Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
13/04/2016

Més de 700 anys de música al 36è Festival de Torroella de Montgrí

L'edició 2016 del Festival de Torroella de Montgrí, que tindrà lloc enguany del 30 de juliol al 19 d’agost, presenta un programa ambiciós i de qualitat que abasta fins a 700 anys de música. Un total de catorze concerts que, en paraules de la seva directora, Montse Faura: “exploraran de quina manera la música ha mogut i commogut la humanitat en els últims set segles”.

La presentació de la programació ha tingut lloc aquest matí al Palau Marc de Barcelona, en presència del conseller de Cultura, Santi Vila, que ha fet menció a les claus d'èxit d'un festival que ja va per la seva 36a edició: "excel·lència, especialització i capacitat d'implicar el territori". L'acte també ha comptat amb Albert Bou, president de les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, i Jordi Cordón, Alcalde del municipi. 

En aquesta nova edició, el Festival de Torroella de Montgrí comptarà, un any més, amb la presència de grans noms internacionals de la música clàssica i de joves promeses que comencen a destacar i que presentem a Catalunya i Espanya.

Protagonisme de la música antiga

La música antiga esdevé protagonista en aquest viatge de set segles amb la meitat dels concerts de la programació. L'Ensemble Micrologus oferirà la seva aproximació alLlibre vermell de Montserrat, un dels pilars de la música de l'edat mitjana a la península Ibèrica. L'aclamat director i flautista italià Giovanni Antonini, al capdavant del seu grupIl Giardino Armonico, es passejarà per la música instrumental europea dels segles XVI i XVII. La Cappella Neapolitana Antonio Florio, coneguda fins al passat gener com a Capella della Pietà dei Turchini, repassarà les millors composicions barroques de la popular antífona Salve Regina, mentre la soprano pamplonesa Raquel Andueza i el seu conjunt La Galanía s'endinsaran en les cançons d'amor del segle XVII escrites a Europa en castellà en un programa que pren el títol de la folia d'Henri Le Bailly Yo soy la locura. L'Acadèmia 1750 s'aproximarà al classicisme i el primer romanticisme sota el guiatge de Massimo Spadano i amb el prestigiós violinista italià Giuliano Carmignolacom a solista de dos concerts de Haydn i Mozart. La programació de música antiga es completa amb Jordi Savall, que aquest any ens convida a un viatge ple d'emoció al cor de les melodies celtes, acompanyat per l'arpista Andrew Lawrence-King i el percussionista Frank McGuire.

Important presència de la veu i el piano

 
La veu estarà present en cinc dels programes del 36è Festival de Torroella de Montgrí. Als concerts de l'Ensemble Micrologus, La Cappella Neapolitana Antonio Florio i Raquel Andueza con La Galanía, s'ha d'afegir el recital d'àries i duos d'òpera amb els quals el tenor d'origen samoà Pene Pati i la mezzosoprano nord-americana J'Nai Bridges obriran el Festival de Torroella de Montgrí el 30 de juliol. Els concerts amb protagonisme de la veu es completen amb el prestigiós conjunt vocal britànic Gabrieli Consort que, sota la direcció de Paul McCreesh, recorrerà cinc segles de cants de lloança a la Verge Maria del segle XVI anglès.

El piano, de nou, té una important presència en la programació del Festival de Torroella de Montgrí. Com a solista de concert el fenomenal pianista rus-lituà Lukas Geniušas debutarà a Espanya, acompanyat de l'Orquestra Simfònica del Vallès. El piano en recital serà present amb el basc Joaquín Achúcarro, i ja seran 24 anys consecutius, i el rus Nicolai Luganski amb un programa de música romàntica amb obres de Cèsar Franck, Schubert, Txaikovski i Ratxmàninov. Fent música de cambra, el piano tindrà dues protagonistes de luxe, l'aclamada pianista francesa Katia Labèque i l'extraordinària violinista russa Viktoria Mullova, amb un programa de duos que va del classicisme de Mozart a la música simbòlica i mística de Toru Takemitsu i Arvo Pärt. 

La programació es completa amb el concert familiar L'ocell prodigiós, una recreació amb música de Stravinski, teatre gestual, màscares, titelles i projeccions del conte rus de l'ocell de plomes de foc que reneix de les seves cendres cada cinc-cents anys; i un concert-homenatge a Enric Granados, en commemoració del centenari de la mort del compositor, en el qual s'interpretarà Follet, drama líric amb llibret d'Apel·les Mestres en una versió de concert. 

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham