Tot un any per celebrar el 40è Festival de Torroella de Montgrí 


Torroella de Montgrí, 22 de maig

Estimats amics,

Des d'aquell primer somni de fer un gran festival, quan a l'estiu de 1981 va començar aquesta aventura, la història del Festival de Torroella de Montgrí està plena de somnis que hem anat fent a poc a poc realitat. El desig d'aquest 2020 era celebrar la 40a edició del Festival amb una programació esplèndida. La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat el plantejament de celebració, però no volem renunciar-hi. Per aquest motiu, l'estiu de festa musical que havíem previst per a aquest 2020, entre el 23 de juliol i el 21 d'agost, es transforma en tot un any de celebració del 40è Festival de Torroella de Montgrí, que començarà el 23 de juliol de 2020 i acabarà a finals d'agost de 2021.

El tret de sortida del 40è Festival de Torroella de Montgrí serà el 23 de juliol de 2020, coincidint amb el mateix dia que el 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival. Serà l'inici de tot un any d'actes que han de culminar l'estiu de 2021 amb la reprogramació de part de la programació musical que havíem preparat per a aquest estiu i que no podrem fer a causa de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia. Actes que anirem adaptant a les directrius sanitàries que a cada moment dictin les autoritats, a fi de garantir les condicions de seguretat sanitàries dels artistes, del públic -en el cas que es puguin arribar a celebrar concerts amb públic aquest estiu- i de tot l'equip que fa possible el Festival.

Ja hem començat a treballar en un documental sobre la història i la trajectòria del Festival de Torroella que s'emetrà a través de TV3 y La 2 i s'estudia celebrar, a finals de juliol, un concert sense públic a l'auditori Espai Ter amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la RTVE a Catalunya, que l'emetrien en directe per ràdio i televisió. També treballem en una exposició commemorativa dels 40 anys del Festival i la celebració d'un cicle de conferències que s'emetrien en streaming a través dels nostre canals digitals. Els detalls dels actes previstos per a aquest estiu es faran públics pròximament.  

Volem expressar-vos el nostre sincer agraïment a tots els que han treballat en la preparació de la programació del Festival de 2020, ara ajornada fins al 2021, i en la transformació de la 40a edició en tot un any de celebracions que ens permetran seguir en contacte amb el públic. Així mateix, volem agrair a les administracions públiques i als patrocinadors el seu suport i comprensió i a tot el nostre estimat públic, la seva fidelitat.

Amb la il·lusió de sempre, treballem per adaptar la programació a les noves circumstàncies imposades i per mantenir viu l'esperit del Festival de Torroella de Montgrí que aquest any, malgrat les dificultats imposades per la pandèmia de la COVID-19, vol celebra el seu 40è aniversari.  

Esperem poder-vos veure com més aviat millor. Aquests són temps difícils, però amb l'ajuda de la música ens en sortirem!

Cuideu-vos molt.

×
07/05/2015

La veu, el piano i la música antiga, protagonistes del 35è Festival de Torroella de Montgrí

La 35a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que tindrà lloc del 2 al 20 d’agost, aposta enguany per la veu, el piano i la música antiga. El ja tradicional festival de música gironí proposa a l’estiu una programació diversa, integrada per 13 concerts -dels quals un adreçat al públic familiar- amb grans artistes de la música clàssica actual, tant catalans i estatals com d’arreu d’Europa.

En l’edició d’enguany, l’òpera i la cançó culta estaran presents en la meitat dels concerts programats amb cantants de reputació internacional. Torroella de Montgrí rebrà aquest estiu les sopranos Anna Prohska, María Bayo, Julia Doyle i Laia Frigolé, els tenors Josep Bros, Jan Van Elsacker i Víctor Sordo, les mezzosopranos Anna Alàs, Luciana Mancini i Saskia Salembier, i el baix Pablo Acosta.

D’altra banda, el piano serà l’altre plat fort de la programació d’aquets 35è festival, ja que també tindrà presència en 7 dels seus 13 concerts. Khatia Buniatishvili, Joaquín Achúcarro (en el seu ja 22è any consecutiu que participa al festival), Jan Lisiecke, Enrique Bagaría, Marco Evangelisti i Ruben Fernández formen l’elenc de grans pianistes escollits per participar en l’edició 2015.

L’espectacle de circ i música Le carrousel des moutons de la Companyia D’Irque & Fien conforma l’oferta familiar d’enguany i completa el programa de concerts del festival. Piano, malabars i acrobàcies es fusionaran en un espectacle musical i visual per a fer somniar els més petits.

Enguany, de nou, els concerts de la programació tindran lloc tots a l’Auditori Espai Ter, únic auditori de la Costa Brava que els darrers dos anys s’ha incorporat als espais habituals del festival.

El festival compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i el Ministerio de Cultura, així com una desena d’institucions, entitats i mecenes privats.

Concert inaugural: més veu i piano

Amb l’objectiu de reafirmar els eixos vertebradors d’enguany, el concert inaugural de la nova edició arrencarà amb veu i piano. Així, el tenor Josep Bros acompanyat al piano per Marco Evangelisti serà l’ encarregat d’obrir la programació a l’Auditori Espai Ter, El programa per al primer concert del festival serà una selecció de les més inspiradores àries i romances d’òpera i sarsuela.

Anna Prohaska i Jan Lisiecki, plats forts del festival

Els concerts de la gran soprano austríaca Anna Prohaska, considerada com “la núvia de l’òpera”, i del pianista canadenc Jan Lisiecki lideren la programació de la 35a edició. Els dos joves artistes, de 32 i 20 anys respectivament, debuten al Festival de Torroella de Montgrí aquest estiu, havent fet prova ja mundialment del seu talent entre els artistes de les seva generació.

Prohaska gaudeix d’unes característiques líriques excepcionals (la versatilitat de la seva veu li permet abastar un repertori musical de 400 anys) i d’una personalitat trencadora que l’han fet una cantant de culte avui en dia. Lisiecky, jove prodigi especialista en Chopin, acumula premis internacionals, entre els quals el Gramophone Young Artist of the Year (2013).

La soprano anirà acompanyada pel grup de música antiga ensemble Arcangelo; mentre que Lisiecky ho farà per l’Orquestra Simfònica del Vallès.

El 2n Fringe Festival de Torroella de Montgrí

L La programació oficial de luxe de la 35a edició es complementa amb la programació prèvia del 2n Fringe del Festival de Torroella, que se celebrarà del 28 de juliol a l’1 d’agost a Torroella de Montgrí i de l’Estartit. Amb una quinzena de concerts gratuïts, el festival s’encarregarà de donar a conèixer els grans valors de les millors universitats, conservatoris i escoles superiors de música europees del panorama actual. Engunay participen: l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), El Conservatori Superior de Música del Liceu, el Taller de Músics, L’Escuela Superior Reina Sofía de Madrid, La filial valenciana del Berklee College of Music de Boston, El Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de París, La Guildhall School of Music and Drama de Londres, La Musik Akademie de Basilea i una selecció de conservatoris de música d’Alemanya.

El 2n Fringe, organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, arriba enguany a la seva segona edició amb l’objectiu de consolidar-se com a trobada fixa dins del Festival de Torroella de Montgrí. Espai per a aquelles formacions, músics i obres experimentals que comencen a aparèixer en els escenaris professionals, el festival  vol esdevenir la plataforma de promoció de joves talents.

De fet, el Fringe del Festival de Torroella de Montgrí encarna l’aposta refermada per l’educació que es ve fent des de l’entitat organitzadora des dels seus inicis. Present ja des de les escoles de primària i secundària fins a les escoles superiors, Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí treballa ara per donar oportunitats als joves músics que volen iniciar una carrera professional, un cop acabat el seu recorregut educatiu.

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR