Josep Bros
Josep Bros
Marco Evagelisti, a l'esquerra, i Josep Bros.
Marco Evagelisti, a l'esquerra, i Josep Bros.
Comparteix
< Tornar

JOSEP BROS

Marco Evangelisti, piano

55 | 42 €

Programa

F. P. Tosti: Vorrei morire / L’ultima canzone / G. Donizetti: «Una furtiva lagrima» de l'òpera L’elisir d’amore / R. Leoncavallo: Mattinata / S. Gastaldon: Musica proibita / F. Cilea: «È la solita storia del pastore» de l'òpera L’Arlesiana / L. Denza: Occhi di fata / Vieni / G. Verdi: «Ma se m’è forza perderti» de l'òpera Un ballo in maschera / J. Massenet: Ouvre tes yeux bleus / «Pourquoi me réveiller» de l'òpera Werther / G. Fauré: Après un rêve / Ch. Gounod: «Ah!, Lève-toi, soleil!» de l'òpera Roméo et Juliette / F. Moreno Torroba: «De este apacible rincón de Madrid» de la sarsuela Luisa Fernanda / J. Guerrero: «Mujer de los negros ojos» de la sarsuela El huésped del sevillano / A. Vives: «Por el humo se sabe dónde está el fuego» de la sarsuela Doña Francisquita

 

Presentació

Una selecció de les més inspirades àries d'òpera i romances de sarsuela és la tria feta pel gran tenor barceloní Josep Bros per presentar-se en el concert inaugural de la trenta-cinquena edició del Festival de Torroella de Montgrí. Bros és un dels tenors lírics de major èxit i projecció internacional, un eminent intèrpret de repertori belcantista d'elegant estil i exquisida musicalitat que des de fa més de dues dècades conquista el públic dels millors teatres d'òpera.

Biografies

JOSEP BROSMARCO EVANGELISTI

JOSEP BROS, tenor

El tenor Josep Bros és considerat un dels màxims exponents del repertori operístic belcantista romàntic. En molt pocs anys, n’ha estrenat més de cinquanta títols entre els quals destaquen Lucia di Lammermoor, La Sonnambula, I Puritani, L’elisir d’amore, Rigoletto, Anna Bolena, Don Pasquale, La Favorita, Roberto Devereux, La Fille du Régiment o Lucrezia Borgia, a més de Manon de Massenet, Werther i La Traviata, sense oblidar les òperes de Mozart Don Giovanni, El Rapte en el Serrall, Così fan tutte i La Flauta Màgica.

Nascut a Barcelona, Bros va estudiar música al Conservatori Municipal i els seus estudis de cant van ser dirigits per Jaume Francisco Puig. Després de participar en diferents temporades d’òpera a Palma de Mallorca, el 1991 va debutar amb Don Giovanni i Don Pasquale a Sabadell. Però va ser el seu sobtat debut al Gran Teatre del Liceu de Barcelona el 1992, en substituir en l'últim moment el tenor programat per interpretar l'òpera Anna Bolena, al costat de la soprano Edita Gruberova, el que catapulta internacionalment la seva carrera gràcies a l'èxit de públic i de crítica aconseguits. Se li obren les portes dels grans teatres d'òpera del món: Scala de Milà, Covent Garden de Londres, Staatsoper de Viena, Teatre Real de Madrid, Teatre Colon de Buenos Aires, Òpera de San Francisco, Teatre San Carlos de Nàpols, Bayerische Staatsoper de Munic, així com als teatres d'òpera d'Hamburg, Roma, Tòquio, Los Angeles, Washington, Principal de Palma, Amsterdam, Berlín, Florència, Lisboa, Zuric, Parma, Palerm, Torí, Toulouse, Sevilla, Bilbao, Oviedo... a més de festivals com els  de Peralada, Sant Sebastià, Santander i Munic.

Realitza també una considerable activitat en el camp del concert i l'oratori que l'ha portat a actuar a sales de concerts tan emblemàtiques com el Konzerthaus de Viena, les Philharmonie de Colònia i de Munic, l'Acadèmia de Santa Cecília de Roma i el Carnegie Hall de Nova York, així com a la majoria de les sales de concerts espanyoles.    

També ha participat en nombroses representacions de sarsuela entre les quals destaquen Doña Francisquita, al Teatre de la Sarsuela de Madrid i al Gran Teatre del Liceu de Barcelona; Los Gavilanes, a Palma de Mallorca; La Tabernera del Puerto, al Teatre de la Sarsuela, a Oviedo i a Sevilla; Luisa Fernanda, al Teatre Real, a la Scala de Milà, al Festival de Peralada i a Oviedo; a més de La Bruja, al Teatre de la Sarsuela, al Teatre Campoamor d'Oviedo i a la Maestranza de Sevilla.

El 2003 es nomenat acadèmic de la Real Academia de San Romualdo de Ciencias, Letras y Artes (San Fernando, Cadis) i, entre altres guardons, ha rebut el premi Orazio Tosi del Teatro Regio de Parma per la seva interpretació de Rigoletto, el Lauri Volpi de l'Òpera de Roma per Lucia di Lammermoor, el Corelli del Teatre delle Muse d'Ancona per Il Pirata, el Federico Romero que concedeix l'SGAE i, recentment, la Lira d’Argento per I Puritani a l'Òpera de Viena. El 2006 se li va concedir, en la seva primera edició, el Premi Líric Teatre Campoamor al millor cantant d'òpera.

Els seus enregistraments inclouen versions completes de les òperes Anna Bolena, Lucia di Lammermoor (una amb Mariella Devia, dirigida per Zubin Mehta, i l'altra amb Edita Gruberova sota la direcció de Friedrich Haider), La Sonnambula, Roberto Devereux, Ildegonda, La conquista di Granata, Parisina, Lucrezia Borgia, Maria di Rohan, Il Pirata. També ha enregistrat les sarsueles Luisa Fernanda, La Bruja, el Miserere d'Hilarión Eslava, Por amor, un disc amb romances i duos de sarsuela amb la soprano María Gallego i Giuramento, amb obres del repertori belcantista. En DVD té enregistraments de L’amico Fritz, Il Viaggio a Reims, I Puritani, La Sonnambula, La Traviata, Don Giovanni, Luisa Fernanda i Maria Stuarda.

Josep Bros debuta al Festival se Torroella

 

MARCO EVANGELISTI, piano

Marco Evangelisti va néixer a Pietrasanta (Lucca, Itàlia) i resideix a Barcelona. Va obtenir el títol de piano a l'Institut Musical Pietro Mascagni de Livorno i va completar la seva formació amb M. Holgada, I. Barontini i els estudis de composició amb G. G. Luporini.

Treballa com a pianista i apuntador en els teatres lírics italians, a la RAI de Milà, a la Radiotelevisió Suisse de Lugano, al Teatro Lirico Giuseppe Verdi de Trieste, l'Òpera de Monte-Carlo i el Festival Maggio Musicale Fiorentino i ha col·laborat amb els directors d'orquestra Zubin Mehta, Semyon Bychkov, Gennady Rozshdestvenski, Bruno Bartoletti, Myung-Whun Chung i Gianandrea Gavazzeni.

Els darrers anys ha actuat com a pianista acompanyant en recitals d’òpera i música de cambra als principals teatres i festivals d’Espanya, Europa, els Estats Units i Llatinoamèrica amb artistes com Ainhoa Arteta, Montserrat Caballé, Mariola Cantarero, Fiorenza Cedolins, Maria Gallego, Maria Guleghina, Nelly Miricioiu, Elena Obratzova, Isabel Rey, Ana María Sánchez, Jaume Aragall, Josep Bros, Rockwell Blake, Carlos Chausson, Raúl Giménez, Àngel Òdena, Stefano Palatchi, Joan Pons…

Ha donat cursos de repertori líric a la Fundació Arturo Toscanini de Mòdena i als tallers d'expressió i desenvolupament vocal d'Yva Barthélémy.

Marco Evangelisti debuta al Festival de Torroella

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham