Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
04/12/2020

El Festival de Torroella recorre els seus 40 anys d'història amb una exposició

El Festival de Torroella de Montgrí presenta l'exposició De l'Església a l'Auditori, un recorregut per la història del Festival, creat el 1981, que celebra el seu 40è aniversari. Seguint l'estructura d'una simfonia, l'exposició, comissariada per la filòsofa i escriptora Eulàlia Bosch, s'articula en quatre moviments, el primer dels quals, Andante con moto, s'inaugura el dia 11 de desembre al voltant de l'aniversari del naixement, fa 250 anys, de Ludwig van Beethoven, protagonista juntament amb el compositor torroellenc Anselm Viola, contemporani seu, d'aquesta primera etapa de l'exposició, que s'exhibirà al Palau Solterra, seu del Museu de Fotografia Contemporània de la Fundació Vila Casas. L'acte inaugural, que comptarà amb la participació de l'Escolania de Montserrat, serà retransmès en streaming per la web i les xarxes socials del Festival de Torroella i el canal de YouTube de la Fundació Vila Casas. Paral·lelament als espais físics, l'exposició tindrà una versió virtual a la web del Festival de Torroella (www.festivaldetorroella.cat) en cinc idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany.

«A través de la recuperació d’audicions, fotografies i dels noms dels intèrprets que han participat en el Festival, l’exposició es proposa despertar en el seu públic la memòria de dies i nits de música viscuts a l’església, a la plaça o a l’auditori», explica la comissària de l'exposició, Eulàlia Bosch. «Al mateix temps, la versió virtual de l’exposició permetrà donar a conèixer internacionalment la trajectòria d’una proposta musical que ha tingut l’estímul constant del poble que la va articular i l’ha mantingut en expansió ininterrompuda des de fa 40 anys».

Festival de Torroella de Montgrí. De l'Església a l'Auditori recorrerà fins a l'estiu de 2021 diversos espais que al llarg dels 40 anys d'història han acollit els concerts del Festival. Així, després del Palau Solterra, l'exposició prosseguirà la primavera que ve amb nous espais expositius a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, el passeig de l'Església, la plaça de  la Vila, el Cinema Montgrí, el restaurant La Sala, l'antic Centro Cine i el Convent dels Agustins. L'estiu, coincidint amb els concerts del Festival, l'exposició es completarà a Can Quintana, seu del Museu de la Mediterrània, i a l'Auditori Espai Ter.

«El Festival de Torroella té una història molt singular que s’ha anat fent el seu lloc als diferents espais disponibles en cada moment: des de l’església on es va iniciar fins a la creació d’un auditori de nova planta. Em va sorprendre molt el paper que va jugar –i segueix jugant– la plaça de la Vila en aquest itinerari, que va acollir des de concerts simfònics fins a música popular de casa nostra i d’arreu», recorda Bosch. «Reproduir l’itinerari seguit per la programació de concerts és fer visible la implicació de la vila de Torroella en la història del Festival. Espero que el recorregut sigui alhora un passeig per la vila i per la memòria, no només dels seus habitants sinó també de tots els que han participat en el Festival o l’estan descobrint per primera vegada».

L'exposició del 40è aniversari del Festival de Torroella s'havia d'inaugurar aquest estiu passat coincidint amb la inauguració del 40è Festival de Torroella. La pandèmia de la Covid-19, però, va capgirar els plans i la commemoració del 40è aniversari ha passat d'un estiu a tot un any de celebració, del 23 de juliol de 2020 fins a finals de 2021. L'exposició inicialment planificada es va ajornar i en el seu lloc es va estrenar el 23 de juliol el documental Torroella de Montgrí. La 40ena d'un Festival, dirigit per Pau Subirós.

«En temps tan incerts com aquests i davant les adversitats actuals, t’obliguen a explorar i desenvolupar totes les possibilitats creatives possibles. La mateixa situació et fa plantejar diferents escenaris on pots arribar al punt més inimaginable, allà on trobes una escletxa de llum on tot és possible», assenyala Montse Faura, directora del Festival de Torroella. «Tenint al capdavant de l’exposició una persona que va estirant del fil de cadascunes de les històries que passen al llarg i ample dels 40 anys del Festival et fa teixir complicitats extraordinàries. Torroella compta amb cases i palaus amb fundacions d’art on, des de fa dècades, són l’escenari del Festival i que formen part dels espais expositius d’aquesta exposició».

Inauguració de l'exposició

Finalment, l'exposició Festival de Torroella de Montgrí. De l'Església a l'Auditori s'inaugura l'11 de desembre transformada en un recorregut per diversos espais de Torroella de Montgrí que han estat seu del Festival al llarg de la seva història. Emulant una simfonia, aquest recorregut està compost per quatre moviments, que aniran desvetllant-se de forma paral·lela a les estacions de l'any fins a completar l'exposició l'estiu de 2021.

Aquest primer moviment, Andante con moto, s'inicia al Museu Palau Solterra coincidint amb la data de naixement, ara fa 250 anys, de Ludwig van Beethoven, protagonista de la primera part de l'exposició juntament amb el compositor torroellenc Anselm Viola, contemporani seu i mestre de l'Escolania i la Capella de Música de Montserrat, substituint Benet Julià, compositor nascut també a Torroella de Montgrí. Beethoven i Viola no es va arribar a conèixer mai, però ara la recuperació de la història del Festival els apropa i permet que Viola doni la benvinguda a Beethoven a Torroella, una vila present des del segle XIV a la història de la música.

Fotografies de concerts del Festival de Torroella en els quals s'han interpretat obres de Beethoven o Anselm Viola i documents relacionats amb els dos compositors, entre els quals la pàgina del Llibre de Baptismes de l'església de Sant Genís de Torroella on es va inscriure el bateig de Viola, formen part d'aquest primer moviment de l'exposició, que ha permès establir un acord de col·laboració amb la Beethoven-Haus Bonn, el president de la qual, el violinista Daniel Hope, va ser alumne el 1987, quan tenia 14 anys, dels Cursos d'Interpretació Musical que el Festival de Torroella va organitzar des de 1984 fins al 2005.

Les fotografies de concerts exposades van acompanyades d'un codi QR que llegit pel mòbil permeten escoltar un fragment del concert que es va fer al Festival de Torroella gràcies a la col·laboració de Catalunya Música, que els va enregistrar.

 Programa d'actes d'inauguració de l'exposició

Divendres, 11 de desembre

Acte inaugural

19.30h MUSEU PALAU SOLTERRA.

Hi participaran: Maria José Alcoriza, gerent de la Fundació Vila Casas; Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí; Albert Bou, president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí; Eulàlia Bosch, comissària de l'exposició; Joan Vives, assessor musical de l'exposició; i Josep Lloret, fundador del Festival de Torroella de Montgrí i responsable de l'arxiu i la documentació de l'exposició.

20.00h Intervenció musical de l'Escolania de Montserrat des del monestir de Montserrat. Interpretaran les obres:

Benaurats aquells qui viuen, d'Anselm Viola (4 min.)

Quem vidistis pastores, de Benet Julià  (5 min.)

Sacrum convivium, de Benet Julià (4 min.)

Magnificat, d'Anselm Viola (6 min.)

Retransmissió de l'acte inaugural en directe a través de la web i les xarxes socials del Festival de Torroella de Montgrí i el canal de YouTube de la Fundació Vila Casas (www.festivaldetorroella.cat www.fundaciovilacasas.com)

Dissabte, 12 de desembre

MUSEU PALAU SOLTERRA

De 10.30 a 14.00 h. i de 17.00 a 19.30 h  Obertura al públic de la sala expositiva del Museu Palau Solterra. Accés lliure

10.30h  CLUB DE CLÀSSICA. Joan Vives.

Sessió 5 - Retrat Beethoven. Etapa de maduresa (1815-1827)

El silenci, el nebot, la culminació de la producció. Música enigmàtica, música universal. Muss es sein?

Preu de l'entrada soci: 10€

Preu de l'entrada no soci: 15€

Aforament limitat a 35 places. Mesures COVID-19

18.00h Intervenció musical de Cantoria, grup resident EEEmerging+  

20.00h AUDITORI ESPAI TER

Concert 

QUARTET CASALS

Abel Tomàs i Vera Martínez-Mehner, violí | Jonathan Brown, viola | Arnau Tomàs, violoncel

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Quartet de corda núm. 16 en Fa major, Op. 135 / Quartet de corda núm. 8 en Mi menor 2 «Razumosvski», Op. 59 núm. 2

Un cop finalitzat el concert, es celebrarà una trobada amb el Quartet Casals i Joan Vives davant el públic assistent. 

Preu entrada soci: 15 €

Preu entrada no soci: 22€

Aforament limitat a 250/275 places. Mesures COVID19

Entrades a la web del Festival de Torroella (www.festivaldetorroella.cat)

Diumenge, 13 de desembre

De 10.30 a 14.00 h  Obertura al públic de la sala expositiva del Museu Palau Solterra. Accés lliure.

12.00h MUSEU PALAU SOLTERRA, Pati

Concert

Beethoven College

Marco Mezquida, piano | Masa Kamaguchi, contrabaix | Pablo Selnik,  flauta | David Xirgu, bateria

Marco Mezquida s'endinsa en l'univers musical del genial Ludwig van Beethoven, que reinterpreta amb la seva irreductible creativitat.

Preu entrada soci: 10€

Preu entrada no soci: 15€

Aforament limitat a 50 places. Mesures COVID-19

ndp-expo40erfestivaldetorroella1apart-cat.pdf
Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham