Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×

Seguim celebrant els 40!

El 2020 havíem previst una gran celebració musical pel 40è aniversari del Festival de Torroella, però el desafiament de la pandèmia va obligar a reimaginar la celebració. En comptes d'un mes de Festival, vam decidir celebrar la 40a edició del Festival de Torroella durant tot un any, del 23 de juliol de 2020 fins a finals d'agost de 2021. Vam començar la celebració estrenant un documental, Torroella de Montgrí, la 40ena d'un Festival, i l'agost de 2020 van programar cinc concerts. El mes de desembre vam inaugurar al Palau Solterra, seu de la Fundació Vila Casas, la primera part de l'exposició commemorativa del 40è aniversari del Festival de Torroella de Montgrí, De l'Església a l'Auditori, i es van celebrar quatre concerts, un d'ells en streaming sense públic des de l'Abadia de Montserrat i tres amb públic a Torroella de Montgrí. L'abril passat, vam continuar inaugurant la segona part de l'exposició a la casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, i itinerant pels carrers i places de Torroella on el Festival hi ha celebrat concerts i activitats. Al voltant d'aquesta inauguració es van programar sis concerts, tots amb públic. Haver pogut fer tot el que hem fet fins ara és el regal més gran d'aniversari. I encara ens queda la inauguració del tercer moviment de l'exposició, que serà el pròxim 30 de juliol al Museu de la Mediterrània, i un festí musical de 17 concerts per aquest estiu de 2021, del 31 de juliol al 22 d'agost.

Un festí musical que recupera alguns dels concerts previstos inicialment pel 2020 i que no ens va poder celebrar i d'altres de nous amb la voluntat que aquesta programació sigui un reflex de la història del mateix Festival. Aquest estiu de 2021 recorrerem amb 17 concerts cinc segles de música, del XVI al XXI; convidarem artistes consagrats i joves emergents, músics que es presenten per primera vegada al Festival i coneguts del públic, que esperen retrobar-se cada estiu a Torroella de Montgrí.

Música barroca

La música barroca, una constant al Festival de Torroella des dels seus inicis, estarà present en la programació aquest estiu en gairebé meitat dels concerts des de la mateixa inauguració, protagonitzada per la carismàtica mezzosoprano Joyce DiDonato, que debuta al Festival. Dos cantants més, la soprano Raquel Andueza i el contratenor polonès Jakub Józef Orlinski transitaran pel barroc en els seus recitals, ella amb lírica amorosa del primer barroc espanyol i italià, i ell amb àries d'òperes barroques italianes de la segona meitat del segle XVII i del primer quart del segle XVIII perfilant el retrat d'un amant mentre passa per diversos estats d'ànim, des de la joia a la ira i la bogeria.

Bach, el segon compositor més interpretat en la història del Festival de Torroella –156 obres– després de Mozart, tindrà un concert monogràfic a càrrec del grup Conductus Ensemble, que interpretarà dues de les quatre misses breus del cantor de Leipzig, unes misses que es programen molt poc i que serà una oportunitat per descobrir-les. I Bach també estarà present en el concert en el qual la llegendària orquestra italiana I Musici, que celebra els seus 70 anys, debuta al Festival; un concert que a més de Bach, inclou l'obra indissolublement lligada a l'orquestra, les cèlebres Les quatre estacions de Vivaldi. 

El grup Forma Antiqva ens portarà de viatge pel Madrid de mitjans del segle XVIII amb el programa titulat Farándula castiza, que reuneix les músiques que triomfaven als teatres, corrals de comèdies, salons i places, que no eren altres que les músiques del món de la faràndula. Per la seva part, el grup valencià Capella de Ministrers es presenta al Festival de Torroella convidant-nos a viatjar per la Mediterrània en una celebració de la interculturalitat que recupera patrimoni musical tradicional, renaixentista i barroc.

El barroc anglès de la segona meitat del segle XVII és el protagonista del programa amb el qual la violinista Amandine Beyer, habitual del Festival des de 2018, presenta el Kitgut Quartet, que ella liderada i que es presenta al Festival de Torroella amb un programa que explora els inicis del quartet de corda, alhora que rastreja els intents d'escriure per a quatre instruments abans del classicisme.

Debuts al Festival de Torroella

Entre els artistes que debuten al Festival aquest estiu, 10 dels 17 concerts, ens fa especial il·lusió la vetllada que ens oferirà el violinista Daniel Hope, alumne el 1987, quan tenia 14 anys, dels Cursos Internacionals d'Interpretació Musical que el Festival de Torroella de Montgrí va organitzar des de 1984 fins al 2005. També debuta al Festival la llegendària pianista portuguesa Maria João Pires, que es presenta en recital amb un ambiciós programa centrat en dos compositors romàntics, Schubert i Chopin, dels quals és una intèrpret de referència. I de les noves generacions, cal destacar el debut al Festival del violoncel·lista Pablo Ferrández, que es presenta amb un ambiciós programa d'obres de Rakhmàninov i Beethoven, i l'emergent Trio Da Vinci, recents guanyadors del 14è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, soprano que va clausurar el 15 d'agost de 1981 la primera edició del Festival de Torroella.

Retrobaments

Frisem per retrobar-nos amb el pianista Joaquín Achúcarro, soci d'honor de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat que organitza el Festival, que amb el recital que oferirà aquest estiu amb un exigent programa amb obres de Brahms, Liszt, Rakhmàninov, Ravel i Scriabin sumarà una presència de 28 edicions consecutives. Cap artista ha actuat tantes vegades al Festival com Achúcarro i costarà batre el rècord, però temps al temps. L'Orquestra Simfònica del Vallès segueix fidel al Festival de Torroella des de 2016, i aquest estiu en la seva sisena actuació consecutiva clausurarà la programació de la 40a edició del Festival amb el carismàtic pianista Marco Mezquida per oferir un programa Gershwin amb la cèlebre Rhapsody in Blue. I molt contents de retrobar-nos vuit anys després de la seva actuació al Festival de Torroella amb el Quartet Gerhard i el quintet de metall Spanish Brass.

L’excepcionalitat social que viu la humanitat sencera en el moment d’aquesta celebració està fent que es combinin tots els formats possibles perquè la música no deixi de ser un dels trets diferencials més rellevants de Torroella de Montgrí i alhora, fent de l’adversitat virtut, arribi molt més enllà de qualsevol frontera.

Fa més d'un any que treballem per fer possible que aquest 40è aniversari del Festival de Torroella de Montgrí sigui una celebració segura pel públic, els artistes i l'equip humà que el fa possible. Ara només resta esperar -i creuar els dits- perquè l'evolució de l'actual pandèmia no minvi gens ni mica els continguts de la programació. Desitjant que feu vostre aquesta celebració i ens acompanyeu a gaudir de la música i per tot el que ha d’arribar ... Seguim celebrant els 40!

 

Montse Faura,
directora del Festival 

Diputació de Girona
Diputació de Girona
Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2019
INAEM 2019
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
AC/E
AC/E
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
urbaser
urbaser
Gisela Graham
Gisela Graham