Fabio Biondi.
Fabio Biondi.
Europa Galante.
Europa Galante.
Fabio Biondi.
Fabio Biondi.
Comparteix
< Tornar

Europa Galante

Fabio Biondi, director

26-66

Programa

A. Vivaldi: Simfonia de l'òpera Griselda RV 718 / Simfonia de l'òpera Ercole su'l Termodonte RV 710 / F. Geminiani: Concerto grosso núm. 12 per a orquestra de cordes i baix continuo «La Follia» (transcripció per a concert de la Sonata núm. 12, Op. 5 d'Arcangelo Corelli) Tema con varizioni / A. Vivaldi: Les quatre estacions

 

Presentació

Fabio Biondi és un referent en la interpretació de les Quatre estacions de Vivaldi, el conjunt de concerts per a violí més famós de tot el barroc. D’estil brillant i gran força rítmica, aquests concerts, que ostenten el rècord en nombre d’enregistraments, estan plens de contrastos. Ja eren populars en vida del compositor i són el clar exemple, més de 250 anys després de la seva mort, que Vivaldi segueix essent un autèntic mestre de la comunicació amb el públic.

 

Biografies

EUROPA GALANTE, FABIO BIONDI

EUROPA GALANTE

Fundat el 1989 pel seu director artístic, Fabio Biondi, el grup Europa Galante va arribar ràpid a la fama internacional i es va convertir en un símbol del renaixement de la música barroca a Itàlia. Des de la seva primera gravació van conquistar a públics de tot el món amb un enfocament revolucionari i una interpretació lliure i apassionada. Els seus enregistraments han obtingut alguns dels premis més prestigiosos: Gramophone Award, nominacions al Grammy, Echo Classics, Grand Prix du Disque de l’Académie Charles Cros, Vivaldi Prize-Fondazione Giorgio Cini, 4 Diapason d’Or de l’Année, Prix, ‘ffff’ Télérama, 10 Répertoire...

El grup toca en les sales més importants del món: Filharmònica de Berlín, Biblioteca del Congrés a Washington, Lincoln Center de Nova York, Théâtre de la Ville i Théâtre des Champs Elysées a París, Wigmore Hall i Royal Albert Hall de Londres, Teatro alla Scala de Milà, Accademia di Santa Cecilia de Roma, Suntory Hall de Tòquio, Concertgebouw d’Amsterdam, Musikverein de Viena, Òpera de Sydney i als festivals internacionals de Sant Sebastià, Costa Verda, Printemps des Arts de Mònaco, Proms de Londres, St. Denis i Ambronay. Han fet gires per Canadà, Japó, Austràlia i Nord i Sud d’Amèrica i anualment per Europa.

Europa Galante interpreta programes d’obres instrumentals i vocals dels segles XVII i XVIII que comprenen concerts de cambra a grans oratoris, així com òperes de Händel i Vivaldi amb solistes del nivell d’Ian Bostridge, David Daniels, Patricia Petibon, Vivica Genaux i Nathalie Dessay. També ha explorat en profunditat les composicions d’Alessandro Scarlatti, tant els seus oratoris (La Maddelena, La Santissima Trinità, La Santissima Annunziata, Humanità e Lucifero, Caino...), com les serenates (Clori, Dorino e Amore) i les òperes (Massimo Puppieno, Il Trionfo dell’Onore, La Principessa Fedele, Carlo Re d’Allemagna).

Europa Galante és ensemble resident a l’Accademia di Santa Cecilia de Roma on han ofert diversos estrenes mundials d’oratoris del segle XVIII com Sant’Elena al Calvario de Leonardo Leo, La Passione di Gesú Cristo d’Antonio Caldara i Gesú sotto il peso della Croce de Francesco di Majo.

Després d’una llarga col·laboració amb el segell Opus 111, Europa Galante va signar el 1998 un contracte en exclusiva amb Virgin Classics. Les seves gravacions (L’Estro Armonico de Vivaldi, Arias i Cantatas de J. S. Bach amb el tenor britànic Ian Bostridge, Concerti con Titoli e Il cimento dell’armonia e dell’inventione de Vivaldi (basats en els manuscrits originals), així com els quintets de corda de Boccherini) han estat àmpliament elogiades. El seu disc d’àries de Vivaldi amb Vivica Genaux de 2011, va merèixer el premi alemany Echo Classics. El mateix any l’ensemble va ser candidat als premis Grammy per la gravació de l’òpera de Vivaldi Ercole sul Termodonte, nominació que ja havia aconseguit amb Bajazet (2006) i amb Concerti con molti strumenti (2004), les dues  també de Vivaldi

Europa Galante és l’orquestra resident de la Fondazione Teatro Due de Parma (Itàlia).

Europa Galante va actuar per primer cop al Festival de Torroella en l’edició de 1995 i hi tornà en la de 2000

 

FABIO BIONDI, director

Nascut a Palerm, Fabio Biondi va començar la seva carrera internacional als 12 anys quan va interpretar el seu primer concert com a solista amb l’Orquestra Simfònica de la Rai. Empès per la curiositat va conèixer els pioners de la nova forma d’abordar el barroc, oportunitat que va ampliar el seu camp de visió i va canviar el rumb de la seva carrera. Als 16 anys va ser convidat a interpretar els concerts per a violí de Bach al  Musikverein de Viena. Des d’aleshores ha tocat en grups com la Cappella Real, Musica Antiqua Wien, Seminario Musicale, La Chapelle Royale i Les Musiciens du Louvre, totes especialitzades en la interpretació de la música barroca amb instruments i tècniques originals.

El 1990 va fundar el grup Europa Galante, que amb pocs anys es va convertir en el més reconegut i premiat dels conjunts italians especialitzats en el repertori barroc gràcies a una agenda plena de concerts per tot el món. Biondi i el seu ensemble han estat convidats pels més importants festivals i sales de concerts, des de La Scala de Milà i l’Accademia di Santa Cecilia de Roma al Suntory Hall de Tòquio, passant pel Concertgebouw d’Amsterdam, el Royal Albert Hall de Londres, el Musikverein de Viena, el Lincoln Center de Nova York i l’Òpera de Sydney.

La seva primera gravació, els concerts de Vivaldi, va rebre el Premi Cini de Venècia i el Choc de la Musique, als que es van sumar una sèrie de nous reconeixents amb cinc Diapasons d’Or, el Diapason d’Or de l’Année a França, el RTL Prize, nombroses nominacions al Disc de l’Any en diversos països, el Prix du Disque i 'ffff' de Télérama. En 2006 la gravació d’Europa Galante de l’òpera Bajazet de Vivaldi va estar nominada al premi Grammy.

L’ampli ventall musical de Biondi, que engloba tant el repertori universal com el sorgit del redescobriment de compositors oblidats, avarca tres segles de música. Així es pot comprovar en la seva variada discografia: Les quatre estacions de Vivaldi, els Concerti Grossi de Corelli, els oratoris (La Messa di Natale), serenates (Clori, Dorino e Amore) i òperes (Massimo Puppieno e Il trionfo dell’onore) d’Alessandro Scarlatti, òperes d’Händel (Poro), el repertori per a violí del XVIII italià (Veracini, Vivaldi, Locatelli, Tartini) i les sonates de Bach, Schubert i Schumann. Biondi encarna la recerca permanent d’un estil lliure de dogmatisme i sempre alerta en la seva exploració del llenguatge primigeni. És precisament aquest enfocament el que li permet col·laborar com a solista i director amb múltiples orquestres, entre elles la Santa Cecilia de Roma, l’Orquestra del Mozarteum de Salzburg, l’Orquestra Barroca Europea, la de l’Òpera d’Halle, les orquestres de cambra Mahler, de Zúrich i de Noruega o la Orchestre Nationale de Montpellier. També es presenta formant duo amb piano, clavecí o fortepiano en prestigioses sales de concerts de tot el móm, com a la Cité de la Musique de París, Hogi Hall de Tòquio, Auditori Nacional de Madrid i Wigmore Hall de Londres.

El març de 2005 va assumir el càrrec de director artístic per la música barroca de l’Orquestra Simfònica de Stavanger. Des de 2011 Biondi és membre de l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Roma).

Biondi toca un violí Andrea Guarneri (Cremona, 1686) i un Carlo Ferdinando Gagliano de 1766, aquest últim propietat del seu mestre, Salvatore Cicero, i amablement cedit per la Fundació Salvatore Cicero de Palerm.

Fabio Biondi va actuar per primer cop al Festival de Torroella en l’edició de 1995 i hi tornà en la de 2000 

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham