Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
Jordi Savall.
Jordi Savall.
Jordi Svall, a l'esquerra, i Manfredo Kraemer.
Jordi Svall, a l'esquerra, i Manfredo Kraemer.
Le Concert des Nations.
Le Concert des Nations.
Comparteix
< Tornar

Le Concert des Nations

Jordi Savall, viola de gamba baixa i direcció

26-66 €

Programa

Les Goûts Réunis: Jean-Baptiste Lully: Marche pour la Cérémonie Turque / Airs des Espagnols - Canaries / Chaconne des Scaramouches / Monsieur de Sainte-Colombe le Père: Tombeau les Regrets - Quarillon - Les Pleurs / Joye des Elizées - Les Elizées  / François Couperin:  Prélude (segon Concert Royal) / Muzette (tercer Concert Royal) / Chaconne Légère (tercer Concert Royal) / Georg Philipp Telemann: Pariser Quartette Quadri núm. 12: Sixième Quatour en mi menor, TWV:e4 / Jean-Philippe Rameau: Pièces de Clavecin en Concert, Ve Concert: La Forqueray - La Cupis - La Marais / Carl Philipp Emanuel Bach: Trio Sonata en re menor, Wq 145  / Jean-Marie Leclair: Sonata VIII à trois, amb un violí o flauta travessera, una viola i clavecí

Presentació

Les Goûts Réunis és el títol d’una col·lecció de 10 concerts publicats el 1724 per François Couperin en què fusiona els estils musicals francès i italià. Jordi Savall ha triat aquest títol per encapçalar un atractiu programa que recorre cent anys de música barroca francesa, l’estil de la qual, subtil, refinat i exquisit, contrastava amb l’apassionat i extravertit estil italià que, tot i la resistència inicial, va penetrar a França i es va fusionar en els gustos reunits. 

Biografies

LE CONCERT DES NATIONS, JORDI SAVALL 

LE CONCERT DES NATIONS

Inspirats per Les Nations, en referència a l’obra de François Couperin, que representa la reunió dels “gustos” i també la premonició d’una Europa de l’art que no va ser inventada ahir i que porta la marca del Segle de les Llums, l’any 1989 neix Le Concert des Nations, el més jove dels grups que dirigeix Jordi Savall. Creada durant la preparació del projecte Canticum Beatae Virgine de M. A.Charpentier, aquesta formació respon a la necessitat de disposar d’una orquestra amb instruments d’època capaç d’interpretar el repertori orquestral i simfònic des del Barroc fins al Romanticisme (1600-1850).

Le Concert des Nations és la primera orquestra de les seves característiques formada per músics en la seva majoria originaris de països llatins (espanyols, hispanoamericans, italians, portuguesos, francesos..., encara que sense excloure’n d’altres nacionalitats) tots ells especialistes destacats en la interpretació amb instruments originals. L’impacte dels seus enregistraments i dels concerts realitzats a les principals ciutats i festivals de música antiga durant tots aquests anys, l’acrediten com una de les millors orquestres actuals amb instruments d’època capaç d’abordar un repertori eclèctic i variat que va de les primeres músiques per a orquestra (L’Orchestre de Louis XIII, 1600-1650) a les obres mestres del Romanticisme, tot passant també pels autors essencials del Barroc i del Classicisme.

La voluntat de donar a conèixer un repertori històric de gran qualitat a partir d’interpretacions al mateix temps rigoroses i revitalitzants, es posa de manifest des dels seus primers enregistraments: Charpentier, J. S. Bach, Haydn, Mozart, Händel, Marais, Arriaga, Beethoven, Purcell, Dumanoir, Lully, i Biber. Entre les seves darreres produccions trobem obres de J. S. Bach, Vivaldi, Boccherini i Mozart, editades per Alia Vox, el segell exclusiu de Jordi Savall, que ha estat guardonat amb nombroses distincions i premis.

Amb Una Cosa Rara de Martín i Soler, Le Concert des Nations debuta el 1992 en el gènere operístic i continua amb L’Orfeo de Monteverdi (estrenada el 1993 i representada de nou el 1999, 2001, 2002 i 2007 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, al Teatro Real de Madrid, a Beaune, Viena, Metz, Brussel·les i Bordeus). L’any 1995 una altra òpera de Martín i Soler, Il Burbero di Buon Cuore, va ser representada a Montpeller, i l’any 2000 Celos aun del Ayre matan de Juan Hidalgo i text de Calderón de la Barca fou representada a Salamanca, i en versió concertant a Barcelona i a Viena.

Les darreres produccions han estat Farnace de Vivaldi, estrenada al Teatro de la Zarzuela de Madrid (2001) i representada de bell nou a Bordeus (2003), Viena (2005) i París (2007), i editada en CD per Alia Vox. L’esmentat L’Orfeo de Monteverdi va ser enregistrat en DVD per BBC/Opus Arte (2002), i també les Les set paraules de Crist a la Creu de F. J. Haydn en coproducció d’Element Productions i Alia Vox (2007). Els darrers discs enregistrats són Le Concert Spirituel au temps de Louis XV (2010) i L’Orchestre de Louis XV de Jean-Philippe Rameau.

Les Concert des Nations debuta al Festival de Torroella.

 

JORDI SAVALL, viola de gamba baixa i director

Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs de l’actual revalorització de la música històrica demostrant que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i nombrós. És fundador i director dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989).

Ha gravat més de 170 Cd’s, els últims anys sota el seu propi segell discogràfic Alia Vox (creat el 1998). Les seves publicacions discogràfiques han rebut diversos premis i amb la seva participació en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les Matins du Monde (1991) ha rebut un Cèsar a la millor banda sonora. Entre les distincions rebudes destaquen: Officier de l’Ordre des Arts et Lettres (1988), la Creu de Sant Jordi (1990), Membre d’honor del Konzerthaus de Viena (1999), Medalla d’Or del Parlament de Catalunya (2003) i Doctor Honoris Causa per la Université Catholique de Louvain (2000), per la Universitat de Barcelona (2006) i per la Universitat d’Évora (2007).

L’any 2008 Jordi Savall fou nomenat Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i juntament amb Montserrat Figueras varen ser investits Artistes per la Pau dins del programa Ambaixadors de bona voluntat de la UNESCO. L’any següent fou nomenat novament Ambaixador de l’any 2009 per la creativitat i la innovació per la Unió Europea. El seu llibre-disc Jérusalem. La Ville des deux Paix: La Paix céleste et la Paix terrestre, ha estat acollit de forma extraordinària per la premsa nacional i internacional, i ha rebut el premi Orhphée d’Or de l’Académie du Disque Lyrique 2008, el Caecilia Prix 2008, el Schallplattenkritik 2009 i el Midem Classical Awards 2010 com a millor disc de música antiga

L’any 2009 Jordi Savall rep el Premi Nacional de Música atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya per la seva trajectòria professional i el llibre-disc Jerusalem, al mateix any que rep el premi Händelpreis der Stadt Halle 2009 a Alemanya. El 2010 ha rebut de la Real Academia de las Artes y las Ciencias. El premi al Millor Intèrpret de Música Clàssica pel disc The Celtic Viol, i també el premi Praetorius Musikpreis Niedersachsen 2010, premi Praetorius de Música del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia en la categoria Internationaler Friedensmusikpreis (Premi Internacional de Música per la Pau) pel punt de trobada que impliquen les seves creacions musicals entre les tradicions cristiana, jueva i musulmana.

El llibre-disc Dinastia Borgia. Església i Poder al Renaixement ha rebut el premi Grammy Award 2011 en la categoria Best Small Ensemble Performance i el premi al millor disc de música antiga 2011 atorgat per l’International Classical Music Awards (ICMA). Jordi Savall va ser elevat a la categoria de Commandeur des Arts et des Lettres i Chevalier pel Ministeri de Cultura francès el 2013. I també ha estat guardonat amb el premi Léonie Sonning Music 2012.

Jordi Savall va actuar per primer cop al Festival de Torroella en l’edició de 1994 i hi tornà en les de 2001, 2002 i 2013

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham