Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
Erika Escribà i Albert Casals.
Erika Escribà i Albert Casals.
Orquestra de Cadaqués i Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados
Orquestra de Cadaqués i Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados
Jaime Martín.
Jaime Martín.
Comparteix
< Tornar

FOLLET d'ENRIC GRANADOS

Albert Casals, Follet (tenor) | Erika Escribá, Nadala (soprano) | Àlex Sanmartí, Arnau (baríton) | Carles Daza, comte Guillem / comte Martí (baríton) | Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados, Xavier Puig, director | Orquestra de Cadaqués | Jaime Martín, director

36-48 €

Programa

Enric Granados: Follet, drama líric amb llibret d'Apel·les Mestres (en versió de concert)

Presentació

L'òpera Follet forma part d'un grup de projectes lírics amb els quals va treballar Enric Granados a començaments del segle XX per a crear un nou gènere musical, el Teatre Líric Català. Granados va escriure Follet, amb llibret d'Apel·les Mestres sobre una llegenda tradicional bretona, el 1901, però no es va estrenar fins al 1903 en una audició privada al Cercle del Liceu de Barcelona amb el mateix compositor acompanyant els cantants al piano. L'obra narra la història d'una princesa medieval enamorada d'un poeta que es nega a casar-se amb el noble que el seu pare ha triat per a ella.

La interpretació de Follet en versió de concert s'emmarca en els actes commemoratius de l'Any Granados

Biografies

ALBERT CASALS  | ERIKA ESCRIBÁCARLOS DAZAALEX SANMARTÍCOR DE CAMBRA DE L'AUDITORI ENRIC GRANADOS XAVIER PUIG i ORTIZORQUESTRA DE CADAQUÉSJAIME MARTÍN 

 

ALBERT CASALS (tenor)

Nascut a Barcelona, comença els seus estudis musicals a l’Escolania de Montserrat sota el mestratge del pare Ireneu Segarra. Posteriorment, i compaginant-ho amb la carrera d’enginyeria tècnica de telecomunicacions, inicia els seus estudis de cant amb els professors Xavier Torra i Joaquim Proubasta, i més tard amb Mariella Devia, Viorica Cortez, Carlos Chausson i Dalmau González.

Comença la seva etapa professional cantant al Cor de Cambra del Palau de la Música. Com a solista, ha actuat a llocs com el Teatro Real de Madrid, el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Campoamor de Oviedo, Teatro Arriaga de Bilbao, Auditorio de Zaragoza, Teatre La Faràndula de Sabadell, Teatro Verdi de Trieste, entre d'altres.

En el camp de l’oratori ha cantat obres com el Rèquiem de Mozart; Messies de Händel; Missa Nelson i la Creació de Haydn; Petite Messe Solemnelle de Rossini, Davide Penitente, Missa de la Coronació i Missa en do menor de Mozart; i Magnificat de Bach, entre d'altres.

El seu debut operístic va ser amb els Amics de l’Òpera de Sabadell amb Il Pirata de Bellini. Amb ells ha cantat també Il Barbiere di Siviglia, Elisir d’Amore, Cosí fan Tutte i Romeu i Julieta. En el Gran Teatre del Liceu de Barcelona ha cantat El retablo de Maese Pedro, I Pagliacci, Il turco in Italia, La ciudad invisible de Kitej i Il Prigionero.

Albert Casals debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.albertcasals.net

Facebook: www.facebook.com/AlbertCasalsTenor

Twitter: @AlbertCasals

 

ERIKA ESCRIBÁ (soprano)

Nascuda a València, realitzà els seus estudis al Conservatori Superior de València amb la soprano Gloria Fabuel, obtenint el premi extraordinari de Cant. Perfecciona la seva formació a Barcelona, Dinamarca, Itàlia, França i Canadà, realitzant cursos amb Ernesto Palacio, Ileana Cotrubas, Rosemarie Landry, Ana María Sánchez i Anna Vandi i es seleccionada per l'Accademia Santa Cecilia di Roma sota el mestratge de Renata Scotto. Obté una beca de l’Académie Musicale de Villecroze, rep classes de Dalton Balwin i Lorraine Nubar. Ha realitzat un màster d’òpera sota la direcció de Christophe Rousset.

Guanyadora de concursos internacionals a Espanya i França, realitza el seu debut operístic a Catalunya amb Manon de Massenet després d’obtenir el primer premi al Concurs de Cant Mirna Lacambra de de l’Escola d’Òpera de Sabadell. És seleccionada per Òpera-Estudio 2009 interpretant Norina de Don Pasquale de Donizetti al Teatro Real de Madrid.

Ha cantat en prestigiosos festivals i sales de concert com el Teatro Real de Madrid, Auditorio Nacional de Música i Teatro Monumental de Madrid, el Palau de les Arts Reina Sofía i Palau de la Música de València, l’Òpera de la Coruña, el Palacio de Aranjuez, L’Oratoire du Louvre, la Chapelle Royale de Versailles, Wigmore Hall de Londres, L’Opéra de Lyon i L’Opéra Royal de Versailles entre d’altres, i a Festivals com L’Abbaye de Saint-Michel Thiérache de França, Ars Sacrum de Bilbao, Semana de Música Religiosa de Cuenca, Daroca, Peñíscola, Alcázar de Sevilla, Aranjuez en España, Internazionale de Treviso-Roma i Rieti a Itàlia, Oude Muziek de Utrecht i Leo Brouwer de La Habana.

Erika Escribá debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.erika-escriba-astaburuaga.com

Facebook: www.facebook.com/erika.escribaastaburuaga

 

CARLOS DAZA (baríton)

Nascut a Barcelona, realitza la carrera universitària de Veterinària a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i cursa estudis de cant al  Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona amb els professors Eduard Giménez i Maria Soler. L’any 2004 desenvolupa la seva primera experiència escènica dins de l’espectacle La Petita Flauta Màgica del grup Els Comediants, organitzat pel Gran Teatre del Liceu de Barcelona. L’ any següent debuta en el paper del Conte di Almaviva de Le Nozze di Figaro de Mozart al Teatre de la Faràndula de Sabadell dins del cicle Òpera a Catalunya, després de guanyar el concurs de l’Escola d’Òpera de Sabadell. Durant successives temporades participa al mateix escenari en nombroses òperes com ara: Pagliacci, La Bohème, La Traviata, Così fan tutte, entre d’altres.

La seva carrera avança i debuta al Gran Teatre del Liceu de Barcelona la temporada 2006-2007 amb l’òpera Manon de Massenet a les ordres de Víctor Pablo Pérez i David McVicar. Des d’aleshores canta en els principals coliseus espanyols com el Teatro Campoamor d’Oviedo, Ópera de Bilbao (ABAO), Teatro Villamarta de Jerez, Teatre Principal de Maó i Teatre Principal de Palma de Mallorca, entre d’altres. Participa i guanya diversos concursos com el Concurs Manuel Ausensi, Concurs Mirabent i Magrans de Sitges, X Concurs Internacional Jaume Aragall (segon premi) o la primera edició del Concurso Internacional de Canto Rivelas de Panamà.

Ha treballat sota les ordres de directors musicals com Víctor Pablo Pérez, Yves Abel, Michele Mariotti, Pablo Mielgo, Pedro Halffter, Álvaro Albiach o Daniel Gil de Tejada i de directors d'escena de la talla del David McVicar, Emilio Sagi, Alfred Kirchner o Susana Gómez.

Carlos Daza debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.carlosdaza.cat

Facebook: www.facebook.com/CarlosDazaFanPage

 

ALEX SANMARTÍ (baríton)

Nascut a Barcelona, estudia amb Montserrat Pueyo i Maty Pinkas. Obté un premi al VII Concurso Nacional de Canto Eugenio Marco, des de llavors forma part de l’Escola d’Òpera de Sabadell on va debutar amb Così fan tutte l’any 1998. Des de llavors ha participat en diverses temporades d’òpera de Sabadell com Il barbiere di Siviglia, Maria Stuarda, Lucia di Lammermoor, Manon i Roméo et Juliette.

Ha cantat La fille du régiment al Teatre Principal de Barcelona, L’elisir d’amore al Teatre Principal de Maó i Medea, de Pacini, al Teatro Antico de Taormina (Sicília). El 2004 i 2006 fou membre de la compañía del Stadttheater de Friburg (Alemanya), on va cantar Così fan tutte, Lucia di Lammermoor, Aida, La petita Guineu astuta, Les contes d’Hoffmann, Le nozze di Figaro, Lady Macbeth de Mtsensk i La Bohème entre d’altres. Ha cantat al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, al Teatro de la Zarzuela, a l’Ópera de Bilbao, al Festival de Peralada i Oviedo, entre d'altres.

Alex Sanmartí debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

 

COR DE CAMBRA DE L'AUDITORI ENRIC GRANADOS

Creat a l’octubre de 1997, el Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados du a terme una inten­sa tasca de difusió de la música simfònic coral. Ha interpretat entre d’altres la Simfonia núm. 8 de Mahler, Lobgesang de Mendelssohn, Simfonia núm. 9 de Beethoven i Passió segons sant Mateu de Bach. El 2007 participà al cicle Corals a l’Auditori de Barcelona i al Festival (A)phònica de Banyoles i estrenà el Cant de les estrelles d’Enric Granados. El 2008 interpreta a Berlín la Gran Missa en Do menor de Mozart al Konzerthaus.

Ha ofert concerts en solitari i amb formacions com Lieder Càmera, Cor Sant Esteve de Vila-seca, Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, Orfeó Català, Coral Càrmina, Cor Madrigal i Cor de la Berliner Bach Akademie.

Des de la seva creació el cor fou dirigit pel mestre Manuel Valdivieso, assistit per Antoni Pujol. Tam­bé l’han dirigit Ernest Martínez-Izquierdo, Jordi Casas, Mireia Barrera, Edmon Colomer, Jordi Mora, Salvador Mas, Franz-Paul Decker i Heribert Breuer. A partir de la temporada 2002-2003, n’és el director Xavier Puig Ortiz.

El Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.ccaeg.org/ca/el-cor

Facebook: www.facebook.com/ccaeglleida

Twitter: @CCAEGLleida

 

XAVIER PUIG i ORTIZ (director)

Nascut el 1973 a Cervera (lleida), on comença els seus estudis musicals per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona. Paral·lelament s’inicia en la direcció coral amb els mestres Josep Prats, Johan Duijick, Laszlo Heltay, Jordi Casas i Pierre Cao i posteriorment s’introdueix en la direcció orquestral amb el mestre Salvador Mas al Conservatori Superior de Barcelona i als Wiener Meisterkurs. El 1999 és admès a la Universität für Musik und Darstellende Kunst de Viena, on durant 3 anys cursarà els estudis de direcció d’orquestra sota el mestratge de Leopold Hager.

Entre el 2002-2004 és director assistent de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE) i entre juliol de 2003 i 2005 és Director Assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Manté una especial vinculació amb l’Orquestra de Girona, l’Orquestra Terrassa48 i l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb la que dirigeix anualment la Gira de Setmana Santa.

És director titular del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i de la Coral Ginesta de Cervera, i director artístic del Festival de Pasqua de Cervera, que fundà el 2011. És professor d’orquestra i direcció a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Xavier Puig debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.xavierpuig.com

Facebook: www.facebook.com/xavier.puig.ortiz

 

ORQUESTRA DE CADAQUÉS

L’Orquestra de Cadaqués va formar-se l’any 1988 a partir d’un grup de joves músics espanyols i d’altres països d’Europa que tenien uns objectius clars com a formació orquestral: treballar de prop amb els compositors contemporanis vius, recuperar un llegat de música espanyola que restava injustament oblidat i impulsar la carrera de solistes, compositors i directors emergents.

Directors com Sir Neville Marriner, Gennady Rozhdestvensky o Philippe Entremont van apadrinar el projecte i van esdevenir convidats principals, com també ho van fer Alicia de Larrocha, Victòria dels Àngels, Teresa Berganza, Paco de Lucía o Ainhoa Arteta, entre d’altres.

D’origen mediterrani, però amb un clar sentit cosmopolita, l’Orquestra de Cadaqués va ser reconeguda de seguida en l’àmbit musical per la qualitat i el compromís dels seus músics i el dinamisme dels seus projectes.

L’any 1992 l’orquestra va impulsar un dels seus projectes de més rellevància: el Concurs Internacional de Direcció, un certamen biennal que —amb el suport d’altres orquestres simfòniques d’Espanya— obre les portes del mercat professional a joves directors de tot el món. Pablo González, Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko o Michal Nesterowicz han estat alguns dels directors guanyadors del concurs que avui ocupen un lloc destacat en orquestres de renom.

Gianandrea Noseda, guanyador del concurs de l’any 1994, és des de l’any 1998 el director titular i principal de l’Orquestra de Cadaqués, i Jaime Martín, un dels fundadors de l’orquestra i primer flauta durant més de vint anys, ocupa des de l’any 2011 el càrrec de director principal.

A fi de fomentar i difondre la creació contemporània, l’Orquestra Cadaqués va formar l’Ensemble Orquestra de Cadaqués i va crear la figura del compositor resident. Durant aquests vint-i-cinc anys ha estrenat obres de Xavier Montsalvatge, Jesús Rueda, Hèctor Parra, Jesús Torres, Luis de Pablo o Joan Guinjoan, entre d’altres.

L’orquestra ha realitzat nombrosos enregistraments guiada pels seus directors principals, Sir Neville Marriner, Gianandrea Noseda i Jaime Martín, per als segells Tritó i Philips, i ha creat la col·lecció de música clàssica per a nens La corxera juganera.

També des dels seus inicis, l’orquestra ha impulsat diversos projectes pedagògics, com el que actualment du a terme amb la Jove Orquestra de les Comarques Gironines.

L’Orquestra de Cadaqués funciona com una entitat privada i té el suport de l’Inaem-Ministeri de Cultura del Govern Espanyol i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en les seves gires.

L'Orquestra de Cadaqués debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.orquestradecadaques.com

Facebook:www.facebook.com/Orquestra-de-Cadaqués

Twitter: @CadaquesOdc

 

JAIME MARTÍN (director d'orquestra)

Després d’una intensa carrera com a solista de flauta, Jaime Martín va accedir al món de la direcció orquestral de la mà de Sir Neville Marriner, qui el va presentar en una gira conjunta per Espanya amb l’Orquestra de Cadaqués. Des d’aleshores ha dirigit les orquestres Manchester Camerata, Sinfónica de Tenerife, Irish Chamber Orchestra, Sinfónica de Castilla y León, Simfònica del Vallès i Sinfónica de Galicia, entre d’altres. En els propers mesos té previst dirigir l’Academy of St Martin in the Fields, l’Orchestre Philharmonique de Radio France, l’Orquestra de Cadaqués, l’Orchestre National de Lyon, l’Orchestre National du Capitole de Toulouse i els London Mozart Players, i tindrà lloc el seu debut operístic amb Il barbiere di Siviglia amb l’English National Opera.

A més de la Tercera Simfonia de Beethoven i la Sinfonietta d’Ernesto Halffter amb l’Orquestra de Cadaqués, ha enregistrat, també per al segell Tritó, dos CD amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, amb obres dels compositors Agustí Charles i Isaac Albéniz.

Nascut a Santander, Jaime Martín estudià al Conservatori de Madrid i més tard a l’Haia (Holanda). Ha estat flauta solista de la Royal Philharmonic Orchestra, de l’Academy of St Martin in the Fields, de la Chamber Orchestra of Europe i de l’orquestra de l’English National Opera; també ha realitzat una intensa labor amb l’Orquestra de Cadaqués. En l’actualitat és flauta solista de la London Philharmonic Orchestra i professor del Royal College of Music de Londres.

Com a solista ha actuat amb nombroses orquestres, entre les quals s’inclouen l’Academy of St Martin in the Fields, la Royal Philharmonic Orchestra, els Virtuosos de Moscou, l’Orquestra de Santa Cecília de Roma, la Chamber Orchestra of Europe, la Sinfónica de Tenerife, la Sinfónica de Galicia, la Sinfónica de Radio y Televisión Española i la Sinfónica de Castilla y León. Per al segell Tritó, ha enregistrat els concerts per a flauta i orquestra de Mozart amb l’Orquestra de Cadaqués sota la direcció de Sir Neville Marriner, i la Sinfonietta-concerto de Xavier Montsalvatge amb Gianandrea Noseda. També ha enregistrat els concerts de Bach per a flauta, violí i piano amb Murray Perahia i l’Academy of St Martin in the Fields per a Sony, i els quartets de Mozart per a flauta i cordes per a EMI.

Jaime Martín ha interpretat música de cambra amb artistes com Julian Bream, Beaux Arts Trio, Pinchas Zukermann, Pierre Laurant Aimard i també ha realitzat nombrosos enregistraments amb el Gaudier Ensemble.

Des de l’octubre de 2010 és el director titular de l’Orquestra de Cadaqués.

Jaime Martín debuta al Festival de Torroella de Montgrí.

Facebook:www.facebook.com/jaime.martin

 

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham