Tot un any per celebrar el 40è Festival de Torroella de Montgrí 


Torroella de Montgrí, 22 de maig

Estimats amics,

Des d'aquell primer somni de fer un gran festival, quan a l'estiu de 1981 va començar aquesta aventura, la història del Festival de Torroella de Montgrí està plena de somnis que hem anat fent a poc a poc realitat. El desig d'aquest 2020 era celebrar la 40a edició del Festival amb una programació esplèndida. La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat el plantejament de celebració, però no volem renunciar-hi. Per aquest motiu, l'estiu de festa musical que havíem previst per a aquest 2020, entre el 23 de juliol i el 21 d'agost, es transforma en tot un any de celebració del 40è Festival de Torroella de Montgrí, que començarà el 23 de juliol de 2020 i acabarà a finals d'agost de 2021.

El tret de sortida del 40è Festival de Torroella de Montgrí serà el 23 de juliol de 2020, coincidint amb el mateix dia que el 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival. Serà l'inici de tot un any d'actes que han de culminar l'estiu de 2021 amb la reprogramació de part de la programació musical que havíem preparat per a aquest estiu i que no podrem fer a causa de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia. Actes que anirem adaptant a les directrius sanitàries que a cada moment dictin les autoritats, a fi de garantir les condicions de seguretat sanitàries dels artistes, del públic -en el cas que es puguin arribar a celebrar concerts amb públic aquest estiu- i de tot l'equip que fa possible el Festival.

Ja hem començat a treballar en un documental sobre la història i la trajectòria del Festival de Torroella que s'emetrà a través de TV3 y La 2 i s'estudia celebrar, a finals de juliol, un concert sense públic a l'auditori Espai Ter amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la RTVE a Catalunya, que l'emetrien en directe per ràdio i televisió. També treballem en una exposició commemorativa dels 40 anys del Festival i la celebració d'un cicle de conferències que s'emetrien en streaming a través dels nostre canals digitals. Els detalls dels actes previstos per a aquest estiu es faran públics pròximament.  

Volem expressar-vos el nostre sincer agraïment a tots els que han treballat en la preparació de la programació del Festival de 2020, ara ajornada fins al 2021, i en la transformació de la 40a edició en tot un any de celebracions que ens permetran seguir en contacte amb el públic. Així mateix, volem agrair a les administracions públiques i als patrocinadors el seu suport i comprensió i a tot el nostre estimat públic, la seva fidelitat.

Amb la il·lusió de sempre, treballem per adaptar la programació a les noves circumstàncies imposades i per mantenir viu l'esperit del Festival de Torroella de Montgrí que aquest any, malgrat les dificultats imposades per la pandèmia de la COVID-19, vol celebra el seu 40è aniversari.  

Esperem poder-vos veure com més aviat millor. Aquests són temps difícils, però amb l'ajuda de la música ens en sortirem!

Cuideu-vos molt.

×
16/08/2013

El cinema amb música en directe torna al Festival de Torroella

La projecció de ‘El noi’ (1921) de Charles Chaplin tanca amb èxit la programació Familiar del Festival de Torroella

La presència del cinema a la programació del Festival de Torroella ve de lluny. El 1985, en la cinquena edició del Festival, ja es va presentar un cicle de tres pel·lícules musicals. Periòdicament el cinema reapareix a la programació, la major part de les vegades cinema mut amb la interpretació en directe de música, com passarà aquest dissabte 17 d’agost amb un projecte especial producció pròpia amb el qual el Festival de Torroella clou la seva programació familiar: la projecció de El noi (1921) de Charles Chaplin amb la interpretació en directe de música a càrrec del pianista Chano Domínguez i de la vibrafonista Marina Albero. Tots dos intèrprets improvisaran, com es feia a l’època del cinema mut, sobre obres de Frederic Mompou, Enric Granados i Manuel de Falla.

El Festival de Torroella tanca amb aquesta pel·lícula-concert la programació familiar, una nova proposta pensada “per a públic més jove i familiar amb un perfil pedagògic”, explica Montse Faura, directora general del Festival, que té com objectiu “buscar noves formes per incidir en les competències creatives i comunicatives necessàries pel desenvolupament de les persones i les comunitats des d’una perspectiva de respecte als drets humans fonamentals i a la sostenibilitat de la diversitat cultural”.

Faura qualifica “d’excel·lent” la resposta del públic a aquesta oferta familiar que ha exhaurit les localitats en alguns concerts. Vist l’èxit i la demanda, la directora general del Festival avança que per l’edició de l’any vinent el Festival de Torroella seguirà apostant i potenciant la línea de concerts pedagògics i familiars. “Ampliarem la proposta amb una producció de creació pròpia on la participació de músics i artistes, conjuntament amb infants i joves de Torroella, la comarca del Baix Empordà i la província de Girona, alguns d’ells pertanyents a col·lectius vulnerables i en risc d’exclusió social, tinguin accés i oportunitat de treballar en un intercanvi musical i cultural dins del Festival com a recurs transformador per la integració social”.

El noi  (The kid, 1921) és un clàssic del cinema mut, una història tendra, divertida, trista, que oscil·la entre la comèdia i el drama, i que explica la relació humana i sincera que s’estableix entre el vagabund Charlot i un nen abandonat que troba i del qual es fa càrrec. Junts se les empesquen per tirar endavant. El noi és el primer llargmetratge de Charles Chaplin, un bell conte amb totes les emocions que desperta el cinema clàssic. “Una pel.lícula amb algun somriure i potser amb una llàgrima", escriu el mateix Chaplin al començament del film.

La presentació de la pel·lícula amb la interpretació en directe de música és una producció pròpia del Festival de Torroella i el Cinema Montgrí que es presenta en qualitat d’estrena.

FICHA: El noi. Direcció: Charles Chaplin. Guió: Charles Chaplin. Intèrprets: Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Carl Miller, Tom Wilson, Chuck Reisner, Albert Austin, Henry Bergman, Lita Grey, Nellie Bly Baker. Producció: EUA. Any: 1921. Pel·lícula muda. Duració: 68 minuts.

El noi, de Charles Chaplin. Música en directe a càrrec de Chano Domínguez (piano) i Marina Albero (vibràfon), Dissabte, 17 d’agost. Cinema Montgrí, 19 h.

Si necessiteu més informació o voleu entrevistar la directora general del Festival, Montse Faura, o els intèrprets Chano Domingues i Marina Albero poseu-vos en contacte amb el departament de premsa del Festival de Torroella.

E-mail: comunicacio@festivaldetorroella.cat |Tel.: (+34) 672 887 373

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR