Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
Viktoria Mullova i Katia Labèque.
Viktoria Mullova i Katia Labèque.
Viktoria Mullova.
Viktoria Mullova.
Katia Labèque.
Katia Labèque.
Comparteix
< Tornar

VIKTORIA MULLOVA & KATIA LABÈQUE

Mozart, Schumann, Toru Takemitsu, Arvo Pärt, Ravel

42-55 €

Programa

W. A. Mozart: Sonata per a violí i piano núm. 35 en La major, K. 526 / R. Schumann: Sonata per a violí i piano núm. 1 en La menor, Op. 105 / Toru Takemitsu: Distance de fée / Arvo Pärt: Fratres / M. Ravel: Sonata per a violí i piano núm. 2 en Sol major, Op. 77

Presentació

La violinista Viktoria Mullova i la pianista Katia Labèque, velles conegudes del públic del Festival de Torroella, es presenten en aquesta edició formant duo i amb un programa que trenca tendències i promet fascinar: un viatge per dos segles de música, del classicisme de Mozart a l'espiritualitat d'Arvo Pärt, passant pel romanticisme de Schumann, el simbolisme del japonès Toru Takemitsu i els tocs jazzístics de la brillant Sonata en Sol major de Ravel.

Biografies

VIKTORIA MULLOVAKATIA LABÈQUE 

VIKTORIA MULLOVA (violí)

Viktoria Mullova va estudiar a l’Escola Central de Música i al Conservatori de Moscou. El seu talent extraordinari va atreure l’atenció internacional en guanyar el 1980 el primer premi del Concurs Sibelius d'Hèlsinki i el 1982 la medalla d’or del Concurs Txaikovski. Poc després, va marxar del seu país i de llavors ençà ha actuat amb les millors orquestres i els directors més prestigiosos, i ha pres part, també, en festivals d’arreu del món. És famosa per la seva excepcional versatilitat i integritat musical. La seva curiositat l'ha portada a interpretar i explorar obres que van del barroc a la música contemporània, experimental i de fusió.

El seu interès per una visió genuïna de la música l’ha portada a col·laborar amb formacions com l’Orchestra of the Age of Enlightenment Il Giardino Armonico, Venice Baroque, l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique i Academia Bizantina, grup amb el qual ha gravat un disc de concerts de Bach, compositor pel qual sent una gran afinitat. Sobre això, Tim Ashley va escriure al diari britànic The Guardian:  “Escoltar Mullova tocant la música de Bach és una de les experiències més sublims que tenim a l’abast...”  La seva gravació de les sonates i partites de Bach representa una important fita en el viatge personal de Mullova en la música. La gravació ha rebut extraordinàries crítiques, la qual cosa l'ha portada a realitzar gires de diverses temporades per oferir recitals de Bach.

Les seves incursions en la música creativa comencen el 2000 amb l'àlbum Through the Looking Glass, en el qual interpretava música popular, jazz i pop amb arrengaments de Matthew Barley. La seva exploració continua amb un segon àlbum, The Peasant Girl, amb el qual ha estat de gira amb el Matthew Barley Ensemble. Aquest projecte mostra les seves arrels camperoles a Ucraïna i explora la influència de la música gitana en la música clàssica i el jazz al segle XX. El seu projecte més recent, Stradivarius a Río, està inspirat en el seu amor per les cançons brasileres de compositors com Antonio Carlos Jobim, Caetano Veloso i Claudio Nucci. Un disc amb el mateix títol ha estat rebut amb entusiasme i s'ha presentat la gira de concerts per Europa. També ha encarregat obres a joves compositors com Fraser Trainer, Thomas Larcher i Dai Fujikura.

La seva riquesa i diversitat musical ha estat reconeguda en estar nomenada solista-resident de diverses orquestres i sales de concerts com el Southbank Centre  de Londres, el Konzerthaus de Viena, l'Auditori del Louvre en París, el Musikfest de Bremen, L'Auditori de Barcelona i el Festival de Música d'Hèlsinki.

El més destacat de la temporada 2015-2016 inclou una gira per Àsia amb la Filharmònica de la BBC i concerts amb l'Orquestra de París, la Filharmònica de la Ràdio Holandesa, la London Symphony, l'Orquestra de Cambra de Ginebra i la Filharmònica de Bergen, entre d'altres. També ha ofert recitals amb Katia Labèque, amb la qual forma duo des del 2001, per Europa i Amèrica del Sud.

La seva extensa discografia pels segells Philips i Onyx Classics ha estat guardonada amb nombrosos premis. L'àlbum Vivaldi concertos, amb Il Giardino Armonico sota la batuta de Giovanni Antonini, va rebre el Diapason d’Or del 2005; la seva gravació de les sonates per a violí Opus 12 i la Sonata Kreutzer de Beethoven amb Kristian Bezuidenhout va tenir un gran èxit de crítica. D'altres discos a destacar són l'Octet de Schubert amb el Mullova Ensemble, les Sonates de Bach amb Ottavio Dantone i 6 sonates i partites de Bach.

Viktoria Mullova toca l’Stradivarius del 1723 Jules Falk o un Guadagnini del  1750.

Viktoria Mullova va actuar per primer cop al Festival de Torroella en l'edició del 2002 en qualitat de Principal Artista Convidada i hi va tornar en les del 2003 i 2012.

Web: www.viktoriamullova.com
Twitter: @ViktoriaMullova

 

KATIA LABÈQUE (piano)

Katia Labèque va rebre les seves primeres lliçons de música de la seva mare, la pianista italiana Ada Cecchi, antiga alumna de Marguerite Long. Amb la seva germana Mariella, el 1968 va obtenir el primer premi del Conservatori de París. Amb ella forma un dels duos de piano més destacats de l'actualitat que ha desenvolupat una extensa carrera internacional. Un altre duo destacat és el que forma des del 2001 amb la violinista Viktoria Mullova, amb la qual ha gravat un disc titulat Recital amb obres de Schubert, Ravel i Stravinski.

Ha tocat amb la seva germana i sola amb les orquestres més prestigioses del món sota la direcció de grans batutes i ha actuat en les sales de concerts i festivals més destacats.

El repertori de Katia Labèque va des de la música barroca fins als compositors contemporanis. Ha treballat amb Louis Andriessen, Luciano Berio, Pierre Boulez, Olivier Messiaen, György Ligeti, Pierre Boulez, Philip Glass i Osvaldo Golijov.

Amb la seva germana Mariella ha creat el seu propi segell discogràfic, KML Recordings, amb el qual recentment han publicat el disc Sisters, amb una selecció d'obres representatives de la seva carrera i la seva vida personal. Anteriorment, havien publicat una nova versió de Rhapsody in blue de Gershwin i West side story de Bernstein, i el seu projecte Minimalist dream house (50 anys de música minimalista) inspirada en els concerts del 1961 de La Monte Young en el loft novaiorquès de Yoko Ono.

També amb la seva germana Mariella ha creat la Fundació KML dirigida a fomentar la investigació i el desenvolupament del repertori de duo de piano a través de la fusió i reunió d'artistes de tots els camps. Un dels seus recents projectes va ser creat al voltant del famós compositor de Hollywood Bernard Herrmann. Katia va actuar amb la seva banda de rock i l'Orquestra WDR amb diverses de les seves bandes sonores arranjades per David Chalmin. L'abril del 2015 va presentar el seu nou projecte sobre la música de Moondog, per encàrrec del King's Place de Londres, i com a continuació del seu treball sobre compositors minimalistes.

Recentment, s'ha publicat el documental The Labèque way produït per El Deseo de Pedro Almodóvar i dirigit per Félix Cábez.

Katia Labèque va actuar per primer cop al Festival de Torroella en l'edició del 2004 i hi va tornar en les del 2008 i 2014.

Website: www.labeque.com
Facebook: www.facebook.com/labeque.official
Twitter: @KMLabeque

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham