Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
18/08/2023

El 43a Festival de Torroella de Montgrí tanca amb un 91'5% d'ocupació

 El Festival de Torroella de Montgrí tanca aquest vespre la seva 43a edició amb un concert de l’islandès Víkingur Ólafsson interpretant les Variacions Goldberg en una vetllada que s’avança a la gira mundial que a partir d’aquesta tardor farà el pianista amb aquesta emblemàtica obra de Johann Sebastian Bach coincidint amb la publicació per la discogràfica Deutsche Grammophon del disc que ha enregistrat. Aquest concert clou cinc setmanes de programació organitzada per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí que es va iniciar el 14 de juliol amb un concert simfònic a l’Estartit, davant de les illes Medes, en el qual l’Orquestra Simfònica del Vallès va interpretar el poema simfònic de Juli Garreta Les illes Medes en el centenari de la seva estrena al Palau de la Música Catalana per l’Orquestra Pau Casals. El concert de Víkingur Ólafsson clou un total de 30 vetllades musicals —14 menys que l’any 2022— (17 en el marc del Festival de Torroella i 13 en la programació del Fringe) que han reunit un total de 8.331 espectadors amb una mitja d’ocupació del 91,51%.   

Una edició, la 43a, que ha fet un recorregut musical de cinc segles, des del Renaixement fins al segle XXI, amb un predomini de la música vocal i la música barroca. La programació ha reivindicat aquest 2023 el poder enriquidor i transformador de la música i la cultura convidant el públic a reduir el ritme frenètic de les seves vides per gaudir plenament de la música a recer de la fúria del món. 

Segons la directora del Festival de Torroella de Montgrí, Montse Faura: «La 43a edició del Festival de Torroella ha estat una experiència musical profundament enriquidora que ha consolidat la seva vocació d’esdeveniment de primer ordre en l'escena internacional. Les vetllades musicals han estat testimoni de produccions úniques i dels primers passos de nous i prometedors artistes».  

Faura destaca de la programació les produccions pròpies de l'oratori Giuseppe riconosciuto del compositor català Domènec Terradellas amb la qual es va inaugurar el 43è Festival de Torroella de Montgrí el 29 de juliol. «Una producció protagonitzada per Vespres d’Arnadí amb joves solistes espanyols  que recuperava la primera obra que el compositor català va estrenar a Nàpols el 1736 i que el Festival treballa per portar a nous escenaris», explica la directora del Festival, qui assenyala com a fita important de la programació «el concert que els 6 d’agost va unir per primera vegada la prestigiosa formació de música antiga L’Arpeggiata, que dirigeix  Christina Pluhar, amb la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet en una coproducció amb els festivals de Pollença i Sagunt a Escena; els dos concerts commemoratius dels centenaris dels naixements d’Alicia de Larrocha i Victoria de los Ángeles, de qui s’ha presentat una exposició del seu pas durant la dècada de 1980 pel Festival de Torroella de Montgrí, on va oferir quatre concerts; i els dos concerts de la integral dels quartets de corda de Xostakóvitx amb el Quartet Gehard, que culminaran en l’edició de 2024 i que han aconseguit amb les seves interpretacions intenses atrapar el públic que a cada concert omple més l’auditori Espai Ter».   

La directora del Festival també destaca «el debut de pianistes d'altíssim voltatge, com Yuliana Avdeeva i Víkingur Ólafsson qui clausura aquest vespre de divendres 18 d’agost la 43a edició amb les Variacions Goldberg. L'esplèndida actuació de la Chamber Orchestra of Europe sota la direcció de Daniel Harding amb un programa simfònic que ha estat una experiència musical d’altura pel públic del Festival, habituat als concerts de música antiga i de cambra; el debut al Festival de la  soprano caribenya Jeanine De Bique en el seu primer recital a Espanya que va captivar el públic; i la singular experiència de so immersiu ofert a l’església de sant Genís per l’ensemble O Vos Omnes amb el seu programa entorn de Josquin Desprez amb l’escenari situat al centre de la nau gòtica». 

Montse Faura valora molt positiva la resposta del públic que, afirma, «s'ha lliurat a la programació amb un entusiasme contagiant. Les entrades es van exhaurir en poques hores per a tres dels concerts programats Les Sacqueboutiers, Maria del Mar Bonet & L’Arpeggiata i l’ensemble O Vos Omnes, demostrant  la demanda de  propostes artístiques d'alta qualitat. Les reaccions positives i l'ambient vibrant que han envoltat les actuacions han reflectit de manera inconfusible la satisfacció del públic amb la diversitat i excel·lència dels concerts». 

Fringe Festival Torroella-L’Estartit, una plataforma de joventut i creativitat  

Destaca la directora l’alt nivell dels joves artistes presentats en la programació del Fringe, la plataforma del Festival de Torroella pel talent emergent. «Després d'un decenni de creixent consolidació, el Fringe Festival Torroella-L’Estartit s'ha establert com un referent inqüestionable del talent musical emergent. La seva programació injecta frescor i vitalitat al Festival, oferint una potent plataforma perquè els artistes emergents exposin la seva creativitat i visió artística. Les interpretacions experimentals i innovadores han arribat a oferir una nova perspectiva a la música clàssica, subratllant la importància de la innovació i donant veu als talents joves amb complicitat amb la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya». 

El Festival de Torroella liderarà l’Acadèmia Barroca Europea en el marc del projecte EEEmerging + 

El projecte europeu de suport als joves grups de música antiga EEEmerging + ha esdevingut un pilar fonamental del Festival de Torroella de Montgrí, que acull cada any residències musicals de joves grups tutelats pel projecte i que es presenten en concert en el marc del Fringe Festival Torroella-L’Estartit. El projecte EEEmerging + ha estat recentment seleccionat per tercera convocatòria per a rebre el suport del programa insígnia de la Unió Europea, Europa Creativa, per seguir quatre anys més la seva tasca de donar suport als joves grups de música antiga. «Aquesta nova fase està enfocada en la sostenibilitat, abraçant les dimensions mediambientals, socials, educatives i culturals mitjançant residències de música antiga, mentories i projecció a escala global», explica Montse Faura, qui avança que en els pròxims quatre anys el Festival de Torroella de Montgrí liderarà conjuntament amb el Festival d'Ambronay de l’Acadèmia Barroca Europea. 

np43fetivaltorroellabalanccat2023-08-18.pdf
Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham