Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×
Jerry González.
Jerry González.
Jerry González, Javier Colina, Perico Sambeat i Esteve Pi.
Jerry González, Javier Colina, Perico Sambeat i Esteve Pi.
Perico Sambeat i Javier Colina
Perico Sambeat i Javier Colina
Javier Colina.
Javier Colina.
Esteve Pi.
Esteve Pi.
Comparteix
< Tornar

Jerry González, Perico Sambeat, Javier Colina & Esteve Pi

Jerry González, trompeta | Perico Sambeat, saxos i flauta | Javier Colina, contrabaix; | Esteve Pi, bateria    

Dimecres 20 d'agost | 22:00 h
Finalitzat
2014

22-28 €

Presentació

Quatre músics excepcionals units sobre l’escenari per clausurar el I Jazz Festival L’Estartit: el carismàtic trompetista i percussionista Jerry González, geni i figura del jazz llatí; l’emblemàtic Perico Sambeat, saxofonista d’alt voltatge capaç de tocar de tot i tocar-ho tot bé; i el singular Javier Colina, contrabaixista superlatiu de sensibilitat extraordinària i el millor company de diàleg dels grans.

Biografies

JERRY GONZÁLEZ, PERICO SAMBEATJAVIER COLINA 

JERRY GONZÁLEZ

Jazzista amb vocació de rumbero, o al revés, Jerry González, nascut a Nova York el 1949, és un dels líders del jazz llatí. Ha treballat amb alguns dels grans del jazz com  Dizzy Gillespie, McCoy Tyner i Jaco Pastorius i de la música llatina, com Tito Puente i Eddie Palmieri, i és membre fundador del Conjunto Libre i Grupo Folklórico y Experimental Novayorquino, però ha estat com a líder de la Fort Apache Band que ha estat reconegut com a una de les veus musicals més innovadores amb el seu propi estil de jazz llatí.

La llegendària Port Apache Band, formada per Jerry González, trompeta i congues; el seu germà Andy González, baix; Larry Willis, piano; Joe Ford, saxofon; i Steve Barrios, percussió, va estar activa al llarg de tres dècades i per ella hi van passar també Carter Jefferson, John Stubblefield, Kenny Kirkland, Steve Turré i Victor Jones.

Els dos primers àlbums de la banda, The River is Deep (1982) i Obatalá (1988) van ser gravats en directe en festivals de jazz europeus. El 1989, la banda va gravar l’innovador Rumba para monk, elegit àlbum de l’any per l’Acadèmia Francesa del Jazz. El van seguir Earthdance (1991), Moliendo Café (1992), Crossroads (1994), Pensativo (1995), Firedance (1996) i Rumba a Buhaina (2003), un tributo a Art Blakey.   

La popularitat de Jerry González va créixer després de la seva participació en l’aclamat documental Calle 54 (2000) de Fernando Trueba i després de participar en la promoció del film va decidir instal·lar-se a España i focalitzar la seva carrera a Europa. A España va ser un dels pioners de la fusió del jazz llatí amb el flamenc. Van ser anys molt productius amb col·laboracions amb músics com Paco de Lucía, Chano Domínguez, Javier Colina, Diego El Cigala, Jorge Pardo i Enrique Morente. Fruit d’aquestes col·laboracions va publicar Jerry González y Los Piratas del Flamenco (2004) amb el guitarrista Niño Josele, el cantaor Diego El Cigala i el percussionista Israel Suárez, una aproximació a la fusió del jazz y el flamenc sense baix, ni bateria, ni piano.

En l’última dècada ha liderat el seu quartet amb base en Madrid El Comando de la Clave amb el qual, el 2011, ha publicat un disc que porta per títol el nom del grup.

Jerry González ha tocat amb llegendaris músics com Dizzy Gilespie, Eddie Palmieri, Tito Puente, Jaco Pastorius, McCoy Tyner, Chet Baker, Israel López Cachao, Woody Shaw, Tony Williams, Larry Young, Ray Barretto, Freddie Hubbard, Archie Shepp, George Benson, Bobby Paunetto, Papo Vázquez, Chocolate Armenteros, Abbey Lincoln, Hilton Ruíz, Paquito D’Rivera, Chico i Arturo O’Farrill, Chombo Silva, Rubén Blades, Steve Turre, Chico Freeman, James Moody, The Beach Boys, Rashied Ali, Famoudou Don Moyé, Paco de Lucía, Enrique Morente, Raimundo Amador, Concha Buika, Cheick Tidiane Seck, Javier Limón, Diego El Cigala, Javier Colina, Calle 13, Andrés Calamaro, Martirio, Los Papines, Rubén González, Orquesta Aragón de Cuba, Irakere, Orquesta Nacional de Jazz de España y l’Orquestra Filharmònica de Brooklyn.

Ha participat en la gravació dels discos guanyadors d’un Grammy: On Broadway (Tito Puente), Unfinished Masterpiece (Eddie Palmieri), Turning Point (McCoy Tyner) i Journey (McCoy Tyner) i dels àlbums premiats amb el Grammy Llatí Picasso en mis Ojos (Diego El Cigala) i Cositas Buenas (Paco de Lucía).

 

PERICO SAMBEAT, saxos i flauta

El saxofonista alto Perico Sambeat està considerat com a un dels grans músics de jazz espanyols. S’ha guanyat a pols un gran prestigio pe la seva extraordinària carrera professional, tant dins com a fora d’Espanya. Amb més d’una vintena de discos com a líder i prop d’un centenar com a acompanyant, destaquen els seus treballs amb grans figures com Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Tete Montoliu, Michael Brecker, Pat Metheny...

Amb més de 20 anys de trajectòria professional, Perico Sambeat és el saxofonista espanyol de major projecció internacional. Amb una forta base clàssica, va iniciar els seus estudis de música moderna al Taller de Músics de Barcelona on va tenir mestres de la talla de Zé Eduardo. El 1991 es va traslladar a Nova York on va entra a la New School. Allí va tocar amb mestres com Lee Konitz, Jimmy Cobb o Joe Chambers.

La seva prolífica carrera professional l’ha portat a participar en festivals i programacions de tot el món, i a gravar discos entre els que destaquen Uptown Dance amb Mike Mossman i David Kikoski; Cruce de Caminos amb Gerardo Núñez; Friendship amb Brad Meldhau, Kurt Rosenwinkel i Jeff Ballard, editat per ACT; Flamenco Big Band, amb Miguel Poveda i Javier Colina, entre d’altres, i editat per Universal-Verve; Andando segon disc del CMS Trio a Javier Colina i Marc Miralta;  Baladas amb el seu quartet amb Borja Barrueta i Bernardo Sassetti i de nou Colina; i el seu últim disc Elàstic a quintet amb Jeff Ballard, Eric Legnini, Andre Fernandes i Thomas Bramerie. Aquests tres últims editats per ContraBaix/Karonte.

Ha participat també en moltes gravacions, col·laborant amb artistes de la talla de Dave Douglas, Bob Sands, ChrisKase, George Colligan, Chano Domínguez, Llibert Fortuny, Lluís Vidal, Albert Sanz…

 

JAVIER COLINA, contrabaix

Considerat un dels millors contrabaixistes de l’escena europea actual, Javier Colina es va iniciar en aquest instrument de manera autodidacta després d’haver estudiat piano i solfeig. La seva carrera l’ha portat a tocar al costat de músics consagrats del món del jazz com George Cables, Tete Montoliu, Chucho Valdés, Jerry González, Perico Sambeat o Jorge Pardo.

Al marge del món del jazz ha col·laborat amb diferents músics de flamenc com Tomatito, Pepe Habichuela, El Bola, Diego El Cigala, Carmen Linares o Enrique Morente; ha experimentat amb el so cubà acompanyant al contrabaix a Compay Segundo, Pancho Amat o Bebo Valdés en el seu disc Lágrimas Negras o en una setmana d’actuacions gravades en directe a Nova York en l’enregistrament Bebo Valdés y Javier Colina live at the Village Vanguard; i amb altres ritmes llatinoamericans amb músics com Luis Salinas, Aquiles Baez, Antonio i Tico Arnedo, entre d’altres. També col·laborat puntualment amb Giovani Hidalgo, Pat Metheny, Michel Camilo o Toumani Dibaté.

Ha rebut diversos premis en reconeixement al seu treball. Ha publicat Si te contara, un disc en el qual barreja jazz amb sons cubans, acompanyat per Pancho Amat, mestre del tres, la petita guitarra cubana. Amb el Colina Miralta Sambeat CMS Trio ja ha publicat dos discos amb gran èxit de crítica i públic i ha realitzat concerts per tot el món. El 2010 va presentar el disc Colina-Serrano Project, amb l’intèrpret d’harmònica Antonio Serrano, en el qual una vegada més estan presents la fusió i els ritmes llatinoamericans. 

El seu últim treball és En la imaginación amb la cantant catalana Sílvia Pérez Cruz, una revisió de clàssics de la música cubana, seleccionats i arranjats pel mateix Colina. 

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham