Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
26/04/2017

La 37a edició del Festival de Torroella ret homenatge a Joaquín Achúcarro

La 37a edició del Festival de Torroella de Montgrí ret homenatge al granpianista bilbaí Joaquín Achúcarro, que ha actuat de forma ininterrompuda en les últimes 25 edicions del Festival. L’edició del 2017, del 28 de juliol al 20 d'agost, celebra la llarga tradició musical d’un municipi, que s'estén al llarg de set segles i culmina avui dia amb l’establiment de forts vincles amb els intèrprets que hi desfilen cada estiu des del 1981, com el pianista homenatjat.

Joaquín Achúcarro és el protagonista del Festival de Torroella de Montgrí 2017. En el concert inaugural del 29 de juliol, interpretarà el Concert per a piano i orquestra en La menor de Grieg i les Noches en los jardines de España de Falla amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno. I el concert de cloenda, el 20 d'agost, serà una vetllada d'homenatge a Achúcarro protagonitzada per quatre dels seus millors deixebles, l’italià Alessio Bax, la canadenca Lucille Chung i els espanyols Marta Espinós iDaniel del Pino, que al costat de l'Orquestra de Cambra Amadeus de la Ràdio Polonesa interpretaran un concert a 4 pianos amb música de Bach.

Com ha fets destacats d'enguany, el Festival de Torroella ha rebut eEFFE Label 2017-2018, segell europeu de qualitat artística que atorga l'Associació Europea de Festivals pels seus "esforços per arribar a un públic ampli, per establir relacions entre els artistes joves i els professionals consolidats i per la solidesa de les seves instal·lacions..."; i s'ha adherit al programa Apropa cultura, amb  l'objectiu d'oferir entrades a preus accessibles a persones en risc d'exclusió social. 

Protagonisme de la música antiga

Un any més, la música antiga té un destacat protagonisme en la programació del Festival de Torroella amb set concerts al voltant de tres compositors: Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann, i Claudio Monteverdi i els seus contemporanis a Venècia. A més del concert de cloenda, Bach protagonitzarà el que servirà de preàmbul al Festival amb el jove clavicembalista francès Benjamin Alard, que interpretarà les Variacions Goldberg.

També hi serà present Telemann, de qui aquest 2017 se’n commemora el 250è aniversari de la mort, en el concert que oferirà la prestigiosa Academy of Ancient Music, fundada el 1973 per Christopher Hogwood. El conjunt francès Ensemble La Fenice, amb el seu director Jean Tubéry, protagonitzarà, amb tres concerts, el Dia Monteverdi que el Festival de Torroella dedica a commemorar el 450è aniversari del naixement del compositor italià. El Ensemble La Fenice interpretarà un dels monuments musicals de la litúrgia sacra italiana, les Vespro della Beata Vergine, i oferirà dos concerts en espais històrics de la vila amb obres dels contemporanis de Monteverdi quan ell era mestre de capella de la catedral de San Marc a Venècia. I l'Acadèmia 1750 brindarà en la seva nova visita al Festival un programa clàssic amb obres de Haydn, Mozart i Beethoven.

Música de cambra

Els joves guitarristes Jens Franke, alemany, i Jørgen Skogmo, noruec, faran reviure, recuperada de l’oblit, l'obra del compositor torroellenc Josep Ferrer i Esteve (1835-1916), eminent guitarrista i professor a París i Barcelona, en el concert en memòria d’Ernest Lluch. Un altre destacat concert de música de cambra el protagonitzarà el Cuarteto Quiroga amb un bell programa de música espanyola i llatinoamericana amb obres de Juan Crisóstomo Arriaga, Rodolfo Halftter i Alberto Ginastera. I la famosa Academy of St. Martin in the Fields, en formació de cambra, torna al Festival setze anys després de la seva última actuació per interpretar un deliciós programa amb obres de Rossini, Brahms i Schubert.

Reinterpretació contemporània del Stabat Mater

Obert a les noves modalitats de concerts, el Festival de Torroella presenta Stabat Mater. The Vivaldi Project, una reinterpretació contemporània de l’Stabat Mater de Vivaldi que proposa Soqquadro Italiano, un grup innovador en el panorama musical que barreja en els seus espectacles cant, dansa, música, teatre, arts visuals... El ballarí Vincenzo Capezzuto, posseïdor d'una singular i excepcional veu de contratenor natural, protagonitza, amb el seu cant i el seu ball, aquesta innovadora proposta que compta amb coreografia de Mauro Bigonzetti, director del Ballet de la Scala de Milà, i dramatúrgia i direcció de Claudio Borgianni.

La programació del Festival de Torroella de Montgrí 2017 es complementa amb tres actuacions més: el viatge musical de Jordi Savall pel Nou Món amb el concert Folías Antiguas & CriollasDe l'Antiga Hespèria al Nou Món; un recital d'un dels més grans pianistes de l'actualitat, el rus Grigory Sokolov, un autèntic mag del so i poeta del teclat; i la poètica proposta familiar El bosc de Grimm, un viatge pels contes clàssics de la companyia La Maquiné, que ha guanyat nombrosos premis.

El Fringe, el talent musical emergent

El Fringe de Torroella 2017, que se celebrarà del 27 al 30 de juliol en diversos espais de Torroella i l'Estartit, s'interrelacionarà aquest any de forma directa amb el Festival. Per primer cop, les dates del Fringe Festival coincideixen amb els primers dies del Festival de Torroella per facilitar, la possibilitat que els joves músics emergents puguin establir relacions amb els professionals consolidats.

Diverses institucions educatives col·laboren amb el Fringe des de la seva creació i enguany se n'hi uneixen: l'Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid i l’INJUVE –Instituto de la Juventud de España– a través dels seus ajuts a la creació jove amb la presentació d’obres del compositor Pablo Peula. També s’incorpora el Cabal Musical, projecte de música comunitària del Taller de Músics.

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham