Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
27/07/2022

El Festival de Torroella de Montgrí inaugura la 42a edició reivindicant la música com a refugi a recer de la fúria del món

La guerra, el canvi climàtic, la recent pandèmia, la imparable inflació..., les crisis se succeeixen sense pausa, i correm el risc d'insensibilitzar-nos davant el trauma del món, de resignar-nos que la vida és això. El Festival de Torroella inaugura aquest dissabte 30 de juliol la seva 42a edició reivindicant la música com espai de refugi a recer de la fúria del món. Tota la programació s’ha construït temàticament al voltant de les tragèdies que assolen el món i dels espais on refugiar-se.

Extinció, un espectacle de l’Agrupación Señor Serrano, que posa en escena dues misses del compositor Joan Cererols, la Missa de batalla i la Missa pro Defunctis, inaugura la 42a edició del Festival de Torroella. Es tracta d’un treball escènic de caràcter poètic i visual amb la interpretació musical del Cor Cererols, que viatja al passat per mostrar, ja en el present, una societat malalta. Nascut a Martorell, Joan Cererols va ser director de l’Escolania de Montserrat i un dels màxims exponents de la música barroca a Espanya. Bona part de la seva música es va perdre el 1811 en l’incendi del monestir de Montserrat durant la invasió napoleònica.

Extinció és una coproducció del Teatro Real de Madrid i el Teatro de la Abadía, on es va estrenar el 12 d’abril passat amb la participació del Cor del Teatro Real. En la seva presentació al Festival de Torroella, la interpretació musical ca a càrrec del Cor Cererols, creat el 2018 per antics membres de l’Escolania de Montserrat. Extinció és el concert que en aquesta 42a edició el Festival de Torroella dedica a la memòria d’Ernest Lluch, economista, polític i col·laborador del Festival, assassinat per ETA el 2000.

El 42è Festival de Torroella de Torroella de Montgrí es perllongarà fins el 21 d’agost. En total s’oferiran 20 concerts amb una important presència de música barroca –el 40%– i de cant –un 30%–.  El Festival estrena nou horari. A partir d'aquest any, els concerts comencen a les 20.30 atenent les reclamacions d'una part dels espectadors i dels músics.

Primera setmana del Festival de Torroella de Montgrí

A més de l’estrena a Catalunya d’Extinció, en la seva primera setmana, el 42è Festival de Torroella de Montgrí acull dimecres 3 d’agost el primer dels concerts en els quals el Quartet Gerhard oferirà al llarg de tres edicions la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakóvitx,  compositor víctima del totalitarisme modern. Aquest estiu s’oferiran els dos primers concerts de la integral, amb la interpretació dels quartets números 5 i 3 (3 d’agost) i 1, 6 i 9 (17 d’agost). La integral dels quartets de corda de Xostakóvitx a càrrec del Quartet Gerhard és una coproducció entre el Festival de Torroella de Montgrí i la Quincena Musical Donostiarra.

Un altre concert destacat d’aquesta primera setmana és el que protagonitzarà el divendres 5 d’agost el quartet de saxofons Kebyart, en el qual estrenarà una obra del compositor Bernat Vivancos, Ay luna que reluces, un encàrrec del mateix quartet al compositor. Kebyart es va presentar el 2016 al Fringe Torroella de Montgrí-l’Estartit, de llavors ençà aquest quartet de saxofons ha fet una brillant progressió fins al punt de ser seleccionar pel programa ECHO Rising Stars per la temporada 2021-2022, la qual cosa els ha portat a debutar en algunes de les principals sales de concerts d’Europa. A més de l’estrena de l’obra de Bernat Vivancos, Kebyart interpretarà l’obra de Raquel García-Tomás My Old Gramophone #4 i arranjaments per a quartet de saxofons d’obres de Stravinski i Mendelssohn fets pel mateix Kebyart.

En el segon concert del 42è Festival de Torroella de Montgrí, 31 d’agost, el Cor de Noies de l'Orfeó Català, acompanyat del conjunt Vespres d'Anadí, retran homenatge a totes les mares del món que han patit i pateixen el dol de la pèrdua d'un fill en el concert representat Stabat mater, amb direcció d’escena de Marc Rosich. El programa té el Stabat Mater de Pergolesi com a centre, i inclou temes com la cançó de bressol Wiegala, composta per Ilse Weber, que ella mateixa cantava al seu fill mentre eren conduïts a la cambra de gas del camp de concentració d'Auschwitz.

La religió ha estat sovint refugi i consol. Monteverdi i Bach van ser mestres de capella, el primer a la basílica de Sant Marc de Venècia i el segon a l'església de Sant Tomàs de Leipzig. Selva morale e spirituale, és la gran antologia de la producció sacra de Monteverdi durant les tres dècades que va compondre a Sant Marc. Una selecció serà interpretada el dissabte 6 d’agost per l'excepcional conjunt vocal i instrumental belga Vox Luminis en la seva presentació al Festival de Torroella. I Bach, un dels compositors més interpretats en el Festival, serà el protagonista el diumenge 7 d’agost amb dues de les seves cantates en el concert que oferirà el Bach Consort amb els solistes de la Salvat Beca Bach: la soprano Rita Morais, la contralt Christian Gil-Borelli, el tenor Daniel Thomson i el baix Ramiro Maturana.

La programació d’aquesta primera setmana del Festival de Torroella de Montgrí 2022 es completa amb el debut el dijous 4 d’agost a la programació d’un dels joves pianistes amb més projecció, el sevillà Juan Pérez Floristán, que ha preparat un programa netament romàntic amb obres de Chopin, Wagner, Liszt i Schubert.

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham