tot fa pensar que la Capella de Música de Sant Genís es va mantenir en la seva doble vesant: la musical i la de formació d’escolans per al cant. Músics de prestigi com Anselm Viola o Benet Julià, fills de la vila, van rebre les primeres lliçons a la Capella, abans d’anar a Montserrat. 

Ja ben entrat el segle XVIII, la crisi econòmica provocà que els mateixos músics s’haguessin d’ocupar de totes les músiques que, juntament amb les influències italianes, van proporcionar una similitud d’estils, tan a la música religiosa com a la civil. Aquesta fou l’època en que, de l’església de Sant Genís, van sorgir noms de gran prestigi: Arquimbau, Serratosa, Prat, Marqués, Juncà... Tots ells, músics que buscaven una bona feina o un trampolí per a càrrecs en seus més importants. També va començar a ser habitual el lloguer de cobles de músics per a les cerimònies. 

A inicis de la Revolució Francesa, la situació política, la crisi econòmica i les desamortitzacions, provoquen un creixent desinterès de la música de Capella, així com de les aportacions pecuniàries a aquestes institucions. A Torroella, al llarg del segle XIX, van desaparèixer els càrrecs musicals a Sant Genís.

Esperem que en els propers anys surtin noves investigacions, nous materials musicals i noves dades que permetin afegir més informació sobre la nostra Capella de Música: un centre musical important, en el que vilatans d’altres èpoques van poder dedicar-se a la música i transmetre, a generacions futures, el gust i la necessitat de fer de la vida, música.

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR