Escolania Montserrat
Escolania Montserrat
Comparteix
< Tornar

Anselm Viola dona la benvinguda a Beethoven

Acte Inaugural · Retransmissió amb l'Escolania de Montserrat

Divendres 11 de desembre | 19:30 h
Finalitzat
2020

Retransmissió de l'acte inaugural en directe al cinema Montgrí i a través de la web i les xarxes socials del Festival de Torroella de Montgrí i el canal de YouTube de la Fundació Vila Casas. 

PROGRAMA

Acte inaugural 
19.30h MUSEU PALAU SOLTERRA
Hi participaran: Maria Jose Alcoriza, gerent de la Fundació Vila Casas; Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí; Albert Bou, president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí; Eulàlia Bosch, comissària de l'exposició; Joan Vives, assessor musical de l'exposició; i Josep Lloret, fundador del Festival de Torroella de Montgrí i responsable de l'arxiu i la documentació de l'exposició.

20.00h Intervenció musical MONESTIR DE MONTSERRAT: 

Escolania i Capella de Música de Montserrat
Vicenç Prunés, orgue
Llorenç Castelló, direcció

Interpretaran obres de compositors torroellencs de l'Escola Montserratina antiga:

Benaurats aquells qui viuen, Anselm Viola 
Quem vidistis pastores, Benet Julià 
O sacrum convivium, Benet Julià 
Magnificat, Anselm Viola

Biografia

L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular. Al llarg dels segles, han sorgit compositors i intèrprets remarcables de l’anomenada Escola Musical Montserratina.

Sota la direcció i llarg mestratge (1953-1997) del P. Ireneu Segarra, l’Escolania va internacionalitzar-se enregistrant nombrosos discs i començant a participar en festivals o fent gires de concerts a molts països.

Els darrers anys, l’Escolania ha fet nombroses gires de concerts a l’estranger: a Estats Units, Xina, Itàlia, Alemanya, Rússia, Hongria, Suïssa, Bèlgica, França i Polònia, a més de nombrosos concerts a Catalunya. I ha enregistrat els CDs Salve Regina, amb obres del P. Ireneu Segarra, i Música espiritual contamporània, amb musica pensada per l'espai d'art Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat.

Actualment l’Escolania està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents de tot Catalunya. Durant els anys que estudien a Montserrat fan els darrers cursos de Primària i els primers de Secundària. El fet de ser uns 10-12 alumnes per curs permet oferir-los una educació molt personalitzada. Aquests darrers cursos s’ha intensificat molt l’ensenyament de l’anglès i la presència de les noves tecnologies a classe. Al matí fan els ensenyaments generals, i a la tarda els estudis de música. Cada escolà estudia dos instruments, el piano i un segon instrument a escollir, a més de llenguatge musical, orquestra i, no cal dir, el cant coral, que constitueix l’especialitat de l’Escolania, que canta sota la direcció de Llorenç Castelló.

La majoria dels escolans, quan deixen Montserrat, continuen els estudis de música. Especialment en les darreres dècades, alguns destaquen professionalment com a cantants, instrumentistes o directors.

La finalitat de l’Escolania, avui, com en segles passats, és la participació diària en la pregària del santuari, juntament amb la gran afluència de pelegrins de tot el món.

És també funció de l’Escolania la difusió de la música sacra, tant d’autors propis (Escola Montserratina), com de compositors internacionals.

A través del cant, els escolans són missatgers de pau i de bellesa. Amb el llenguatge universal de la música, traspassen tota mena de fronteres i parlen directament al cor dels qui els escolten.

 

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham