Lukas Geniusas.
Lukas Geniusas.
Orquestra Simfònica del Vallès i Lukas Geniusas.
Orquestra Simfònica del Vallès i Lukas Geniusas.
Ruben Gimeno.
Ruben Gimeno.
Comparteix
< Tornar

ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS & LUKAS GENIUSAS

Rubén Gimeno, director 

42-55 €

Programa

W. A. Mozart: Obertura de l'òpera Les noces de Fígaro, KV 492 / Concert per a piano i orquestra núm. 20 en Re menor, KV. 466 / L. V. Beethoven:  Concert per a piano i orquestra núm. 5 en Mi bemoll major «Emperador», Op. 73 

Presentació

El jove pianista rus-lituà Lukas Geniušas és una de les promeses del pianisme actual més interessants. Guanyador del segon premi de Concurs Chopin de Varsòvia 2010 i del segon premi del Concurs Txaikovski 2015, posseeix una tècnica enlluernadora. El seu repertori és extens i va del barroc a la música contemporània. En la seva presentació al Festival de Torroella de Montgrí interpretarà dues obres mestres del piano, el Concert número 20 de Mozart i el Concert número 5 «Emperador» de Beethoven, acompanyat per l'Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció del seu titular, Rubén Gimeno. 

Producció del Festival de Torroella de Montgrí – Amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell

Biografies

ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈSLUKAS GENIUŠAS RUBÉN GIMENO

ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS

L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és una realitat que porta la música al cor de les persones des del 1987. Les emocions són el seu fort i, per transmetre-les, procuren cada vegada més fer participar el públic, innovar en els formats i en les maneres de fer música, i aprofundir en el compromís de valor amb la seva comunitat, des de la ciutat de Sabadell, la qual els acull, fins a tot el territori de Catalunya.

Va néixer en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, però tot just un any més tard es va convertir en l’única orquestra simfònica d'Espanya organitzada empresarialment com a societat anònima laboral, on els treballadors són alhora els propietaris. Aquest funcionament peculiar, absolutament pioner al nostre país, converteix l'OSV en una orquestra molt especial, una orquestra que viu, com cap altra, del seu públic, dels seus concerts, de la seva qualitat, del seu compromís, i de la capacitat d’incloure en el projecte la imprescindible col·laboració del sector privat i del sector públic.

La intensa activitat de l’OSV —més de cent actuacions l’any— se centra, per un costat, a la ciutat de Sabadell, on realitza la temporada de concerts simfònics i és l’orquestra titular del circuit Òpera a Catalunya; i per un altre costat, al Palau de la Música Catalana, on s’ha consolidat el cicle de l’OSV Concerts Simfònics al Palau amb deu concerts anuals que realitza en coproducció amb el seu soci principal, el Palau de la Música Catalana, i acull en cada temporada el cor del Palau i el seus compositors en residència.

Com a reconeixement de la seva tasca de difusió i divulgació de la música simfònica, l’OSV ha rebut diversos premis. En destaquen dos: el Premi Nacional de Música del 1992, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d'Honor 2012 de la ciutat de Sabadell.

Els directors titulars de l’Orquestra Simfònica del Vallès han estat: Albert Argudo, del 1988 al 1992; Jordi Mora, del 1993 al 1997; Salvador Brotons, del 1997 al 2002; Edmon Colomer, del 2002 al 2005, i David Giménez Carreras, del 2006 al 2009. Des del setembre del 2009, Rubén Gimeno n’és el director titular.

L'Orquestra Simfònica del Vallès va actuar per primera vegada al Festival de Torroella de Montgrí en l'edició del 2015.

Web: www.osvalles.com

Facebook: www.facebook.com/SimfonicadelValles
Twitter: @OSValles

LUKAS GENIUŠAS (piano)

Nascut a Moscou el 1990 al si d'una família de músics, Lukas Geniušas va començar a estudiar piano als cinc anys i es va graduar amb honors el 2008. L'entorn musical en què s'ha criat ha desenvolupat un paper important en la seva formació musical, particularment a través de la tutela de la seva àvia, Vera Gornostaeva, una destacada professora al Conservatori de Moscou. La seva iniciació de petit en el món de la música va afavorir que guanyés el Concurs de Piano Gina Bachauer d’Utah (els Estats Units) i que el 2010 quedés segon en el Concurs de Piano Chopin. Dos anys després, va guanyar el concurs de piano de Frankfurt (Alemanya). El 2015 va aconseguir la medalla de plata en el Concurs Txaikovski de Moscou.

Lukas Geniušas ha tocat amb orquestres com la Simfònica d'Hamburg, la BBC Scottish Symphony, la Simfònica de Duisburg, la Filharmònica de Sant Petersburg, la Kremerata Bàltica, l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Katowice, la Filharmònica de Varsòvia i la Simfònica de Trondheim sota la batuta de directors com Valeri Gergiev, Iuri Temirkanov, Andrei Boreiko, Saulius Sondeckis, Dmitri Sitkovetski, Antoni Wit, Rafael Payare, Roman Kofman i Dmitri Liss, entre d'altres. La seva carrera internacional l'ha portat a prestigiosos escenaris i festivals, entre els quals cal esmentar els de Rheingau, Ruhr i Lockenhaus, l'auditori del Louvre de París i el Wigmore Hall de Londres, així com destacades sales de concerts de Rússia i l’Amèrica del Sud.

Actuacions destacades al llarg de la temporada 2015-2016 són les de la Salle Gaveau de París, Sala Verdi de Milà, el Teatre Carlo Felice de Gènova, el Festival de Piano de La Roque d'Anthéron i el cicle de piano de Friburg, així com el seu debut en recital al festival Piano Aux Jacobins de Tolosa i al cicle de piano del South Bank Centre de Londres. De les actuacions futures cal assenyalar les que el portaran a tocar amb l'Orquestra Nacional de Rússia sota la direcció de Mikhaïl Pletnev al Festival de Varsòvia i amb la Simfònica de l’NHK, dirigida per Tugan Sokhiev, a l'Auditori Suntory de Tòquio.

Els seus interessos musicals són amplis i l'han portat a explorar repertoris que van del barroc a la música contemporània. El seu repertori comprèn des dels concerts per a piano de Beethoven fins al cicle Ludus Tonalis de Hindemith. També té un gran interès pel repertori rus, en especial per Txaikovski, Prokófiev i Rakchmàninov.

Lukas Geniušas debuta en el Festival de Torroella de Montgrí.

Web: www.geniusas.com

Facebook: www.facebook.com/Lukas-Geniušas
Twitter: @LGeniusas

RUBÉN GIMENO, direcció

Rubén Gimeno és el director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès, formació amb la qual va començar la seva marxa en la temporada 2009-2010. Així mateix, ha estat director artístic de la Jove Orquestra de la Simfònica de Galícia durant gairebé una dècada, tasca que va compaginar amb el càrrec de violinista de l'Orquestra Simfònica de Galícia. Com a director convidat ha col·laborat amb nombroses orquestres espanyoles  com l’Orquestra Simfònica de Galícia, l’Orquestra Nacional d'Espanya, l’Orquestra Simfònica de Tenerife, l’Orquestra d'Euskadi, l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Orquestra de Màlaga, l’Orquestra de València, l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra Ciutat de Granada, l’Oviedo Filharmònica i l’Orquestra de la Comunitat de Madrid, entre d'altres. Fora de les nostres fronteres ha dirigit la Norrkoping Symphony Orchestra, la Gavle Symphony Orchestra, l’Orquestra de Cambra de Ginebra, l’Orquestra del MMCK (el Japó), l’Orquestra de la Universitat de Maryland, la SAMI Orquestra (Suècia) i l’Orquestra Nacional de Colòmbia, i ha col·laborat amb solistes i agrupacions de la categoria de l’Orfeón Donostiarra, Midori, Steven Isserlis, Dimitri Sitkovetsky, Fazil Say, Kirill Gerstein, María Bayo, Michel Camilo i d’altres.

La seva activitat en el camp de la lírica l'ha portat a dirigir produccions al Teatre Campoamor d'Oviedo de MarinaLa Gran Vía i Agua, azucarillos y aguardiente. Ha dirigit Cádiz de Chueca amb l'Orquestra Simfònica de Galícia i La del soto del parral al Teatre de la Zarzuela. Així mateix,  desenvolupa una intensa col·laboració dins del cicle Òpera a Catalunya dirigint, entre d'altres títols, els Contes de HoffmannL'elisir d'amore Nabucco. El 2013 va debutar amb gran èxit al Gran Teatre del Liceu de Barcelona al front de la seva orquestra en els concerts del Bicentenari Verdi.

El seu inici en la direcció va venir de la mà de James Ross i es va graduar a la Universitat de Maryland. Posteriorment, estudià al Conservatori d'Estocolm sota el mestratge de Jorma Panula i va rebre classes de mestres com Alan Gilbert, Esa-Pekka Salonen, Jukka Pekka Saraste i Leonard Slatkin, amb la conseqüent obtenció del diploma superior en direcció d’orquestra. Ha enregistrat amb l'Orquestra Simfònica d'Euskadi per al segell Claves, dins de la seva sèrie de compositors bascos.

Rubén Gimeno va actuar per primera vegada al Festival Torroella de Montgrí en l'edició del 2007 i hi va tornar en la del 2015.

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham