Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
Jordi Savall.
Jordi Savall.
Jordi Savall, Andrew Lawrence-King i Frank McGuire
Jordi Savall, Andrew Lawrence-King i Frank McGuire
Comparteix
< Tornar

JORDI SAVALL

Andrew Lawrence-King, arpa i salteri | Frank McGuire, bodhran 

25-48 €

Programa

La viola cèltica

Àries i danses de Simon Fraser, John Playford, Charlie Hunter, Niel Gow, Thomas Anderson, Turlough O'Carolan, anònims del Manchester Gamba Book i la Ryan's Mammoth Collection, i tradicionals irlandeses i escoceses.  

Presentació

Envoltat d'Andrew Lawrence-King i Frank McGuire, Jordi Savall ens convida a un viatge ple d'emoció i sensibilitat pel cor de les melodies celtes enriquit per la varietat de les sonoritats instrumentals (viola, arpa i percussió). Una invitació a redescobrir la riquesa melòdica i poètica, vitalitat i expressivitat d'una música sorprenent de tradició oral.

Biografies

JORDI SAVALL | ANDREW LAWRENCE-KING | FRANK McGUIRE

JORDI SAVALL (viola da gamba)

Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs de l’actual revalorització de la música històrica i han demostrat que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i nombrós. És fundador i director dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989).

Ha enregistrat més de 170 CD, els últims anys sota el seu propi segell discogràfic Alia Vox, creat el 1998. Les seves publicacions discogràfiques han rebut diversos premis i per la seva participació en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les matins du monde (1991) va rebre un Cèsar a la millor banda sonora. Entre les distincions rebudes destaquen: Officier de l’Ordre des Arts et Lettres (1988), la Creu de Sant Jordi (1990), Membre d’Honor del Konzerthaus de Viena (1999), Medalla d’Or del Parlament de Catalunya (2003) i doctor honoris causa per la Université Catholique de Louvain (2000), per la Universitat de Barcelona (2006) i per la Universitat d’Évora (2007).

L’any 2008 Jordi Savall fou nomenat ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, varen ser investits Artistes per la Pau dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la Unesco. L’any següent fou nomenat novament ambaixador de l’any 2009 per la creativitat i la innovació per la Unió Europea. El seu llibre-disc Jérusalem. La ville des deux paix: la paix céleste et la paix terrestre ha estat acollit de forma extraordinària per la premsa nacional i internacional, i ha rebut el premi Orhphée d’Or de l’Académie du Disque Lyrique 2008, el Caecilia Prix 2008, l’Schallplattenkritik 2009 i el Midem Classical Awards 2010 com a millor disc de música antiga

L’any 2009 Jordi Savall va rebre el Premi Nacional de Música atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya per la seva trajectòria professional i el llibre-disc Jérusalem, al mateix any que rebia el premi Händelpreis der Stadt Halle 2009 a Alemanya. El 2010 va rebre el premi al Millor Intèrpret de Música Clàssica pel disc The celtic viol, i també el premi Praetorius Musikpreis Niedersachsen 2010 del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia en la categoria Internationaler Friedensmusikpreis (Premi Internacional de Música per la Pau) pel punt de trobada que impliquen les seves creacions musicals entre les tradicions cristiana, jueva i musulmana.

El llibre-disc Dinastia BorgiaEsglésia i poder al Renaixement ha rebut el premi Grammy Award 2011 en la categoria Best Small Ensemble Performance i el premi al millor disc de música antiga 2011 atorgat per l’International Classical Music Awards (ICMA). Jordi Savall va ser elevat a la categoria de Commandeur des Arts et des Lettres i Chevalier pel Ministeri de Cultura francès el 2013. També ha estat guardonat amb el premi Léonie Sonning Music 2012, el premi Helena Vaz da Silva 2015, guardó que reconeix artistes que protegeixen i divulguen el patrimoni cultural europeu, i la Medalla d'Or del Círculo de Bellas Artes de Madrid (2015).

Jordi Savall va actuar per primera vegada al Festival de Torroella en l’edició del 1994 i hi va tornar en les del 2001, 2002, 2013, 2014 i 2015.

Web: www.fundaciocima.org
Facebook: www.facebook.com/JordiSavallOfficialPage
Twitter: @FundacioCIMA

 

ANDREW LAWRENCE-KING (arpa barroca)

Virtuós de l’arpa barroca, Andrew Lawrence-King és un dels grans intèrprets del repertori de música antiga i membre dels grups de Jordi Savall des de la dècada del 1980. Creatiu i carismàtic, també toca l’orgue, el salteri i el clavicèmbal i ha dirigit òperes i oratoris barrocs al teatre de La Scala de Milà, l’Òpera de Sidney, el Casals Hall de Tòquio, la Philarmonie de Berlín, el Konzerthaus de Viena, el Carnegie Hall de Nova York i el Palau de Belles Arts de Mèxic.

Nascut a Guernsey, una de les illes del Canal de la Mànega que depenen de la Corona britànica, el 1994 va crear el seu grup propi, The Harp Consort. A més, és el director principal del Concerto Copenhagen i professor a la Guildhall School of Music & Drama de Londres i a la Royal Danish Academy of Music de Copenhaguen.

Pels seus treballs d’investigació ha rebut premis com el Noah-Greenberg i el de l’American Society i pels seus enregistraments un premi Gramophone i un Edison. D’altra banda, la revista Gramophone també ha publicat comentaris elogiosos de les seves interpretacions de J. S. Bach.

Andrew Lawrence-King ha dirigit representacions d’Euridice de Jacopo Peri al Getti Center de Los Angeles amb motiu del 400è aniversari de l'estrena de l’obra. Pels seus èxits en l’àmbit de l’òpera barroca ha obtingut el Doctorat Honorífic de la Universitat de Sheffield, on també és professor associat d’investigació. El seu darrer enregistrament, Chorégraphie, està dedicada a les obres dels mestres de dansa de Lluís XIV.

Andrew Lawrence King debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.andrewlawrenceking.com
Facebook: www.facebook.com/andrew.lawrenceking

FRANK McGUIRE (bodhrán)

Membre d'una família d'intèrprets de música tradicional, Frank McGuire sempre ha estat compromès amb la música celta. Toca la flauta i especialment el bodhrán, un tambor irlandès associat a la música tradicional celta de la qual McGuire és un reconegut intèrpret, tant de l'escocesa com de la irlandesa. Durant la seva època d'estudiant va tocar tot tipus de percussió amb destacats intèrprets d'estils musicals diversos, com folk, blues, soul, gospel i música clàssica. Amb Lynn Tocker (acordió) i Mark Canning (guitarra) forma el trio Lyra Cèltica amb els quals ha tocat arreu del món.

Frank McGuire ha tocat i gravat amb artistes com Karen Mathieson i Julie Fowlis o amb el Quartet de Brown Alison, els millors especialistes de música celta. Ha col·laborat també amb l'intèrpret de banjo Alison Brown, la violinista Kate Lasaure, la cantant de blues i gospel Lea Gilmore i el violagambista Jordi Savall.

Frank McGuire debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.frankiemcguire.com

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham