Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
Geoffroy Jourdain
Geoffroy Jourdain
Comparteix

PASSIONS SAGRADES

23a Acadèmia Barroca Europea

Divendres 16 de juliol | 20:30 h

23è. Acadèmia Barroca Europea

Orquestra, cor i solistes de la 23è Acadèmia Barroca Europea (10 instrumentistes, 10 cantants), director musical Geoffroy Jourdain

Programa

Giacomo Carissimi (1605-1674) Jephte (Historia di Jephte)
Marc-Antoine Charpentier (1634-1704) Le Reniement de Saint-Pierre, H424
Luigi Rossi (1597-1653) Oratori per a la Setmana Santa (Oratorio per la settimana santa)

Aquest concert compara la música del mestre italià de l’oratori, Giacomo Carissimi, amb la que va compondre el francès Marc-Antoine Charpentier, els drames sacres del qual reflecteixen les grans obres que va escoltar i estudiar a Roma amb el Mestre. Un altre compositor que va tenir una influència significativa a França és Luigi Rossi; Mazarin el va invitar a visitar el país en dues ocasions. Rossi és un dels fundadors del gènere que va prendre forma en l’oratori romà. La Historia di Jephte de Carissimi és una de les primeres obres mestres, si no la primera de totes, a treure rèdit d’un èxit contundent. Compost el 1649, aquest oratori, amb text en llatí, relata la història de Jeftè, de l’Antic Testament. El protagonista, a canvi de la victòria en la seva batalla amb els amonites, promet sacrificar a Déu la primera persona que veu després de la seva tornada victoriosa de la guerra, una promesa que resulta ser mortal per a la seva jove filla única. La història bíblica, cantada alternativament per una o diverses veus, s’intercala amb uns magnífics cors i ariosos que comenten l’argument de l’obra. El lament de la filla de Jeftè Plorate colles, dolete motes (“Ploreu turons, afligiu-vos muntanyes”), amb veus en eco, i el sublim cor final a sis veus Plorate filii d’Israel (“Ploreu, fills d’Israel”) són dos punts culminants que per ells sols resumeixen la bellesa d’aquesta obra.

No queda dubte que aquesta obra mestra va servir d’inspiració per a Marc-Antoine Charpentier, que la va copiar sencera en manuscrit durant la seva estada a Itàlia. Aquesta influència es nota sobretot en el seu Reniement de Saint Pierre. Després del cant del gall, quan Pere s’adona de la seva traïció, el cor acaba aquest drama sacra en un ambient de tristesa profunda –Fleveit amare (“Va plorar amargament”) amb text en italià i fent servir dissonàncies altament expressives.

L’Acadèmia Barroca Europea

Des de la seva creació el 1993, l’Acadèmia Barroca Europea d’Ambronay s’ha establert com un pas important en el desenvolupament dels joves artistes europeus al començament de la seva carrera. D’ara endavant, incorporarà el projecte EEEmerging (European Emerging Ensembles), amb la inclusió d’un o més dels conjunts seleccionats, a més de joves solistes dotats de tot Europa. Compta amb la col·laboració de l’Associació Europea de Conservatoris.

Directors anteriors de l’Acadèmia:

Jordi Savall, William Christie, Christophe Coin, Christophe Rousset, Ton Koopman, Gabriel Garrido, Rinaldo Alessandrini, Paul McCreesh, Hervé Niquet, Jean Tubery, Serge Saitta, Martin Gester, Sigiswald Kuijken, Leonardo García Alarcón, Enrico Onofri i Paul Agnew.

Participants anteriors de l’Acadèmia, entre d’altres:

Instrumentistes: Leonardo García Alarcón, Sébastien d’Herin, Vincent Dumestre, Héloïse Gaillard, Ophélie Gaillard, Mira Glodeanu, Frédérick Haas, Arianna Savall...
Cantants: Marc Callahan, Sophie Daneman, Karine Deshayes, Stéphanie d’Oustrac, Mariana Flores, Sophie Karthauser, Ingrid Perruche, Patricia Petibon, Mélodie Ruvio, Raphaël Pichon...

Les Indes dansantes, Acadèmia Barroca Europea, 2010.

Una tarda amb Mozart, European Baroque Academy, 2009.

L’Oratorio per la settimana santa de Luigi Rossi es va compondre a Roma al voltant de l’any 1640. Aquesta obra és la més llarga i la més “teatral” de les tres. Relata la passió de Crist, en una versió que es podria considerar una de les primeres descripcions en música d’aquesta història. Nombroses intervencions solistes de Pilat, els dimonis i la Verge Maria (el meravellós lament Tormenti non più), i cors de gran virtuositat del poble i de les forces demoníaques fan que aquest oratori sembli quasi una òpera.

Nota informativa

“Quan em van encarregar la direcció de la 23a. edició de l’Acadèmia Barroca Europea, vaig sentir de seguida l’atracció a un període que m’agrada molt i que semblava ideal per als objectius pedagògics d’una acadèmia: el naixement de l’oratori italià de Carissimi i Rossi, i l’arribada a França d’aquest gènere musical a través del paper d’intermediari de Charpentier. Amb l’alternança de recitatius, àries i corals polifònics, aquests drames sacres representen per a mi un tema ideal de recerca en la companyia de joves cantants i instrumentistes.” Geoffroy Jourdain

Objectiu formatiu

“Durant aquesta acadèmia tornarem als orígens de l’oratori per estudiar les connexions prosòdiques, fonètiques i expressives entre el llatí de pronunciació romana (Carissimi), a la francesa (Charpentier) i de la manera italiana (Rossi). Ens submergirem en la transició que té lloc a mitjans del segle XVII entre la tradició polifònica del Renaixement (i el seu “jo” col·lectiu) i l’arribada de la individualitat, que intervé amb la introducció de la monodia barroca. Per això, cada cantant estudiarà la polifonia per després allunyar-se’n en la seva capacitat de solista. Buscarem una diversitat del so idònia per expressar l’acció dramàtica, fent servir les múltiples combinacions disponibles amb un baix continu opulent. Finalment, adreçarem la qüestió de la postura corporal del cantant durant la narració.”

Divendres
16
jul
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2019
INAEM 2019
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
AC/E
AC/E
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
urbaser
urbaser
Gisela Graham
Gisela Graham