María Bayo
María Bayo
María Bayo
María Bayo
María Bayo
María Bayo
María Bayo
María Bayo
Comparteix
< Tornar

MARIA BAYO

Rubén Fernández Aguirre, piano

34 | 26 €

Programa

P. Viardot: Hai Luli / Havanaise / Les Filles de Cadix / G. Bizet: Chanson d'avril / Vieille Chanson / Ma vie a son secret / La coccinelle / Guitarre / M. Moreau: Sérénade inachevée / Les hirondelles / Tristesse sobre l'Estudi Op. 10 múm. 3 de F. Chopin / A. García Abril: Canciones xacobeas: Maria Soliña – Cantiga de amigoLevouse a louçana / H. Villa-Lobos: Cançâo de amor / Melodía sentimal / E. Braga: Cinco canções nordestinas do folclore brasileiro: O Kinimbá Capim di pranta Nigue-nigue-ninhas São João-da-ra-rão Engenho novo

Presentació

Per a la seva tornada al Festival de Torroella, la soprano navarresa María Bayo ha preparat un variat programa que combina un repertori poc habitual de mélodies franceses i belles, sensuals i juganeres cançons brasileres. Com a frontissa entre els dos mons, les líriques Canciones xacobeas d'Antón García Abril.

Biografies

MARÍA BAYO | RUBÉN FERNÁNDEZ AGUIRRE

MARÍA BAYO, soprano

Més de 25 anys de carrera internacional als teatres més importants avalen la seva prestigiosa trajectòria: La Scala de Milà, Staatsoper de Berlín, Hamburg, Munic, Dresden, La Monnaie, Covent Garden, Teatro Colón de Buenos Aires, Metropolitan de Nova York; festivals de Salzburg, Ais de Provença, Granada, Peralada, Beaune, Quincena Donostiarra, Torroella i Pesaro; Opéra Bastille, Palais Garnier i Théâtre du Chatelet de París, Roma, Bolonya, Florència, Viena, Liceu, Teatro Real i La Zarzuela de Madrid, Bilbao, Sevilla, Pamplona, Lisboa, San Francisco, Los Angeles, Houston, São Paulo, Lió, Ginebra, Montpeller, Montecarlo, Tel Aviv, Tòquio, etc., amb grans mestres, com Chailly, Colin Davis, Mackerras, Maazel, Pappano, Zedda, Bychkov, Plasson, Viotti, Gelmetti, V. P. Pérez, Ros Marbà, López Cobos, Frühbeck, Alessandrini, Jacobs, Rousset, Hogwood, etc., i grans directors d’escena: Wernicke, Pizzi, Ronconi, Lavelli, Sagi, Miller, Carsen, Pasqual, Espert, Gas, Grüber, Neuenfels, Hytner, Toffolutti, Leiser, Bob Wilson, etc.

Continua enriquint la seva àmplia galeria –quasi vuitanta rols d’òpera i sarsuela–, que discorren des del segle XVIII (Cavalli, Graun, Hasse, Nebra, Händel, Gluck) fins al segle XX (Debussy, Granados, Falla, Stravinski, Poulenc), amb predilecció pel Barroc inèdit, Haydn i Mozart (primera cantant espanyola convidada a Salzburg quatre temporades successives per representar la trilogia Mozart-Da Ponte), Rossini i l’escola francesa (Gounod, Bizet, Offenbach i Massenet). També ha conreat el lied i l’oratori a les sales més prestigioses (Lincoln Center, Concertgebouw, Wigmore Hall, Barbican Centre, Royal Albert Hall, Musikverein de Viena, Théâtre des Champs Elysées i Salle Gaveau de París, Kioi Hall de Tòquio, Palau de la Música Catalana, Auditorio Nacional de Madrid, Palau de la Música de València, Beaux-Arts de Brussel·les, Berlín, Hamburg, Munic, Colònia, Dresden, Varsòvia, Moscou, etc.).

Entre els darrers guardons que ha rebut, figuren el Premio Príncipe de Viana 2002, Premio Eusko Izkaskuntza-Caja Laboral 2011, el Premio Traeta (2014) i el Premio Nacional de Música 2009, per la seva contribució a la recuperació de pàgines inèdites d’òpera i sarsuela i per la divulgació de la cançó de concert espanyola, de la qual és una de les més destacades ambaixadores per tot el món.

Posseeix un extens catàleg discogràfic (recitals de cançons, òperes i sarsuela per als segells Naïve, Decca, Deutsche Grammophon, Erato, Harmonia Mundi, Naxos i Dynamic) i videogràfic: Tancredi (Schwetzinger Festival, Arthaus), Il barbiere di Siviglia (Decca-Opus Arte), Bianca e Falliero (Pesaro Festival, Dynamic), Il viaggio a Reims (TDK), Don Giovanni (Opus Arte), La Calisto (Harmonia Mundi), Les contes d’Hoffmann (Opus Arte), Pagliacci (Opus Arte), L’elisir d’amore (Virgin), etc.

María Bayo va debutar al Festival de Torroella en l'edició de 2006 i hi va tornar en les de 2007, 2008, 2010 i 2011

 

RUBÉN FERNÁNDEZ AGUIRRE, piano

Neix a Barakaldo (Bizkaia), l’any 1974. Realitza els seus estudis Superiors de Piano a Vitòria amb Albert Nieto i de correpetició (música de cambra i acompanyament de cantants) a Viena amb els professors David Lutz i Fank Fanning. Allà treballa per a l’agència internacional Yehudi Menuhin, live music now oferint concerts per tota Àustria. Posteriorment perfecciona els seus estudis a Munich (Alemanya) i rep els consells de Félix Lavilla, Miguel Zanetti i Wolfgang Rieder.

Repertorista en cursos i classes magistrals d'Ileana Cotrubas, Jaume Aragall, Renata Scotto, Simon Estes, Licia Albanese , Antonieta Stella, Ana Luisa Chova, Enrique Viana o Emilio Sagi. Ha estat pianista oficial del concurs Operalia 2006 (presidit per Plácido Domingo) i mestre correpetidor al Teatro Real de Madrid, Palau de la Música de València i el Teatro de la Maestranza de Sevilla. Pianista habitual de prestigiosos cantants com Carlos Álvarez, Ainhoa Arteta, Ismael Jordi, Nancy-Fabiola Herrera, María Bayo, Jose Manuel Zapata, Elena de la Merced, Celso Albelo. Ruth Rosique, Josep Miquel Ramón, Marina Rodríguez Cusí, David Menéndez, Isabel Monar, José Antonio López o Cristina Faus, entre altres. També ha actuat amb Mariella Devia, Cristina Gallardo-Domâs, Leontina Vaduva, Simón Orfila, Isabel Rey, Mariola Cantarero, Christopher Robertson, Eglise Gutiérrez, Albert Montserrat, Yolanda Auyanet, Luís Dámaso, Anna Chierichetti, Pancho Corujo, Manuela Custer, Gabriel Bermúdez, Sabina Puértolas, José Luis Sola, Montserrat Martí i els ballarins Ángel Corella i Igor Yebra.

Actua als festivals de Granada, Peralada, Santander, Canàries, Segovia, Cadis,  Quinzena Musical Donostiarra, Mozart de A Coruña, Schubertiada de Villabertan, etc., així com a la majoria dels escenaris espanyols i alguns dels més importants escenaris d'Europa (Musikverein de Viena, Festival Rossini de Pesaro, Teatro de La Monnaie i Palais Bozar de Brusel·les, Slovenská Televízia de Bratislava), Estats Units (Carnegie Hall de Nueva York), Orient Mitjà (Damasc) Àfrica (Algèria). A més, és pianista resident dels festivals Todo Lírica de Santiago de Compostela i de Medina del Campo (Valladolid), i professor de repertori vocal dels cursos d'estiu Isaac Albéniz de Camprodon (Girona) i de la Universitat del País Basc a Bilbao.

De la seva discografia destaquen tres CD de la integral per a veu i piano d'Antón García-Abril (Bolamar Music Media) amb alguns dels més destacats cantants espanyols. El 2010 va rebre el premi Ópera Actual 2010 en la categoria de jove artista espanyol «per la seva dedicació a la lírica i el creixent prestigi que està assolint en aquest camp».

Rubén Fernández Aguirre debuta al Festival de Torroella.

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham