Tot un any per celebrar el 40è Festival de Torroella de Montgrí 


Torroella de Montgrí, 22 de maig

Estimats amics,

Des d'aquell primer somni de fer un gran festival, quan a l'estiu de 1981 va començar aquesta aventura, la història del Festival de Torroella de Montgrí està plena de somnis que hem anat fent a poc a poc realitat. El desig d'aquest 2020 era celebrar la 40a edició del Festival amb una programació esplèndida. La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat el plantejament de celebració, però no volem renunciar-hi. Per aquest motiu, l'estiu de festa musical que havíem previst per a aquest 2020, entre el 23 de juliol i el 21 d'agost, es transforma en tot un any de celebració del 40è Festival de Torroella de Montgrí, que començarà el 23 de juliol de 2020 i acabarà a finals d'agost de 2021.

El tret de sortida del 40è Festival de Torroella de Montgrí serà el 23 de juliol de 2020, coincidint amb el mateix dia que el 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival. Serà l'inici de tot un any d'actes que han de culminar l'estiu de 2021 amb la reprogramació de part de la programació musical que havíem preparat per a aquest estiu i que no podrem fer a causa de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia. Actes que anirem adaptant a les directrius sanitàries que a cada moment dictin les autoritats, a fi de garantir les condicions de seguretat sanitàries dels artistes, del públic -en el cas que es puguin arribar a celebrar concerts amb públic aquest estiu- i de tot l'equip que fa possible el Festival.

Ja hem començat a treballar en un documental sobre la història i la trajectòria del Festival de Torroella que s'emetrà a través de TV3 y La 2 i s'estudia celebrar, a finals de juliol, un concert sense públic a l'auditori Espai Ter amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la RTVE a Catalunya, que l'emetrien en directe per ràdio i televisió. També treballem en una exposició commemorativa dels 40 anys del Festival i la celebració d'un cicle de conferències que s'emetrien en streaming a través dels nostre canals digitals. Els detalls dels actes previstos per a aquest estiu es faran públics pròximament.  

Volem expressar-vos el nostre sincer agraïment a tots els que han treballat en la preparació de la programació del Festival de 2020, ara ajornada fins al 2021, i en la transformació de la 40a edició en tot un any de celebracions que ens permetran seguir en contacte amb el públic. Així mateix, volem agrair a les administracions públiques i als patrocinadors el seu suport i comprensió i a tot el nostre estimat públic, la seva fidelitat.

Amb la il·lusió de sempre, treballem per adaptar la programació a les noves circumstàncies imposades i per mantenir viu l'esperit del Festival de Torroella de Montgrí que aquest any, malgrat les dificultats imposades per la pandèmia de la COVID-19, vol celebra el seu 40è aniversari.  

Esperem poder-vos veure com més aviat millor. Aquests són temps difícils, però amb l'ajuda de la música ens en sortirem!

Cuideu-vos molt.

×
09/08/2013

Quartets Qvixote i Gerhard, Iván Martín i Nuevo Sarao, una aposta del Festival de Torroella pels joves talents

Fomentar la difusió de la música, reconèixer els nous joves talents i estimular-ne les carreres són els dos objectius que animen els propòsits de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del Festival de Torroella. És per això que la presència dels joves músics ha estat una constant en el Festival des dels seus inicis, tant amb les importants ofertes acadèmiques tradicionals per als joves músics com amb la presència dels seus noms en la programació dels concerts. De diumenge 11 fins divendres 16 d’agost els joves seran els protagonistes del Festival de Torroella amb els concerts dels meravellosos Quartet Qvixote Quartet Gerhard (11 d’agost), el jove pianista canari Iván Martín ( 15 d’agost) i el jove ensemble Nuevo Sarao (16 d’agost) que ens descobrirà la bellesa corprenedora de la música de Joan Araniés.

El Quartet Qvixote neix el 2006, el Quartet Gerhard es crea el 2010. El gust per fer música de cambra ha arrelat entre els joves i la llavor sembrada pel meravellós Quartet Casals ja dona fruits. Aquest dos joves quartets catalans que ja comencen a fer-se un nom en el món de la música s’uneixen per primer cop a petició del Festival de Torroella per interpretar unes de les grans obres de la música de cambra, l’Octet per a cordes en mi bemoll major, Op. 20, de Mendelssohn, una peça que va obrir un nou gènere de música de cambra amb entitat pròpia on la partitura adopta l’aparença d’una simfonia en miniatura. Per separat, ens interpretaran també el Quartet núm. 1 en la menor, op. 41 núm. 1 (Quartet Qvixote) i el Quartet núm. 3 en la major, op. 41 núm. 3 (Quartet Gerhard).

Quartet Qvixote i Quartet Gerhard. Diumenge, 11 d’agost. Auditori Espai Ter, 22 h.

Iván Martín és un dels pianistes espanyols més brillants de la seva generació. Col·labora amb la majoria de les orquestres espanyoles i amb un bon nombre de formacions europees i d’Amèrica del Sud. Compromès amb la creació musical, ha protagonitzat estrenes d’obres de compositors com Antón García Abril, Cristóbal Halffter, Pilar Jurado, Daniel Roca, Alberto Martínez o Ramón Paús. Ha debutat com a director interpretant els concerts per a tecla de J. S. Bach juntament amb l’orquestra Projecte Bach en col·laboració amb Joventuts Musicals d’Espanya i els concerts de Mozart amb l’orquestra de cambra “Liceo de Barcelona” i recentment ha fundat Galdós Ensemble, un nou i versàtil grup orquestral amb la finalitat d’interpretar música del període barroc i el classicisme així com també música moderna i contemporània. Al Festival de Torroella, on debuta, ens oferirà un programa en el que dona protagonisme a Chopin, del qual interpretarà l’espectacular i virtuosa Andante- Spianato i la Gran Polonesa Brillant.

Iván Martín. Dijous, 15 d’agost. Auditori Espai Ter, 22 h.

L’ensemble Nuevo Sarao és un jove quartet instrumental barroc creat el 2011 per interpretar el programa de concert Libro segundo de tonos y villancicos de Joan Araniés estrenat en la primera edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FEMAP). L’integren el guitarrista Rafael Bonavita, en funcions també de director musical, el violoncel·lista Oriol Aymat, l’arpista Manuel Vilas i la violinista Guadalupe del Moral a més de la soprano Mercedes Hernández, la contralt Marta Infante i el tenor José Pizarro. Al Festival de Torroella ens presentaran la producció del FEMAP que descobreix la bellesa corprenedora de la música del pràcticament desconegut Joan Araniés, compositor barroc i mestre de capella actiu a Catalunya durant la primera meitat del segle XVII, del que es conserva el seu Libro segundo de tonos y villancicos a una, dos, tres y quatro voces (1624), un recull de composicions musicals profanes en llengua castellana que el músic donà a impremta durant la seva estada a Roma. El musicòleg Màrius Bernadó, el guitarrista Rafael Bonavita i la filòloga Judith Farré han reconstruït la música d’Araniés per aquesta producció.

Nuevo Sarao. Divendres, 16 d’agost. Església de Sant Genís, 22 h.


Si necessiteu més informació o voleu entrevistar els quartets Qvixote i Gerhard,  el pianista Iván Martín o Rafael Bonavista, director musical de Nuevo Sarao poseu-vos en contacte amb el departament de premsa del Festival de Torroella. | E-mail: comunicacio@festivaldetorroella.cat | Tel.: (+34) 672 887 373

Podeu trobar fotografies dels artistes a la zona de Material de Premsa de la pestanya Comunicació del nostre web www.festivaldetorroella.cat

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR