Joaquín Achúcarro.
Joaquín Achúcarro.
Joaquín Achúcarro.
Joaquín Achúcarro.
Joaquín Achúcarro.
Joaquín Achúcarro.
Comparteix
< Tornar

Joaquín Achúcarro, piano

19-42 €

Programa

J. S. Bach: Concert italià BWV 971 / J. Brahms: 16 Variacions sobre un tema de Schumann Op. 9 / Rapsòdia Op. 79 múm. 2 / E. Halffter: Habanera per a piano / F.Mompou: Cançó i dansa núm. 6 / M. Falla: Cuatro piezas españolas / F. Chopin: Nocturn Op. 15 núm. 1 / Polonesa «Heroica» Op. 53

Presentació

Joaquín Achúcarro torna un any més al Festival de Torroella i ho fa en una edició molt especial, perquè aquest 2014 es compleix el 25è aniversari del seu debut a Torroella en què va protagonitzar el concert inaugural de la 10a edició, el 7 de juliol de 1990. Va tornar el 1993 i des d’aleshores no ha fallat en cap edició, fidelitat que Joventuts Musicals de Torroella, que organitza el Festival, li va reconèixer l’any passat fent-lo soci d’honor. Per celebrar aquest aniversari, Achúcarro ens ha preparat un menú variat amb obres de Bach, Brahms, Ernesto Halffter, Mompou, Falla i Chopin.

Biografies

JOAQUÍN ACHÚCARRO, piano

Qualificat com “un dels grans” i “un consumat artista”, el pianista bilbaí Joaquín Achúcarro ha actuat en més de 60 països i ha tocat amb més de 200 orquestres, entre les quals figuren la Filharmònica de Berlín, la Simfònica de Chicago, l’Orquestra de la Scala de Milà, la Filharmònica de Londres, la Nacional de França, la London Symphony, l’Orquestra Santa Cecília de Roma, la Filharmònica de Nova York, la Nacional de México, la City of Birmingham i totes les espanyoles. Ha actuat sota la batuta de més de 350 directors d’orquestra, inclosos noms com els de Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Colin Davis, Zubin Mehta, Yehudi Menuhin, Seiji Ozawa i Simon Rattle.

Nascut a Bilbao el 1932, Achúcarro va estudiar a Madrid, París, Viena i Salzburg. La seva carrera va obtenir un notable impuls en guanyar, el 1959, el Concurs Internacional de Liverpool (Gran Bretanya), la qual cosa li va permetre debutar amb l’Orquestra Simfònica de Londres i impulsar la seva carrera internacional.

Del seu extens repertori, cal destacar la seva preferència pels concerts per a piano de Rakhmàninov, to i que també és un gran intèrpret dels concerts de Bartók, Albéniz, Beethoven, Brahms, Mozart i Txaikovski. El seu interès per la música espanyola es pot veure en les interpretacions de Noches en los jardines de España, de Manuel de Falla; en la Rapsodia Portuguesa, d'Ernesto Halffter; o en la Rapsodia Española, de Turina. 

Des de 1989,  Joaquín Achúcarro és titular de la càtedra J. Estes Tate de la Southern Methodist University de Dallas (Estats Units d’Amèrica), i combina aquesta tasca docent amb els seus compromisos com a concertista per tot el món. Des del mateix any és professor dels Cursos Internacionals d’Estiu de l’Acadèmia Chigiana de Siena (Itàlia) i va ser professor dels cursos internacionals d’interpretació musical del Festival de Torroella des de l’any 1993 fins al 2005. El 2008, un grup de persones i institucions de Dallas va crear la Joaquín Achúcarro Foundation “per a perpetuar el seu llegat  artístic i docent” i ajudar els joves pianistes en l’inici de les seves carreres.

Dels seus enregistraments destaquen el Concert per a piano de Joaquín Rodrigo, per al segell SONY; i els DVD en que interpreta el Concert núm.2, de Brahms, amb la London Symphony sota la direcció de Colin Davis (2010) i toca Noches en los Jardines de España, de Falla, amb la Filharmònica de Berlín i Simon Rattle (2011), tots dos editats pel segell Opus Arte. Ha rebut premis per les seves gravacions d’obres de Falla, Granados, Ravel i Brahms publicades por BMG-RCA, Claves i Ensayo. La seva discografia inclou també música de Schumann, Schubert, Chopin, Beethoven, Debussy, Bartók, Rakhmàninov, Scriabin, Turina i Bernard Herrmann. El segell francès La dolce volta ha reeditat aquest any el seu disc dedicat a Schumann editat originàriament el 2003 per Harmonia Mundi.

Va obtenir el Premio Nacional de Música (1992) en la seva varietat d’interpretació i la Medalla de Oro de las Bellas Artes (1996). És Comendador de la Orden de Isabel la Católica i membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. El 2000 va ser nomenat Artista per la Pau per l’UNESCO i el 2011, acadèmic honorari de la Real Academia de Bellas Artes de Granada. El 2013 Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del Festival de Torroella, el va fer Soci d’Honor en reconeixement a la seva llarga vinculació amb el Festival.

Joaquín Achúcarro va actuar per primer cop al Festival de Torroella en l’edició de 1990, hi va tornar en la de 1993 i des d’aquell any, hi ha actuat en totes les edicions

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham