Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
16/08/2022

El Festival de Torroella encara la recta final fent èmfasi en la importància de la cooperació, l’amor i l’espiritualitat

El Festival de Torroella de Montgrí encara la recta final de la seva programació de 2022 recordant el perill de les societats totalitàries i fent èmfasi en la importància de la cooperació, de l’amor, de l’espiritualitat i alhora contribuint a sensibilitzar els més menuts sobre el canvi climàtic. L’última setmana de programació, el Festival continua convidant el públic a gaudir de la música a recer de la fúria del món, iniciant la recta final aquest dimarts 16 d’agost amb l’estrena d’un nou programa de concert de la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti preparat en el marc del Festival de Torroella, que girarà després per Europa. A seventeenth century rolling stone és el títol d’aquest concert monogràfic dedicat del compositor francès d’ascendència escocesa Georg Muffat, que Gli Incogniti estrenarà a Torroella de Montgrí.

Muffat va néixer a Megève, al sud-est de França, el 1653, i després d'estudiar a París i ser organista a dos pobles francesos, Molsheim i Sélestat, va marxar a estudiar Dret a Ingolstadt, a Baviera, va passar per Viena, Praga, i es va establir a Salzburg durant deu anys treballant al servei de l'arquebisbe. Cap al 1680 va viatjar a Itàlia i des de 1690 fins a la seva mort, el 1704, va treballar com a mestre de capella per al bisbe de Passau, a Alemanya. Aquest descendent escocès, avui presentat, segons l'estat d'ànim, com alemany, austríac, francès, fins i tot italià, és un precursor escollit d'allò que esdevindrà, durant el segle XVIII, l'estil mixt: ingredients italians, estètica francesa, construcció alemanya. Muffat era, musicalment parlant, un conciliador unint en la seva obra els diversos estils musicals de l’època a Europa.

El Festival de Torroella acollirà el dimecres 17 d’agost el segon dels concerts de la integral del quartet de corda de Dmitri Xostakóvitx, que el Quartet Gerhard va iniciar el passat 3 d’agost i que coprodueixen el Festival de Torroella i la Quincena Musical Donostiarra. En aquest segon concert, interpretarà els quartets de corda núms. 1, 6 i 9 de Xostakóvitx, compositor que va ser objecte de la intolerància del totalitarisme de la Unió Soviètica. El Festival de Torroella de Montgrí oferirà la integral dels quartets de corda de Xostakóvitx amb el Quartet Gerhard al llarg de tres edicions fins al 2024.

Le violoncelle spirituel és el títol del programa que oferirà el dijous 18 d’agost Christophe Coin, un dels grans violoncel·listes barrocs de l’actualitat. Coin amb l’Ensemble Pérgamo, integrat pel violoncel·lista Guillermo Turina i la clavecinista Eva del Campo, repassaran els inicis de la història del violoncel a Itàlia amb obres d’un dels primers compositors que va explorar el repertori per a violoncel, el napolità Francesco Alborea, a qui anomenaven Franciscello, i d’alguns dels seus deixebles francesos, que, amb les seves actuacions als Concert Spirituel del Palau de les Tulleries, van consolidar el violoncel a la societat francesa durant el regnat de Lluís XV.

Com una llavor pot canviar el món. Aquest és el punt de partida d’Història d’una llavor, espectacle familiar de la companyia La Maquiné que arriba al Festival de Torroella el divendres 19 d’agost i que és recomanat per a nens a partir dels 4 anys. Història d’una llavor és un cant d’amor a la natura i una reflexió sobre els abusos que pateix el medi ambient per part dels humans amb el qual el Festival de Torroella vol contribuir a sensibilitzar els més menuts sobre el canvi climàtic.

L’amor torna a la programació del Festival de Torroella de Montgrí de la mà del contratenor Philippe Jaroussky, que el dissabte 20 d’agost acompanyat a la guitarra de Thibaut Garcia oferirà un recital que amb el fil conductor de l’amor recorrerà a través d’una vintena d’obres quatre segles de música. De Dowland a Britten i Barbara, passant per Mozart, Rossini, Granados i Fauré. «El recital és un viatge entre diferents cultures, diferents continents i diferents idiomes, però cada tema és un món en si mateix», afirma Philippe Jaroussky.

La religió i l’espiritualitat han estat constantment refugi en moments de sofriment i desesperació. El Festival de Torroella de Montgrí clourà la seva 42a edició el diumenge 21 d’agosto amb un concert de música simfònic-coral amb dues grans obres sacres del barroc: Dixit Dominus, obra d’un jove Händel de 22 anys, d’escriptura virtuosa, devessall de fantasia i imaginació, d’un excepcional vigor descriptiu de cada un dels paràgrafs del salm; i la Missa Omnium Sanctorum del txec Jan Dismas Zelenka, escrita per a solistes, cor i orquestra i l’última obra coral que va compondre. El Collegium 1704 i el Collegium Vocale 1704, grans especialistes en l’obra Zelenka, protagonitzaran sota la direcció de Václav Luks la clausura del 42è Festival de Torroella. 

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham