Joaquín Achúcarro
Joaquín Achúcarro
Joaquín Achúcarro.
Joaquín Achúcarro.
Joaquín Achúcarro.
Joaquín Achúcarro.
Comparteix
< Tornar

JOAQUÍN ACHÚCARRO & ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS

Rubén Gimeno, director

42-55€

Programa

C. Debussy: Prélude à l'après-midi d'un faune  M. de Falla: Noches en los jardines de España / E. GriegConcert per a piano i orquestra en La menor, Op. 16

Presentació

Joaquín Achúcarro va actuar per primera vegada al Festival de Torroella de Montgrí el 1990 i des de 1993 no ha faltat cap estiu a la seva cita amb el públic del Festival, amb el qual el pianista bilbaí ha forjat una estreta relació d'amor mutu. Aquest 2017, Achúcarro ofereix el que serà el seu 25è concert consecutiu al Festival, un rècord que celebrem amb aquesta vetllada inaugural protagonitzada per aquest gran pianista, acompanyat per l'Orquestra Simfònica del Vallès.

Producció del Festival de Torroella de Montgrí – Amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell

Biografies

ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈSJOAQUÍN ACHÚCARRORUBÉN GIMENO

 

ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS           

L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és una realitat que porta la música al cor de les persones des del 1987. Les emocions són el seu fort i, per transmetre-les, procuren cada vegada més fer participar el públic, innovar en els formats i en les maneres de fer música, i aprofundir en el compromís de valor amb la seva comunitat, des de la ciutat de Sabadell, la qual els acull, fins a tot el territori de Catalunya.

Va néixer en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, però tot just un any més tard es va convertir en l’única orquestra simfònica d'Espanya organitzada empresarialment com a societat anònima laboral, on els treballadors són alhora els propietaris. Aquest funcionament peculiar, absolutament pioner al nostre país, converteix l'OSV en una orquestra molt especial, una orquestra que viu, com cap altra, del seu públic, dels seus concerts, de la seva qualitat, del seu compromís i de la capacitat d’incloure en el projecte la imprescindible col·laboració del sector privat i del sector públic.

La intensa activitat de l’OSV —més de cent actuacions l’any— se centra, per un costat, a la ciutat de Sabadell, on realitza la temporada de concerts simfònics i és l’orquestra titular del circuit Òpera a Catalunya; i, per un altre, al Palau de la Música Catalana, on s’ha consolidat el cicle de l’OSV Concerts Simfònics al Palau amb deu concerts anuals que realitza en coproducció amb el seu soci principal, el Palau de la Música Catalana, i acull cada temporada el cor del Palau i els seus compositors en residència.

Com a reconeixement de la seva tasca de difusió i divulgació de la música simfònica, l’OSV ha rebut diversos premis. En destaquen dos: el Premi Nacional de Música del 1992, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d'Honor 2012 de la ciutat de Sabadell.

Els directors titulars de l’Orquestra Simfònica del Vallès han estat: Albert Argudo, del 1988 al 1992; Jordi Mora, del 1993 al 1997; Salvador Brotons, del 1997 al 2002; Edmon Colomer, del 2002 al 2005, David Giménez Carreras, del 2006 al 2009 i Rubén Gimeno, del 2009 al 2016. A partir de setembre de 2017, el nord-americà James Ross assumirà la titularitat del conjunt.

L'Orquestra Simfònica del Vallès va actuar per primera vegada al Festival de Torroella de Montgrí en l'edició del 2015 i hi va tornar en la del 2016.

Web: www.osvalles.com
Facebook: @SimfonicadelValles
Twitter: @OSValles

 

JOAQUÍN ACHÚCARRO (piano)  

Descrit com «un dels grans» i «un consumat artista», el pianista bilbaí Joaquín Achúcarro ha actuat en més de 60 països i ha tocat amb més de 200 orquestres, entre les quals figuren la Filharmònica de Berlín, la Simfònica de Chicago, l’Orquestra de la Scala de Milà, la Filharmònica de Londres, la Nacional de França, la London Symphony, l’Orquestra Santa Cecília de Roma, la Filharmònica de Nova York, la Nacional de México, la City of Birmingham i totes les espanyoles. Ha actuat sota la batuta de més de 350 directors d’orquestra, inclosos noms com els de Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Colin Davis, Zubin Mehta, Yehudi Menuhin, Seiji Ozawa i Simon Rattle.

Nascut a Bilbao el 1932, Achúcarro va estudiar a Madrid, París, Viena i Salzburg. La seva carrera va obtenir un notable impuls en guanyar, el 1959, el Concurs Internacional de Liverpool (la Gran Bretanya), la qual cosa li va permetre debutar amb l’Orquestra Simfònica de Londres i impulsar la seva carrera internacional.

Del seu extens repertori, cal destacar la seva preferència pels concerts per a piano de Rakhmàninov, tot i que també és un gran intèrpret dels concerts de Bartók, Albéniz, Beethoven, Brahms, Mozart i Txaikovski. El seu interès per la música espanyola es pot veure en les interpretacions de Noches en los jardines de España, de Manuel de Falla, de la Rapsodia portuguesa, d'Ernesto Halffter, o de la Rapsodia española, de Turina.

Des del 1989, Joaquín Achúcarro és titular de la càtedra J. Estes Tate de la Southern Methodist University de Dallas (Estats Units) i combina aquesta tasca docent amb els seus compromisos com a concertista per tot el món. Des del mateix any és professor dels cursos internacionals d’estiu de l’Acadèmia Chigiana de Siena (Itàlia) i va ser professor dels cursos internacionals d’interpretació musical del Festival de Torroella des de l’any 1993 fins al 2005. El 2008, un grup de persones i institucions de Dallas va crear la Joaquín Achúcarro Foundation «per a perpetuar el seu llegat artístic i docent», i ajudar els joves pianistes a l’inici de les seves carreres.

Dels seus enregistraments destaquen el Concert per a piano de Joaquín Rodrigo, per al segell SONY, els DVD en què interpreta el Concert núm. 2 de Brahms, amb la London Symphony, sota la direcció de Colin Davis (2010) i la interpretació de Noches en los jardines de España, de Falla, amb la Filharmònica de Berlín i Simon Rattle (2011), tots dos editats pel segell Opus Arte. Ha rebut premis pels seus enregistraments d’obres de Falla, Granados, Ravel i Brahms publicades per BMG-RCA, Claves i Ensayo. La seva discografia inclou també música de Schumann, Schubert, Chopin, Beethoven, Debussy, Bartók, Rakhmàninov, Scriabin, Turina i Bernard Herrmann. El segell francès La Dolce Volta va reeditar el 2013 el seu disc dedicat a Schumann, publicat originàriament el 2003 per Harmonia Mundi. El 2015, la revista francesa Diapason va triar una de les gravacions d'Achúcarro com «una de les 100 millors gravacions de piano de tots els temps» juntament amb enregistraments de Rakhmàninov, Horowitz, Rubinstein, Gieseking, Cortot, Richter, Gould, Arrau, Brendel, Argerich, Zimerman o Pollini.

Va obtenir el Premio Nacional de Música (1992) en la seva varietat d’interpretació i la Medalla de Oro de las Bellas Artes (1996). És Comendador de la Orden de Isabel la Católica i membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. El 2000 va ser nomenat Artista per la Pau per la Unesco i el 2011 acadèmic honorari de la Real Academia de Bellas Artes de Granada. El 2013, Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del Festival de Torroella, el va nomenar soci d’honor en reconeixement a la seva llarga vinculació amb el Festival.

Joaquín Achúcarro va actuar per primer cop al Festival de Torroella de Montgrí en l’edició del 1990, hi va tornar en la del 1993 i, des d’aquell any ha actuat en totes, la d'aquest any és la 25a actuació consecutiva al Festival.

Web: www.achucarro.com

 

RUBÉN GIMENO (direcció d'orquestra)   

Rubén Gimeno ha estat director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès des del 2009 fins a la temporada 2015-2016. També ha estat director artístic de la Jove Orquestra de la Simfònica de Galícia durant sis anys, tasca que va compaginar amb el càrrec de violinista de l'Orquestra Simfònica de Galícia. Com a director convidat ha col·laborat amb nombroses orquestres espanyoles com l’Orquestra Simfònica de Galícia, l’Orquestra Nacional d'Espanya, l’Orquestra Simfònica de Tenerife, l’Orquestra d'Euskadi, l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Orquestra de Màlaga, l’Orquestra de València, l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra Ciutat de Granada, l’Oviedo Filharmònica i l’Orquestra de la Comunitat de Madrid, entre d'altres.

Fora de les nostres fronteres ha dirigit la Norrkoping Symphony Orchestra, la Gavle Symphony Orchestra, l’Orquestra de Cambra de Ginebra, l’Orquestra del MMCK (Japó), l’Orquestra de la Universitat de Maryland, la SAMI Orquestra (Suècia) i l’Orquestra Nacional de Colòmbia, i ha col·laborat amb solistes i agrupacions de la categoria de l’Orfeón Donostiarra, Midori, Steven Isserlis, Dimitri Sitkovetsky, Fazil Say, Kirill Gerstein, María Bayo, Michel Camilo i d’altres.

La seva activitat en el camp de la lírica, l'ha portat a dirigir al Teatre Campoamor d'Oviedo, produccions com MarinaLa Gran Vía i Agua, azucarillos y aguardiente. Ha dirigit Cádiz de Chueca amb l'Orquestra Simfònica de Galícia i La del soto del parral al Teatre de la Zarzuela. Així mateix,  desenvolupa una intensa col·laboració dins del cicle Òpera a Catalunya dirigint, entre altres títols, els Contes de HoffmannL'elisir d'amore Nabucco. El 2013 va debutar, amb gran èxit al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, al capdavant de la seva orquestra en els concerts del Bicentenari Verdi.

El seu inici en la direcció va venir de la mà de James Ross i es va graduar a la Universitat de Maryland. Posteriorment, estudià al Conservatori d'Estocolm sota el mestratge de Jorma Panula i va rebre classes de mestres com Alan Gilbert, Esa-Pekka Salonen, Jukka Pekka Saraste i Leonard Slatkin, amb la consegüent obtenció del diploma superior en direcció d’orquestra.

Ha enregistrat amb l'Orquestra Simfònica d'Euskadi per al segell Claves, dins de la seva sèrie de compositors bascos.

Rubén Gimeno va actuar per primera vegada al Festival Torroella de Montgrí en l'edició del 2007 i hi va tornar en les del 2015 i 2016.

Web: www.rubengimeno.es

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham