Tot un any per celebrar el 40è Festival de Torroella de Montgrí 


Torroella de Montgrí, 22 de maig

Estimats amics,

Des d'aquell primer somni de fer un gran festival, quan a l'estiu de 1981 va començar aquesta aventura, la història del Festival de Torroella de Montgrí està plena de somnis que hem anat fent a poc a poc realitat. El desig d'aquest 2020 era celebrar la 40a edició del Festival amb una programació esplèndida. La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat el plantejament de celebració, però no volem renunciar-hi. Per aquest motiu, l'estiu de festa musical que havíem previst per a aquest 2020, entre el 23 de juliol i el 21 d'agost, es transforma en tot un any de celebració del 40è Festival de Torroella de Montgrí, que començarà el 23 de juliol de 2020 i acabarà a finals d'agost de 2021.

El tret de sortida del 40è Festival de Torroella de Montgrí serà el 23 de juliol de 2020, coincidint amb el mateix dia que el 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival. Serà l'inici de tot un any d'actes que han de culminar l'estiu de 2021 amb la reprogramació de part de la programació musical que havíem preparat per a aquest estiu i que no podrem fer a causa de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia. Actes que anirem adaptant a les directrius sanitàries que a cada moment dictin les autoritats, a fi de garantir les condicions de seguretat sanitàries dels artistes, del públic -en el cas que es puguin arribar a celebrar concerts amb públic aquest estiu- i de tot l'equip que fa possible el Festival.

Ja hem començat a treballar en un documental sobre la història i la trajectòria del Festival de Torroella que s'emetrà a través de TV3 y La 2 i s'estudia celebrar, a finals de juliol, un concert sense públic a l'auditori Espai Ter amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la RTVE a Catalunya, que l'emetrien en directe per ràdio i televisió. També treballem en una exposició commemorativa dels 40 anys del Festival i la celebració d'un cicle de conferències que s'emetrien en streaming a través dels nostre canals digitals. Els detalls dels actes previstos per a aquest estiu es faran públics pròximament.  

Volem expressar-vos el nostre sincer agraïment a tots els que han treballat en la preparació de la programació del Festival de 2020, ara ajornada fins al 2021, i en la transformació de la 40a edició en tot un any de celebracions que ens permetran seguir en contacte amb el públic. Així mateix, volem agrair a les administracions públiques i als patrocinadors el seu suport i comprensió i a tot el nostre estimat públic, la seva fidelitat.

Amb la il·lusió de sempre, treballem per adaptar la programació a les noves circumstàncies imposades i per mantenir viu l'esperit del Festival de Torroella de Montgrí que aquest any, malgrat les dificultats imposades per la pandèmia de la COVID-19, vol celebra el seu 40è aniversari.  

Esperem poder-vos veure com més aviat millor. Aquests són temps difícils, però amb l'ajuda de la música ens en sortirem!

Cuideu-vos molt.

×
23/08/2013

Balanç de la 33ª edició del Festival de Torroella

Amb una ocupació del 94,8% i la presència de 10.337 espectadors, la 33ª edició del Festival de Torroella ha assolit un dels percentatges més alts de públic de la seva història. Aquest increment, de més de 3.000 espectadors més que en l’edició de 2012, és conseqüència de la programació atractiva que el públic ha sabut valorar i a la posada en marxa de l’Auditori Espai Ter, sala de concerts amb una acústica excel·lent, major confort, visibilitat òptima des de totes les localitats i un aforament superior al de l’església de Sant Genís, que ha estat fins a l’any passat la seu on el Festival ha celebrat els seus concerts. Dels 22 concerts programats en l’edició de 2013, 8 han exhaurit les localitats.

A favor de l’augment d’ocupació també han jugat altres factors com la contenció del preu de les entrades –el Festival de Torroella ha assumit la pujada de 13 punts del preu de l’IVA en les localitats–, l’obertura a nous públics amb les noves programacions familiar i l’OFF L’Estartit.

EL FESTIVAL

La presència de grans solistes internacionals, d’orquestres de cambra de prestigi, de joves figures emergents de talent enlluernador i propostes originals han resultat molt atractives pel públic. Destaquen noms com els d’Elisabeth Leonskaja,  Jordi Savall, Joaquín Achúcarro, Uri Caine, el Cor de la Catedral de Berlín i la Freiburger Barockorchester.

 Per altra banda, el Festival ha continuat apostant pels músics catalans, amb l’Acadèmia 1750, l’orquestra del Festival, com a projecte estrella. Aquest 2013 l’Acadèmia 1750 ha estat el Principal Artista Convidat i ha inaugurat l’Auditori Espai Ter amb un concert d’àries i duos d’òpera de Händel i Vivaldi amb Núria Rial i Xavier Sabata com a solistes. En el seu segon concert, l’Acadèmia 1750 ens va descobrir la música simfònica del compositor barceloní Ferran Sor. Els Quartet Qvixote i Quartet Gerhard es van unir a proposta del Festival de Torroella per interpretar plegats l’Octet de Mendelssohn amb gran èxit. L’original proposta de projectar la pel·lícula de Charles Chaplin El noi amb la improvisació de música en directe, com en els anys del cinema mut, a càrrec de Chano Domínguez i Marino Albero va resultar un èxit absolut. 

Concerts que han exhaurit les entrades:

  • Concert inaugural amb l’Acadèmia 1750 i la soprano Núria Rial i el contratenor Xavier Sabata
  • Cor de la Catedral del Berlín
  • Espectacle musical PaGAGnini de la programació familiar
  • Ute Lemper amb l’espectacle Últim tango a Berlín
  • Freiburger Barockorchester
  • La projecció de la pel·lícula El noi de Charles Chaplin amb música en directe interpretada pel pianista Chano Domínguez i la vibrafonista Marina Albero
  • Jordi Savall i Hespèrion XXI
  • Joaquín Achúcarro

AMPLIACIÓ D’AFORAMENT

La directora general del Festival de Torroella, Montse Faura, valora molt positivament l’alta resposta del públic i considera que un factor “clau” ha estat el nou Auditori Espai Ter. L’alta demanda d’entrades ha fet que l’aforament inicial de 500 localitats s’hagi hagut d’ampliar en quatre concerts amb grades suplementàries a l’amfiteatre fins a arribar a 700 places. Faura avança que en l’edició de l’any que ve, l’Acadèmia 1750, l’orquestra del Festival, tornarà a inaugurar la programació el 18 de juliol de 2014.

OFF L’ESTARTIT

Faura es felicita per la bona acollida de les nova proposta de l’OFF l’Estartit, que “ha permès obrir el ventall de músiques que ofereix el Festival, al marge de la clàssica, i els concerts han tingut una alta assistència de públic, en especial els dedicats al jazz”, explica la directora general. Faura avançat que la programació OFF Estartit de l’any que ve se centrarà en el jazz i passarà a dir-se OFF JAZZ L’ESTARTIT.

PROGRAMACIÓ FAMILIAR

Per que fa a la programació familiar, la directora general del Festival avança que per l’edició de l’any vinent es potenciarà la línea de concerts pedagògics i familiars. “Ampliarem la proposta amb una producció de creació pròpia on la participació de músics i artistes, conjuntament amb infants i joves de Torroella i les comarques gironines”. Dins d’aquesta línea se seguirà apostant pel binomi educació-cultura amb la col·laboració i implicació d’entitats educatives com ara la Universitat de Girona, la càtedra UNESCO de polítiques culturals i altres institucions d’aquests àmbits a nivell internacional.

PAQUESTS TURÍSTICS

El Festival de Torroella vol potenciar de cara l’edició de 2014 paquets turístics d’estades curtes que combinin l’assistència a concerts amb el descobriment del paisatge, la costa, els espais protegits i l’oferta cultural amb museus i galeries d’art que ofereix la població d’acord amb operadors turístics petits i mitjans.


Si necessiteu més informació o voleu entrevistar a Montse Faura poseu-vos en contacte amb el departament de premsa del Festival de Torroella.| E-mail: comunicacio@festivaldetorroella.cat Tel.: (+34) 972 76 06 05

Podeu trobar fotografies dels concerts del Festiva a la zona de Material de Premsa de la pestanya Comunicació del nostre web www.festivaldetorroella.cat

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR