Amb el debut al Festival del jove i virtuós pianista italià Giuseppe Andaloro que ha tocat els concerts per a piano número 2 de Beethoven i Rakhmàninov acompanyat per l'Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Rubén Gimeno, que ha exhaurit les localitats i ha obligat a ampliar l'aforament de l'Espai Ter, el Festival de Torroella de Montgrí va tancar anit la seva 39a edició amb una ocupació mitjana del 93,2% en els 15 concerts de pagament. En total han passat aquest estiu pel Festival de Torroella 11.977 espectadors.
En aquesta edició, cinc de les propostes artístiques han exhaurit les localitats. A més del concert de clausura amb el pianista Giuseppe Andaloro acompanyat per l'Orquestra del Vallès, han esgotat localitats el concert inaugural amb l'estrena a Catalunya de la proposta de Jordi Savall La ruta de l'esclavatge, organitzat en col·laboració amb el Festival Grec de Barcelona; el concert protagonitzat pel jove grup de música antiga La Vaghezza, de clausura de la seva residència al Festival de Torroella en el marc del programa EEEmerging de suport als joves grups europeus de música antiga del qual el Festival forma part; i els concerts protagonitzats per Fabio Biondi i Giangiacomo Pinardi i el del duo format pel contratenor Carlos Mena i l'acordionista Iñaki Alberdi, tots dos de la sèrie Singulars Torroella celebrats en marcs emblemàtics de la població empordanesa i programes infreqüents.
"El del Festival de Torroella és un públic melòman i molt inquiet que estima el repertori i l'estimula descobrir músiques mai escoltades o interpretades en noves versions, per aquest motiu la sèrie Singulars Torroella, estrenada l'edició passada, ha tingut èxit des del primer moment", assenyala Montse Faura, directora del Festival de Torrella de Montgrí. Faura destaca com a molt rellevant l'estrena a Catalunya de La ruta de l'esclavatge amb Jordi Savall; la primera residència d'un grup EEEmerging, La Vaghezza, en el marc del Festival; la recuperació un any més de patrimoni musical amb la interpretació en temps moderns de tres peces del compositor de finals del barroc nascut a Olot Antoni Soler; la presentació dels duos per a violí i guitarra de Paganini; la tornada al Festival de la violinista Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti; i l'estrena a Espanya de la pel·lícula-concert de Clara Pons Lebenslicht, amb música de Bach interpretada pel Collegium Vocale Gent sota la direcció de Philippe Herreweghe.
La directora del Festival de Torroella assegura que se seguirà apostant per la recuperació de patrimoni musical i s'intensificaran en pròximes edicions les col·laboracions nacionals i internacions amb altres festivals per coproduir concerts.
També valora molt positivament la resposta que han tingut les iniciatives Butaca Jove, que ha posat entrades a 3 euros mitja hora abans de cada concert per a joves menors de 30 anys, i Bateig Musical, que ha convidat a concert a un grup de persones que mai havien anat a un concert de música clàssica.
40è Festival de Torroella de Montgrí
El Festival de Torroella de Montgrí ja ha començat a treballar en la programació de l'edició de 2020 en la qual se celebrarà el 40è aniversari del Festival. "Volem que la programació sigui un reflex del que han estat aquestes quatre dècades i del que aspira a ser en el futur", explica Montse Faura, qui avança que el 40è Festival de Torroella de Montgrí recordarà el concert inaugural de la primera edició, celebrat a l'església de Sant Genís el 23 de juliol de 1981, i farà una programació especial dedicada a Beethoven coincidint amb el 250è aniversari del naixement del compositor. "Per a mi, com a directora programar l'edició del 40è aniversari és un tot un repte perquè suposa la consolidació de quatre dècades de treball, d'esforços, d'intèrprets i de música dels quals en aquests moments com a directora en sóc la custòdia".
Fringe Festival
El Fringe Festival, realitzat amb el suport de la Fundació Banc de Sabadell, ha omplert un any més durant quatre dies Torroella de Montgrí i l'Estartit de joves talents de la música provinents d'alguns dels millors conservatoris i escoles superiors de música d'Europa. Els 20 concerts oferts han atret nombrós públic àvid d'escoltar les noves generacions de músics que ha desbordat els aforaments de la majoria dels concerts celebrats al Palau SolterraFundació Vila Casas, Fundació Mascort, Museu de la Mediterrània, La Sala i plaça de Pere Rigau a Torroella de Montgrí, i a l'escenari de la punta del Molinet, a l'Estartit, que del 25 a 28 de juliol va acollir el Jazz Festival l'Estartit.
L'edició de 2019 ha incorporat a la llista d'institucions musicals col·laboradores del Fringe Festival al Conservatorium van Amsterdam i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. "Volem enfortir els vincles amb les institucions que venen col·laborant amb el Finge des de fa sis edicions i seguir ampliant la llista com hem fet aquest any", explica Montse Faura.
Els artistes que han participat en el 6è Fringe Festival de Torroella de Montgrí-l'Estartit han estat seleccionats pels següents conservatoris, escoles superiors de música i institucions que col·laboren amb el Festival: l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el Taller de Músics, el Conservatori Superior del Liceu, l'Escuela Superior de Música Reina Sofía, el projecte social Cabal Musical, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, l'Institut d'Estudis Baleàrics, el Berklee College of Music (Boston-València), el Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París (França), la Guildhall School of Music and Drama de Londres (Gran Bretanya) i l'Hochschule für Musik Freiburg (Alemanya) i el Conservatorium van Amsterdam (Holanda).
Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí
Convent dels Agustins. Apartat de correus 70
17257 Torroella de Montgrí (Girona)
Tel. +34 972 760 605