La Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya ha celebrat aquest passat dissabte eleccions per a renovar la seva junta directiva. El compositor Joan Magrané ha estat reelegit com a president per un segon mandat al capdavant de l'entitat, que ha escollit la directora del Festival de Torroella de Montgrí, Montse Faura, com a nova secretaria general i gerent de les Joventuts Musicals de Catalunya en substitució de Miquel Cuenca, actual president de les Joventuts Musicals d'Espanya, i Joana Soler com a primera vicepresidenta. La resta de membres de la junta repeteixen mandat.
La nova junta la integren: Joan Magrané i Figuera (president), Joana Soler i Garcia (vicepresidenta 1a), Marta Bou i Molins (vicepresidenta 2a), Montse Faura i Salvador (secretaria general), Miquel Maria Badal i Valls (tresorer), Rosa Maria Rossell i Rigau (vocal), Néstor Pindado i González (vocal), Aleix Palau i Talavera (vocal) i Marco Mezquida i Mateos (vocal).
Montse Faura ha agraït a la quarantena d'entitats locals que integren la Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya i a la seva junta directiva l'oferiment de la secretaria general. "La continuïtat, revitalització i consolidació de l’actual junta com a motor dinamitzador encapçalada per la mirada de Joan Magrané ja és, per si mateixa, un altaveu que dóna valor i significat als objectius principals de la Federació i que m’han animat a acceptar el càrrec", ha assenyalat la directora del Festival de Torroella de Montgrí.
La nova junta de la Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya es disposa a donar més visibilitat i projecció a la Xarxa de Músiques, el projecte estrella de l'entitat creat el 1995, instituint un mercat obert a tots els programadors de Catalunya, que se celebrarà en el marc del Fringe Festival de Torroella de Montgrí. Aquest mercat se celebrarà per primera vegada aquest estiu durant la segona quinzena de juliol.
"La Xarxa de Musiques ja és un projecte consolidat gràcies a la feina feta pel Miquel Cuenca i això ens permet ara començar a avançar en altres aspectes", afirma Joan Magrané. "El concepte i la fórmula de la Xarxa funcionen i el que volem és engrandir-la artísticament donant-la de més visibilitat i enfortir-la econòmicament. Montse Faura té molta visió a l'hora de teixir complicitats i visibilitzar la feina feta, per això li vam demanar que assumís la secretaria general. A més, la trobada entre els artistes de la Xarxa de Músiques i els del Fringe Festival de Torroella, que vénen d'alguns dels principals conservatoris i escoles superiors de música d'Europa, serà molt positiva perquè els joves músics estableixin contactes i comparteixin experiències".
Premi internacional d'assaig musical
Un altre dels projectes que durà a terme la nova junta de les Joventuts Musicals de Catalunya, aquest juntament amb Ficta Edicions, és la creació d'un premi internacional d'assaig musical per a estudiosos de la música i el fet musical. Un anhel de Joan Magrané, qui troba a faltar un catàleg de llibres sobre música a Catalunya: "L'entitat va començar a poc a poc amb els intèrprets, a partir de 2013, amb l'arribada a la presidència de Mònica Pagès, es va impulsar la creació de la figura del compositor resident de la Xarxa, que va començar la temporada 2015-16 gràcies a la col·laboració de la Fundació de Música Ferrer-Salat, i faltava incloure els joves musicòlegs que surten de les universitats amb la creació d'un premi d'assaig. El premi d'assaig de Ficta Edicions no és només d'investigació musicològica, pot ser també una biografia o pensament musical", explica el president de la Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya. El concurs es convocarà bianualment, la primera edició tindrà lloc aquest 2021, i te? un deliberat caràcter de beca per a la redacció d’un assaig. Joventuts Musicals de Catalunya aporta 2.000 euros anuals al premi i, entre altres aspectes, el guanyador del mateix oferirà un mínim de tres conferències a través de la Xarxa de Músiques, tal com s’especifica en les
bases del Premi.
Complicitats amb les grans institucions musicals de Catalunya
La nova junta vol incrementar també les complicitats amb les grans institucions musicals de Catalunya, "com el que estem fent actualment amb el Festival Emergents de l'Auditori de Barcelona, on tenim una jornada per nosaltres per presentar els músics", explica Magrané. "Volem buscar complicitats amb el Liceu, el Palau de la Música i d'altres auditoris de Catalunya on no arriben i en els quals una vegada a l'any puguem tenir l'oportunitat de presentar concerts d'algun intèrpret de la nostra Xarxa de Músiques o dels intèrprets que ja hi han passat i que estan fent una gran carrera".
Actualment, les Joventuts Musicals de Catalunya col·laboren amb els premis i concursos: Concurs de Cant Josep Palet de Martorell, Concurs Sons de la Mediterra?nia de Manresa, Premi BBVA de Mu?sica–Concurs Montserrat Alavedra, Concurs de Cant Germans Pla de Balaguer, Premi Especial Joventuts Musicals de Catalunya dins del Premi El Primer Palau del Palau de la Música de Barcelona, Concurs de Joves Compositors. Premi Internacional Frederic Mompou de Barcelona i Festival Emergents de l'Auditori de Barcelona.
La Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya també organitza conjuntament amb les Joventuts Musicals de Banyoles el
Festival Ethno Catalonia, que en l'edició de 2021 se celebrarà entre el 23 de juliol i l'1 d'agost. Ethno Catalonia s’inscriu en el programa Ethno, un dels projectes més reeixits de Jeunesses Musicales International, la federació internacional de Joventuts Musicals amb seu a Brussel·les. En total són una vintena els països que organitzen festivals Ethno, que uneix a joves a través dels campus i festivals anuals i internacionals, tallers i concerts i el treball conjunt amb escoles, conservatoris i altres grups per tal de promoure la pau, la tolerància, el diàleg i el coneixement interculturals a través de la música.
La Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya
La Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya es va constituir el 1986 amb la voluntat de vertebrar l'activitat federativa emprenent tasques d'àmbit català per optimitzar l'acció de les associacions al servei de la música, dels joves i Catalunya. El paper de Joventuts Musicals de Catalunya és tan dinàmic com la mateixa vida de la societat de la qual forma part, endegant sovint activitats que més endavant aniran essent assumides pels òrgans de l'Administració cultural i educativa, i sempre actuant com a element dinamitzador social i cultural.
Actualment són una quaranta les associacions que arreu de Catalunya formen part de la Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya. Cadascuna d’elles desenvolupa també les seves pròpies activitats organitzant autònomament els seus cicles de concerts, concursos específics, cursos i altres activitats associatives adreçades a joves i a la música. Però en totes elles es comparteix una passió comuna, la música, i la il·lusió de saber-se part d’un moviment internacional que creu en la cultura com a factor de riquesa i desenvolupament.
Les associacions que formen part de la Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya són: Joventuts Musicals d'Amposta, Amics de la Música de Valls i Joventuts Musicals de l’Alt Camp, Joventuts Musicals del Baix Camp, Joventuts Musicals del Baix Llobregat, Joventuts Musicals de Banyoles, Joventuts Musicals de Barcelona, Joventuts Musicals del Berguedà, Joventuts Musicals de Blanes, Joventuts Musicals de Calonge, Joventuts Musicals de Canet de Mar, Joventuts Musicals de La Cerdanya, Joventuts Musicals de Figueres, Joventuts Musicals de Girona, Joventuts Musicals de Granollers, Joventuts Musicals de l'Hospitalet de Llobregat, Joventuts Musicals d'Igualada, Joventuts Musicals de La Bisbal, Joventuts Musicals de Lleida, Joventuts Musicals de Martorell, Joventuts Musicals de Mataró, Joventuts Musicals de Moià, Joventuts Musicals de Mollerussa, Joventuts Musicals d’Osona, Joventuts Musicals de Palafrugell, Joventuts Musicals de Palamós, Joventuts Musicals del Pallars Sobirà, Joventuts Musicals de Sabadell, Joventuts Musicals de Santa Cristina d'Aro, Joventuts Musicals de Sant Cugat del Vallès, Joventuts Musicals de Sant Pere de Ribes, Joventuts Musicals de Sitges, Joventuts Musicals de Solsona, Joventuts Musicals de Súria, Joventuts Musicals de Tarragona, Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, Joventuts Musicals de Tortosa, Joventuts Musicals de Vilafranca del Penedès, Joventuts Musicals de Vilanova i la Geltrú, Joventuts Musicals de Vilassar de Mar i Joventuts Musicals de Vilobí d’Onyar.
La Federació de les Joventuts Musicals de Catalunya té vuit entitats associades que són: l'Associació Idea de La Cellera de Ter, l'Associació de Concerts de Reus, el Grup d’Art 4 de Balaguer, l'Ateneu Santfeliuenc de Sant Feliu de Llobregat, la Unió Calafina-Casino de Calaf, l'Associació per a la Promoció de joves Artistes i Música de Calella, l'Associació Espurnes Barroques del Solsonès i Amics de Santa Llúcia de Taradell.