Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
22/07/2020

Torroella de Montgrí: La 40ena d'un Festival

L'estrena aquest 23 de juliol, pel Canal 33 i La 2, del documental Torroella de Montgrí: La 40ena d'un Festival, dóna el tret de sortida dels actes de celebració de la 40a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que es perllongarà fins a finals d'agost de 2021. Tot un any per celebrar aquestes quatre dècades després que la pandèmia de la COVID-19 hagi impedit que la programació prevista per a celebrar l'aniversari no es pugui realitzar.

El documental Torroella de Montgrí: La 40ena d'un Festival, produït pel Festival de Torroella de Montgrí i dirigit pel realitzador Pau Subirós, és el primer dels actes previstos, que prosseguiran el 30 de juliol amb la celebració, fins a l'1 d'agost, de la 7a edició del Fringe Festival de Torroella amb nou concerts de joves músics emergents. Del 2 al 20 d'agost se celebrarà el Festival de Torroella, amb cinc concerts corresponents a la 40a edició de l'any 2020. Els actes previstos aquest estiu es clouran amb tres concerts, del 7 al 21 d'agost, a l'Estartit en el cicle Nits de Jazz, que substitueixen aquest any el Jazz Festival l'Estartit que no se celebrarà. Tots els concerts tindran un terç de l'aforament i es garantiran totes les condicions de seguretat sanitàries per als artistes, per al públic i per a tot l'equip que fa possible el Festival.

Els actes prosseguiran, a la tardor vinent, amb un cicle de conferències sobre Beethoven a càrrec del divulgador musical Joan Vives i al desembre amb la inauguració de la primera de les diferents etapes de què constarà l'exposició que repassarà els 40 anys d'història del Festival de Torroella, des del primer concert, el 23 de juliol de 1981, fins a l'actualitat.

DOCUMENTAL

Aquest 23 de juliol, coincidint amb el dia de l’any 1981 en què es va celebrar a l'església de Sant Genís el primer concert del primer Festival de Torroella de Montgrí, s'estrenarà pel Canal 33 i a La 2, el documental Torroella de Montgrí: La 40ena d'un Festival, produït pel Festival de Torroella de Montgrí i dirigit per realitzador Pau Subirós. El diumenge 26 de juliol l'emetre TV3 al migdia. El documental s'ha rodat durant els mesos de confinament i recorre la història del Festival de la mà dels seus protagonistes al llarg d'aquestes quatre dècades.

Televisió de Catalunya emetrà el documental el dijous 23 juliol a les 22.10 pel Canal 33 i el diumenge 26 de juliol a les 12.20 per TV3. RTVE Catalunya estrenarà el documental el 23 de juliol a les 18.35 per La 2

40è FESTIVAL DE TORROELLA DE MONTGRÍ

El 2 d'agost, l'Orquestra Simfònica del Vallès inaugurarà la 40a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que es perllongarà tot un any fins a finals d'agost de 2021. El concert inaugural, que compta amb el patrocini de la Fundació Banc de Sabadell, vol retre homenatge a les víctimes de la COVID-19. Un concert solidari i benèfic al qual seran convidats sanitaris, agents cívics, bombers i entitats socials de Torroella; amb un programa monogràfic dedicat a Beethoven, del qual aquest any es commemora el 250è aniversari del seu naixement. L'Orquestra Simfònica del Vallès en serà la protagonista i la cèlebre Cinquena simfonia la peça central del concert. Dirigirà Xavier Puig, director titular de l'orquestra.
El Festival ha programat per aquest 2020 cinc concerts, dos dels quals són monogràfics de Beethoven. Els concerts s'emetran en directe, en streaming, per la web del Festival de Torroella i estaran protagonitzats per artistes de proximitat, músics que ja estaven programats per actuar al Festival aquest estiu, abans que es declarés la pandèmia de la COVID-19: Orquestra Simfònica del Vallès; Jordi Savall; Gli Incogniti; Locum Congregatio, septet liderat pel violinista català Josep Colomé; i el pianista Josep Colom.
Tots els concerts se celebraran a l'Espai Ter, excepte el concert inaugural de l'Orquestra del Vallès que se celebrà a l'esplanada exterior de l'Espai Ter.

7è FRINGE FESTIVAL DE TORROELLA

El 7è Fringe Festival de Torroella de Montgrí se celebrarà entre el 30 de juliol i l'1 d'agost a diversos espais del Museu de la Mediterrània. En total se celebraran nou concerts amb una selecció de músics emergents catalans de música clàssica, flamenc, cançó d'autor i fusió prèviament seleccionats per Joventuts Musicals de Catalunya. Les restriccions dels viatges i el tancament generalitzat, des de meitat del mes de març, de les Escoles Superiors de Música i Conservatoris d'arreu d’Europa ha impedit que el Fringe es nodrís en aquesta edició de músics provinents dels millors centres d'ensenyament musical superior europeus.
Tots els concerts del 7è Fringe Festival de Torroella de Montgrí tindran una capacitat d'un terç de l'aforament i seran gratuïts, però prèviament s'hauran de reservar les entrades.

NITS DE JAZZ

El Jazz Festival l'Estartit, que com el Festival de Torrella i el Fringe Festival de Torroella organitza les Joventuts Musicals de Torroella, no se celebrarà aquest 2020. Però el jazz seguirà sonant aquest estiu a l'Estartit amb Les Nits de Jazz, un cicle de tres concerts entre el 7 i el 21 d'agost amb joves promeses del jazz de Catalunya. Se celebraran a la plaça de la Llevantina, al costat del port esportiu de l'Estartit, un espai que ja va acollir les quatre primeres edicions del Jazz Festival l'Estartit.
Els protagonistes de les tres vetllades són la vibrant i festiva banda de jazz Dop Collective, que obrirà el cicle el 7 d'agost; seguirà el 14 d'agost el jove trompetista empordanès Joan Mar Sauqué, que es presenta en format de quintet; i clourà el cicle el 21 d'agost la cantant i contrabaixista Gemma Abrié amb el seu quartet.
Tots els concerts de les Nits de Jazz tindran una capacitat d'un terç de l'aforament i seran gratuïts, però prèviament s'hauran de reservar les entrades. 
ndp-40efestivaldetorroella-cat.pdf
Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham