Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
23/08/2021

L'estrena d'una nova versió amb trio de jazz de 'Rhapsody in blue' de Gershwin tanca la programació d'estiu de 2021 del 40è Festival de Torroella

El 40è Festival de Torroella de Montgrí va tancar anit la programació d'estiu de 2021 amb l'estrena d'una nova i electritzant versió de la cèlebre Rhapsody in blue de George Gershwin amb l'Orquestra Simfònica del Vallès i el trio de jazz encapçalat pel pianista Marco Mezquida, acompanyat pel contrabaixista Marko Lohikari i el bateria David Xirgu, sota la direcció musical de Xavier Puig. El concert, emès en streaming per les xarxes socials del Festival, clou la programació del 40è Festival de Torroella, però no així els actes de celebració dels 40 anys d'història del Festival, que van començar el 23 de juliol de 2020 i seguiran fins a finals d'aquest 2021, en què romandrà oberta l'exposició que repassa les quatre dècades del Festival i els seus antecedents.

El 40è Festival de Torroella ha ofert aquest estiu de 2021 un total de 19 concerts, comptant que dos d'ells van tenir doble sessió el mateix dia, entre el 31 de juliol i el 22 d'agost. Una programació que ha recuperat alguns dels concerts que s'havien previst pel 2020 i que no es van poder celebrar, i d’altres de nous que han constituït una oferta musical que ha volgut ser el reflex de la història del mateix Festival. Els 19 concerts han recorregut cinc segles de música, del XVI al XXI, amb la participació d'artistes consagrats i també de joves emergents; músics que s'han presentat per primera vegada al Festival i coneguts del públic, que esperaven retrobar-se com cada estiu a Torroella de Montgrí.

Segons la directora del Festival de Torroella, Montse Faura: «Han estat 19 vetllades musicals que no oblidarem. No només per allò que ha transcendit artísticament, sinó també, humanament. La complicitat amb els artistes i el públic ha estat clau en aquesta 40a edició, plena de paradoxes, partint del fet que hem dut a terme una celebració enmig d’una pandèmia amb les seves incerteses i limitacions. Només, però, em queden paraules d'agraïment».

El 40è Festival de Torroella de Montgrí ha ofert des de l'inici de la celebració, el 23 de juliol de 2020, fins a anit, amb el tancament de la programació d'estiu de 2021, un total de 32 concerts. Els cinc programats l'estiu passat es van celebrar amb un límit d'un terç de l'aforament. Els quatre de la primera quinzena de desembre de 2020, programats amb motiu de la inauguració de la primera part de l'exposició commemorativa del 40è aniversari del Festival, De l'Església a l'Auditori, es van poder celebrar amb un aforament del 50%. El mateix que els tres concerts celebrats entre el 22 i el 25 d'abril passat al voltant de la inauguració de la segona part de l'exposició. Finalment, en els 19 concerts d'aquest estiu, més el dedicat el 30 de juliol als socis de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del Festival de Torroella, el límit ha estat del 70% de l'aforament.

«Hem fet un pas gegant en la història del Festival de Torroella», assenyala Montse Faura. «Segurament motivats per la complexitat d’aquest moment que vivim, el fet que la pandèmia hagi coincidit amb la celebració del 40è aniversari, ens ha fet anar més enllà de tot el que havíem previst amb la realització d’un documental sobre la història del Festival, 'Torroella de Montgrí. La 40ena d'un Festival'; una exposició que repassa les quatre dècades de trajectòria i els antecedents del Festival; tres residències EEEmeging+ de música antiga; dos enregistraments discogràfics –els nous discos d'Amandine Beyer & Gli Icogniti, 'Il mondo al rovescio', i el del quartet vocal Cantoría–; un cicle de vuit conferències dins del cicle Club de Clàssica; i més de mig centenar de concerts –32 concerts en el marc del Festival de Torroella i 24 en la programació del Fringe Festival de Torroella-L'Estartit–. Tot això s'ha fet amb totes les garanties i mesures de seguretat per evitar contagis en un context que ens ha dut a un escenari que no imaginàvem inicialment, que ha transcendit d’una manera meravellosa, i que ha esdevingut un punt de llum i d'esperança en aquests moments d'incertesa i foscor».

Assegura la directora del Festival de Torroella que la idea, la primavera de 2020, de transformar la celebració del 40è Festival de Torroella en més d'un any de celebració a causa de la pandèmia ha esdevingut al final «un avantatge en tota la seva amplitud, que no hagués estat possible sense la complicitat dels artistes, socis, públic, institucions i col·laboradors i, sense dubte, tothom que l’ha fet possible acomboiat per un equip professional de primer ordre. El Festival de Torroella de Montgrí ha fet musculatura i està preparat per tot el que ha de venir».

La programació d'estiu de 2021 del Festival de Torroella de Montgrí la va inaugurar el 31 de juliol la mezzosoprano Joyce DiDonato, que va debutar al Festival. També van ser debuts al Festival les actuacions del contratenor polonès Jakub Józef Orli?ski, que va oferir dos concerts el mateix dia, la de la llegendària pianista portuguesa Maria João Pires; la de la històrica orquestra romana I Musici; els conjunts de música antiga Capella de Ministrers i Conductus Ensemble; el jove i talentós violoncel·lista Pablo Ferrández; l’emergent Trio Da Vinci, que acaben de guanyar el 14e Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra; i la del violinista Daniel Hope, deixeble de Yehudi Menuhin, que va ser alumne el 1987, quan tenia 14 anys, dels Cursos Internacionals d’Interpretació Musical que el Festival va organitzar des de 1984 fins al 2005.

Un dels retrobaments més esperats d'aquest estiu va ser el del pianista Joaquín Achúcarro, soci d’honor de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, amb el públic del Festival de Torroella, on actua ininterrompudament des de l'edició de 1993. La d'aquest estiu va ser la 28a edició consecutiva. La commemoració del 40è Festival de Torroella continua fins a finals d'aquest any amb l'exposició De l'Església a l'Auditori, la tercera part de la qual es va inaugurar el passat 30 de juliol al Museu de la Mediterrània. L'exposició completa es pot visitar repartida pel Museu Palau Solterra, seu de la Fundació Vila Casas; la casa Galibern, seu de la Fundació Mascort; el Museu de la Mediterrània; i als carrers i places de Torroella de Montgrí que al llarg dels últims 40 anys han acollit concerts del Festival. Televisió de Catalunya se suma des de meitat del pròxim mes de setembre fins a finals d'octubre a la celebració del 40è Festival de Torroella amb l'emissió per TV-3 els diumenges al migdia de sis concerts oferts en el marc de la programació del 40è Festival de Torroella el 2020 i 2021.  

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham