Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
27/07/2021

L'exposició que celebra els 40 anys del Festival de Torroella culmina explicant la seva història

El Festival de Torroella de Montgrí culmina l'itinerari expositiu amb el qual celebra el seu 40è aniversari amb la inauguració, el 30 de juliol al Museu de la Mediterrània, del tercer moviment de l'exposició De l'Església a l'Auditori, de la que és comissària la filòsofa i escriptora Eulàlia Bosch. Aquest tercer moviment, Estiu - Scherzo, explica la història del Festival de Torroella des dels seus inicis fins a l'actualitat amb panels informatius i fotografies. Aquest tercer moviment conviurà amb el primer, inaugurat el desembre de 2020 al Palau Solterra, seu de la Fundació Vila Casas, i el segon, itinerant per carrers i places de Torroella que al llarg d'aquests 40 anys han estat escenaris de concerts del Festival. La inauguració del tercer moviment s'acompanya d'un concert el mateix 30 de juliol a l'Espai Ter que acollirà la co-estrena del ballet Els focs de sant Joan de Robert Gerhard.

Aquest «tercer moviment de l’exposició De l’Església a l’Auditori presenta un recorregut complet per la història del Festival», explica la comissària de l'exposició Eulàlia Bosch. «S’inicia amb un repàs de l’activitat cultural que va posar en marxa el Casal del Montgrí, antecedent indiscutible del Festival, i recorre els espais que han anat ocupant fins a arribar a l’Espai Ter, seu actual del Festival. Hem dedicat un espai als compositors que han estrenat obres a Torroella. La història del Festival es presenta a través de les fotografies que constitueixen el seu arxiu i d’un seguit de textos que expliquen les línies bàsiques del seu desenvolupament. Vull destacar especialment els textos que provenen del Diari del Festival que va anar escrivint el que va ser el seu fundador i director, Josep Lloret, al llarg dels anys».

L'exposició al complet

Amb la inauguració del tercer moviment, es completa l'exposició commemorativa del 40è aniversari del Festival de Torroella, De l'Església a l'Auditori. Les tres parts de l’exposició estaran obertes fins a Nadal 2021. La visita a l'exposició es pot iniciar des de qualsevol punt. «Tenim la gran ajuda del mapa de la vila que va dibuixar en Pol Montserrat que serveix per tenir sempre present el circuit complet, l’hem reproduït al costat de cadascuna de les intervencions», assenyala Eulàlia Bosch, qui indica que qualsevol lloc dels assenyalats en el mapa pot ser un punt de partida. «La tardor serà el moment d’integrar aquest projecte de cultura musical en el món educatiu de Torroella i el seu entorn -serà el quart i darrer moviment-. La web del Festival completarà en tot moment l’itinerari, posant a l’abast de les persones interessades les gravacions dels concerts que figuren en el seu arxiu».

L'acte inaugural del tercer moviment de l'exposició De l'Església a l'Auditori es completa a les 22h amb el co-estrena a l'Auditori Espai Ter del ballet Els focs de sant Joan de Robert Gerhard, una recuperació propiciada pel cinquantè aniversari de la mort del compositor nascut a Valls i el cent vint-i-cinquè del seu naixement. Gerhard va rebre l'encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo de compondre un ballet basat en festes i danses populars catalanes. El ballet, inicialment, es va titular Els focs de Sant Joan, però la guerra civil i l'exili a París de Gerhard va comportar un canvi de títol, Soirées de Barcelone. Finalment, l'esclat de la Segona Guerra Mundial, que va suposar la dissolució dels Ballets de Montecarlo a causa de la bancarrota, va deixar el ballet de Gerhard sense estrenar. El coreògraf Miquel G. Font al capdavant del Ballet Contemporani de Catalunya juntament amb el pianista Miquel Villalba han rescatat el ballet per a un doble programa amb La consagració de la Primavera de Stravinski en la versió original per a dos pianos.

L'exposició del 40è aniversari del Festival de Torroella de Montgrí s'havia d'inaugurar l'estiu passar coincidint amb  la inauguració del 40è Festival de Torroella. La pandèmia de la Covid-19, però, va capgirar els plans i la commemoració del 40è aniversari va passar d'un estiu a tot un any de celebració, del 23 de juliol de 2020 fins a finals de 2021. L'exposició que s'havia planificat es va ajornar i en el seu lloc es va estrenar el 23 de juliol passat el documental Torroella de Montgrí. La 40ena d'un Festival, dirigit per Pau Subirós

40è Festival de Torroella de Montgrí 

La inauguració del tercer moviment de l'exposició De l'Església a l'Auditori coincideix amb l'obertura de la programació de 2021 del 40è Festival de Torroella, que s'inaugura el 31 de juliol amb un recital de la mezzosoprano Joyce DiDonato. En total, el Festival ha programat 17 concerts entre el 31 de juliol i 22 d'agost que recorren cinc segles de música, del segle XVI al XXI. La programació d'aquest estiu recupera alguns dels concerts que s'havien previst pel 2020 i que no es van poder celebrar, i d'altres de nous que fan una oferta musical que vol ser un reflex de la història del mateix Festival.  

La música barroca, una constant al Festival de Torroella des dels seus inicis, serà present en gairebé la meitat dels concerts amb artistes com la mateixa Joyce DiDonato, la soprano Raquel Andueza i el contratenor Jakub Józef Orlinski. Bach, el segon compositor més interpretat al Festival de Torroella -156 obres- després de Mozart, serà present com gairebé cada any a la programació amb dos concerts, un monogràfic a càrrec del grup Conductus Ensemble, que interpretarà dues de les quatre misses breus del cantor Leipzig, misses que es programen molt poc; i en el concert en el qual el presenta per primera vegada al Festival la llegendària orquestra italiana I Musici, que celebra el seu 70è aniversari. El grup Forma Antiqva presentarà un original programa titulat Farándula castiza, que recorre els teatres, corrals de comèdies, salons i places de Madrid de mitjans del segle XVIII desvetllant les músiques que triomfaven, que no eren altres que les músiques del món de la faràndula. El grup valencià Capella de Ministrers viatjarà per la Mediterrània en una celebració de la interculturalitat que recupera patrimoni musical tradicional, renaixentista i barroc. El barroc anglès de la segona meitat del segle XVII també serà present amb el programa amb el qual la violinista Amandine Beyer, habitual del Festival des de 2018, presenta el Kitgut Quartet, formació de cambra que lidera i amb la qual explora els inicis del quartet de corda.

Entre els artistes que debuten aquest any al Festival de Torroella, -10 dels 17 concerts-, destaca el violinista Daniel Hope, deixeble de Yehudi Menuhin, que va ser alumne el 1987, quan tenia 14 anys, dels Cursos Internacionals d'Interpretació Musical que el Festival va organitzar des de 1984 fins al 2005. També debuta al Festival de Torroella la llegendària pianista Maria João Pires, el jove i talentós violoncel·lista Pablo Ferrández i l'emergent Trio da Vinci, que acaben de guanyar el 14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra.

El públic del Festival de Torroella es retrobarà aquest estiu amb Joaquín Achúcarro, soci d'honor del Joventuts Musicals de Torroella. Achúcarro sumarà amb aquest concert una presència de 28 edicions consecutives. Cap artista ha actuat tantes vegades al Festival com ell. Per altra banda, l'Orquestra Simfònica del Vallès segueix fidel al Festival de Torroella des de 2016, i aquest estiu oferirà la seva sisena actuació consecutiva clausurant la programació de la 40a edició amb el carismàtic pianista Marco Mezquida per oferir un programa Gershwin amb la cèlebre Rhapsody in blue en versió d'orquestra simfònica i trio del jazz. El concert de l'Orquestra Simfònica del Vallès té el suport de la Fundació Banc Sabadell.

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham