Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
Patricia Kopatchiskaja.
Patricia Kopatchiskaja.
Camerata Salzburg.
Camerata Salzburg.
Camerata Salzburg amb la violinista Patricia Kopatchiskaja.
Camerata Salzburg amb la violinista Patricia Kopatchiskaja.
Comparteix
< Tornar

Camerata Salzburg

Patricia Kopatchiskaja, violí | Wolfgang Redik, concertino i director

34-82 €

Programa

B. Bartók: Danses folklòriques romaneses (versió per a orquestra de cordes) / W. A. Mozart: Concert núm. 4 per a violí i orquestra en re major K. 218 / A. Schönberg: 10 Valsos per a orquestra de cordes / J. Strauss: Roses del sud (arr. Arnold Schönberg / Vals del tresor (arr. Anton Webern) / Vi, dones i cançons (arr. Alban Berg)

Presentació

La Camerata Salzburg, fundada el 1952, és una de les orquestres de cambra més antigues d’Europa. Ha forjat la seva reputació gràcies al seu alt nivell interpretatiu que combina virtuosisme i entusiasme. En el seu retorn al Festival de Torroella, on es va presentar per primer cop el 2007, interpretaran un concert de Mozart, evidentment, però la dansa serà la protagonista del programa: danses folklòriques transcrites per Bartók i valsos de Johann Strauss vistos i arranjats pels líders de l’atonalisme vienès: Schönberg, Berg i Webern. 

Biografies

CAMERATA SALZBURGPATRICIA KOPATCHISKAJA

CAMERATA SALZBURG

Si encertar en la paraula és primordial per a qualsevol comunicador, per a un músic fer la nota correcta és vital. L’art, el repte de captar l’essència van més enllà del que és visible a la partitura. Allí és on comença la realitat de la música. Aquestes van ser les pautes del llegendari violinista Sándor Végh donava al grup, fundat el 1952 per Bernhard Paumgartner, que va modelar la identitat estilística de la Camerata Salzburg des de 1978 fins a la seva mort, el 1997. Sir Roger Norrington ha estat director principal des de 1997 fins a 2006. L’ha seguit Leonidas Kavakos com a director artístic de 2007 a 2009. Des de la temporada 2011-2012, Louis Langrée és el director principal de la Camerata Salzburg.

En els més de 50 anys d’història, l’orquestra ha madurat convertint-se en un conjunt de cambra tradicional. Tot i així, entre les seves files hi han músics joves motivats, els qual, d’acord amb el diari Swiss Neue Zürcher Zeitung, “toquen amb una entrega i gaudi de la música encomanadís...”. La Camerata Salzburg és excepcional des del punt de vista musical, social i d’organització. És el mirall del món pel qual viatja. Entre els seus membres hi han músics de 20 nacionalitats, tots units pel llenguatge universal de la música. S’ha de destacar que dels més de 80 concerts que ofereixen cada any, gairebé tots estan finançats amb capital privat. 

Fent honor al seu lema “Buscant l’excel·lència”, l’orquestra ofereix concerts de gran qualitat amb destacats directors i solistes o sota la direcció de seu concertino. Aquests concerts estan caracteritzats pel So Camerata, el producte d’un especial esperit musical, en el qual cada músic manté la seva individualitat dins del conjunt.

La Camerata Salzburg ha estat convidada a països tan diferents com Romania, Rússia, Gran Bretanya, Itàlia, Suïssa, Turquia, Oman, Hongria i Alemanya. El Festival de Salzburg i la Setmana Mozart de Salzburg complementen la seva agenda d’activitats.

Altres facetes de l’orquestra són els abonaments a concerts a Salzburg, així com al Konzerthaus de Viena. A la temporada 2011-2012 la Camerata Salzburg va començar una col·laboració per quatre temporades amb el famós talent salzburguès de la percussió Martin Grubinger.

La Camerata Salzburg va actuar per primer cop al Festival de Torroella en l’edició de 2007

 

PATRICIA KOPATCHISKAJA, violí

“Com a intèrpret, el que més m’interessa és comunicar el significat i funcionament intern de la música que toco. La curiositat és el que m’impulsa a explorar les més diverses fronteres musicals i per això estic disposada a assumir els riscos que això pot comportar”, diu Patricia Kopatchinskaja

Patricia Kopatchinskaja s’ha proposat explorar l’ampli repertori de violí. Des del barroc o clàssic, sovint tocant amb cordes de tripa, fins a obres d’encàrrec o interpretacions de grans obres contemporànies com Set de Peter Eötvös, el Concert per a vioí de Ligeti i obres de Tigran Mansurian, Mauricio Sotelo, Vanessa Lann o Esa-Pekka Salonen.

Ha fet gires amb l’Orquestra des Champs-Élysées, Berlín Konzerthausorchester, WDR Sinfonieorchester Köln, Camerata Salzburg, Orquestra de la Suisse Romande, Tonkünstler-London Philharmonic Orchestra, Amsterdam Sinfonietta o la BBC Scottish Symphony Orchestra.

La música de cambra és d’immensa importància per a la vida artística de Patricia Kopatchinskaja i col·labora amb regularitat amb artistes com Fazil Say, Gabetta Sol, Mihaela Ursuleasa i Polina Leschenko. És membre fundador del grup Quartet-Lab amb Pekka Kuusisto, Maijala Lilli i Wispelway Pieter, que va fer el seu debut el setembre de 2012 al Konzerthaus de Dortmund interpretant obres de Bartók, Beethoven i Salonen.

Patricia Kopatchinskaja va néixer Moldavia filla de pares músics. Va estudiar composició i violí a Viena i Berna. L’any 2000 va guanyar el primer premio del Concurso Internacional de Szeryng a Mèxic i al 2002 el prestigiós premi International Credit Suisse Group Young Artist Award, el qual incloïa una actuació amb l’Orquestra Filharmònica de Viena i Mariss Jansons al Festival de Lucerna.

L’estiu de 2011 va ser guardonada amb el Arc d’Or per la Musikfestwoche Meiringen de Suïssa en reconeixement a la seva contribució als instruments de corda. I el 2012 va guanyar el Premi Praetorius Musikpreis Niedersachsen en la categoria d’innovació.

La seva visió personal del Concert per a violí de Beethoven amb Philippe Herreweghe i l’Orchestre des Champs-Elysées va ser premiada pel BBC Music Magazine el 2010 i va ser descrit per la revista The Strad com “la versió més autèntica”. La gravació el 2008 d’un recital amb Fazil Say interpretant la sonata Kreutzer de Beethoven, amb obres de Ravel, Bartók i Say, va ser guardonada amb l’ECHO Klassik-award.

El seu disc Rapsòdia, una selecció d’obres que explora les arrels de la música de George Enescu amb exemples de música folklòrica moldava i romanesa, va ser seleccionat com a Editor’s Choice per la revista Gramophone el desembre de 2010.

Patricia Kopatchinskaja grava en exclusiva pel segell Classique Naïve.

Patricia Kopatchinskaja debuta al Festival de Torroella

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham