Akademie für Alte Musik
Akademie für Alte Musik
Xenia Löffter, oboè solista de l'Akademie für Alte Musik.
Xenia Löffter, oboè solista de l'Akademie für Alte Musik.
Georg Kallweit, concertino de l'Akademie für Alte Musik.
Georg Kallweit, concertino de l'Akademie für Alte Musik.
Comparteix
< Tornar

Akademie für Alte Musik Berlin

Xenia Löffler, oboè | Georg Kallweit i Mayumi Hirasaki, violí solistas i concertinos

Finalitzat
2014

26-66

Programa

Carlo Tessarini: Obertura en re major de La Stravaganza Op. 4 / Antonio Vivaldi: Concert per a oboè i cordes en do major RV 450 / Concert en sol menor per a cordes i baix continu RV 157 / Concert per a dos violins, cordes i baix continu en la menor RV 522 de 'L'Estro Armonico'  / Concert en si bemoll major per a violí, oboè, cordes i baix continu RV 364, RV Anh.18 / Antonio Caldara: Simfonia núm. 12 en la menor per a cordes i baix continu 'La passione di Gesú Cristo Signor Nostro / T. Albinoni: Sonata a 5 del Op. 2, núm. 3 en la menor  / Alessandro Marcello: Concert per a oboè i cordes en do menor

Presentació

La magnífica Akademie für Alte Musik,  considerada una de les grans orquestres de música antiga, ens oferirà un banquet de música barroca italiana centrada en els compositors venecians, amb Vivaldi i l’oboè com a protagonistes. Al voltant de 1700, l’oboè va esdevenir d’importància indiscutible en la interpretació de la música italiana i els compositors venecians van escriure un bon nombre de concerts per aquest instrument. 

Biografies

AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLINXENIA LÖFFLERGEORG KALLWEIT

AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLIN

Fundada a Berlín el 1982 i reconeguda actualment com a una de les orquestres de cambra més importants del món, l’Akademie für Alte Musik, coneguda com a Akamus, gaudeix d’una història d’èxit sense precedents. El conjunt, que actua amb regularitat als centres musicals més importants d’Europa, ha realitzat gires per Àsia, Amèrica del Nord i Llatinoamèrica.

D’ençà de l’obertura de la Konzerthaus de Berlín el 1984, el grup ha gaudit de la seva pròpia sèrie de concerts a la capital alemanya. I des de 1994 ha estat convidada habitual a la Staatsoper Unter den Linden de Berlín i al Festival de Música Antiga d’Innsbruck. A partir de la temporada 2012-2013, Akamus també té la seva pròpia sèrie de concerts al Prinzregententheater de Munic.

Cada any, Akamus dona al voltant de 100 concerts, que van des de petites peces de cambra fins a obres simfòniques de gran envergadura que interpreta sota la direcció artística dels seus concertinos: Midori Seiler, Stephan Mai, Bernhard Forck i Georg Kallweit. Nombrosos directors i solistes convidats han treballat també amb l’Akademie für Alte Musik de Berlín. Des de fa més de 25 anys, l’associació amb el contratenor i director belga René Jacobs ha donat com a fruit moltes produccions amb èxit d’òperes i oratoris.

El conjunt també ha treballat amb els directors Marcus Creed, Daniel Reuss, Peter Dijkstra i Hans-Christoph Rademann, el qual lidera actualment el RIAS Kammerchor, així com amb cantants com Andreas Scholl, Sandrine Piau i Bejun Mehta. Per altra banda, Akamus ha ampliat les seves fronteres artístiques per treballar amb la companyia de dansa moderna Sasha Waltz & Guests per les innovadores produccions de Dido i Eneas de Henry Purcell i Medea, amb música de Pascal Dusapin. Amb la dramàtica posada en escena del concert escenificat dels Quatre elements-quatre estacions ha posat en relleu encara més la seva reputació internacional per ser un conjunt creatiu i innovador.

L’èxit internacional de l’Akademie für Alte Musik Berlin té també molt a veure amb els més d’un milió de discos venuts. Akamus grava en exclusiva per Harmonia Mundi  France des de 1994 i els CD’s del conjunt han guanyat molts premis internacionals, inclòs el Premi Grammy, el Diapason d’Or, el Cannes Classical Award, el Premi Gramophone i el Premi Edison.

Per la producció del DVD de l’òpera de Purcell Dido i Eneas amb Sasha Waltz i convidats, Akamus va rebre el Premi de la Crítica alemanya el 2009. Per la seva gravació de Brockespassion de Telemann, el conjunt va ser guardonat amb el Premi MIDEM Classical 2010 i el Choc de l’Année. La gravació de 2011 de La flauta màgica de Mozart va ser guardonada amb el Premi de la Crítica German Record. El CD Friedrich der Grosse. La música de la cort de Berlín va guanyar el 2012 el Diapason d’Or. La gravació de l’òpera de Händel Agrippina va ser candidata a un Premi Grammy 2013 com a Millor Gravació d’Òpera. Els CD’s apareguts al llarg de 2013 sota la direcció de René Jacobs han estat: primera gravació mundial de l’oratori de Pergolesi Septem Verba a Christo, l’aclamada nova interpretació de la Pasión segons Sant Mateu de J. S. Bach i l’últim recital de Bejun Mehta, Che Puro Ciel. L’apogeu de l’òpera clàssica. L’última peça afegida a la discografia de l’orquestra és un CD dedicat a Carl Philipp Emanuel Bach, publicat per a celebrar el 300è aniversari del naixement del compositor i que inclou el seu fascinant Magnificat.

L’Akademie für Alte Musik Berlin debuta al Festival de Torroella

 

XENIA LÖFFLER, oboè

Nascuda a Erlangen (Alemanya), Xenia Löffler va iniciar els estudis musicals al Conservatori dels Mestres Cantaires de Nuremberg. Després va estudiar flauta dolça amb Conrad Steinmann i oboè barroc amb Katharina Arfken a la Schola Cantorum Basiliensis, seguit d’un any de postgrau amb Ku Ebbinge al Real Conservatori de La Haia.

Xenia Löffler ha guanyat nombrosos concursos nacionals i internacionals i ha estat solista de l’Orquestra Barroca de la Unió Europea. Amb els seus col·legues de Basilea va fundar el 1988 l’Octet de Vents Amphion, conjunt amb el qual ha participat en nombrosos festivals de prestigi i ha estat reconeguda internacionalment gràcies a la difusió de nou gravacions. L’any 2000 es convidada per Sir John Eliolt Gardiner a tocar el primer oboè a The Bach Cantata Pilgimage, un projecte d’interpretació i gravació de totes les cantates de Bach realitzat entre Europa i Nova York.

Xenia Löffler és membre i oboè solista de l’Akademie für Alte Musik Berlin des de 2001 i col·labora regularment amb el Collegium 1704 de Praga, la Batzdorfer Hofkapelle i l’Orquestra del Festival Händel de Halle. Ha tocat com a solista al Wigmore Hall de Londres, el Carnegie Hall de Nova York, el Teatro Colón de Buenos Aires, la Konzerthaus de Berlín i el Concertgebouw d’Amsterdam.

Ha col·laborat com a convidada amb nombroses orquestres barroques de prestigi o notables directors d’orquestra en projectes d’òpera i de gravacions. A més a més, ha aparegut en multitud de registres discogràfics com a solista amb l’Akademie für Alte Musik Berlin (concerts de Bach, Vivaldi i Platti a Harmonia Mundi France), amb el Collegium 1704 (concerts de Reichenauer a Supraphon) i amb la Batzdorfer Hofkapelle a una gravació de concerts anònims per a oboè de la cort de Dresde al segell Accent.

Xenia Löffler ha ofert masterclasses a l’Acadèmia Internacional Händel de Karlsruhe, l’Acadèmia Internacional d’estiu Mozarteum del Mozarteum de Salzburg i a Bremen. Des de 2004 imparteix classes d’oboè històric  a la Hochschule für Künste de Bremen.

Xania Löffler debuta al Festival de Torroella

 

GEORG KALLWEIT, violí solista i concertino

Com a membre, concertino i solista de l’Akademie für Alte Musik Berlin, Georg Kallweit és actualment un dels més sol·licitats especialistes del seu camp. Amb els anys s’ha centrat en el repertori solista de violí barroc i com a líder de conjunts.

A més del seu treball amb l’Akademie, Georg Kallweit ha fet regularment de concertino convidat i solista amb nombroses orquestres de cambra històriques i modernes (Ensemble Resonanz Hamburg, Finnish Baroque Orchestra, Deutsche Kammervirtuosen Berlin, Deutsches Sinfonie Orchester, Lautten Compagney Berlin). Amb el laudista Björn Colell forma el duo Ombra e Luce, conjunt especialitzat en la música del primer barroc italià.

Ha participat en més de seixanta gravacions, moltes de les quals han rebut premis internacionals. Entre elles s’inclouen les seves interpretacions de concerts per a violí amb l’Akademie für Alte Musik Berlin per a Harmonia Mundi France, música de cambra amb Berlin Barock Compagney, recitals amb Ombra e Luce per al segell Raumklang i moltes més.

L’activitat musical de Georg Kallweit es desplega per Europa, Amèrica i Àsia. Com a professor imparteix classes a les escoles de música de Leipzig, Weimar i Helsinki i és instructor a la Jove Orquestra Barroca Bach d’Erben.

Georg Kallweit debuta al Festival de Torroella

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham