Butlletí de notícies

Subscriu-t’hi i rebràs informació sobre el què fem.

SUBSCRIU-T’HI

×

Presentació 2020

Tot un any per celebrar el 40è Festival de Torroella

 Torroella de Montgrí, 22 de maig del 2020

Des d'aquell primer somni de fer un gran festival, quan a l'estiu de 1981 va començar aquesta aventura, la història del Festival de Torroella de Montgrí està plena de somnis que hem anat fent a poc a poc realitat. El desig d'aquest 2020 era celebrar la 40a edició del Festival amb una programació esplèndida. La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat el plantejament de celebració, però no volem renunciar-hi. Per aquest motiu, l'estiu de festa musical que havíem previst per a aquest 2020, entre el 23 de juliol i el 21 d'agost, es transforma en tot un any de celebració del 40è Festival de Torroella de Montgrí, que començarà el 23 de juliol de 2020 i acabarà a finals d'agost de 2021.

El tret de sortida del 40è Festival de Torroella de Montgrí serà el 23 de juliol de 2020, coincidint amb el mateix dia que el 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival. Serà l'inici de tot un any d'actes que han de culminar l'estiu de 2021 amb la reprogramació de part de la programació musical que havíem preparat per a aquest estiu i que no podrem fer a causa de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia. Actes que anirem adaptant a les directrius sanitàries que a cada moment dictin les autoritats, a fi de garantir les condicions de seguretat sanitàries dels artistes, del públic -en el cas que es puguin arribar a celebrar concerts amb públic aquest estiu- i de tot l'equip que fa possible el Festival.

El Documental 'Torroella de Montgrí: la 40ena d'un festival'

L'estrena aquest 23 de juliol, per TV3, C33 i La 2, del documental Torroella de Montgrí: La 40ena d'un Festival, dóna el tret de sortida dels actes de celebració de la 40a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que es perllongarà fins a finals d'agost de 2021. Tot un any per celebrar aquestes quatre dècades després que la pandèmia de la COVID-19 hagi impedit que la programació prevista per a celebrar l'aniversari no es pugui realitzar.

El documental Torroella de Montgrí: La 40ena d'un Festival, produït pel Festival de Torroella de Montgrí i dirigit pel realitzador Pau Subirós, és el primer dels actes previstos, que prosseguiran el 30 de juliol amb la celebració, fins a l'1 d'agost, de la 7a edició del Fringe Festival de Torroella amb nou concerts de joves músics emergents. Del 2 al 20 d'agost se celebrarà el Festival de Torroella, amb cinc concerts corresponents a la 40a edició de l'any 2020. Els actes previstos aquest estiu es clouran amb tres concerts, del 7 al 21 d'agost, a l'Estartit en el cicle Nits de Jazz, que substitueixen aquest any el Jazz Festival l'Estartit que no se celebrarà. Tots els concerts tindran un terç de l'aforament i es garantiran totes les condicions de seguretat sanitàries per als artistes, per al públic i per a tot l'equip que fa possible el Festival.

Els actes prosseguiran, a la tardor vinent, amb un cicle de conferències sobre Beethoven a càrrec del divulgador musical Joan Vives i al desembre amb la inauguració de la primera de les diferents etapes de què constarà l'exposició de l'església a l'auditori que repassarà els 40 anys d'història del Festival de Torroella, des del primer concert, el 23 de juliol de 1981, fins a l'actualitat.

La 40 edició del festival. Part I

El 2 d'agost, l'Orquestra Simfònica del Vallès inaugurarà la 40a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que es perllongarà tot un any fins a finals d'agost de 2021. El concert inaugural, que compta amb el patrocini de la Fundació Banc de Sabadell, vol retre homenatge a les víctimes de la COVID-19. Un concert solidari i benèfic al qual seran convidats sanitaris, agents cívics, bombers i entitats socials de Torroella; amb un programa monogràfic dedicat a Beethoven, del qual aquest any es commemora el 250è aniversari del seu naixement. L'Orquestra Simfònica del Vallès en serà la protagonista i la cèlebre Cinquena simfonia la peça central del concert. Dirigirà Xavier Puig, director titular de l'orquestra.

El Festival ha programat per aquest 2020 cinc concerts, dos dels quals són monogràfics de Beethoven. Els concerts s'emetran en directe, en streaming, per la web del Festival de Torroella i estaran protagonitzats per artistes de proximitat, músics que ja estaven programats per actuar al Festival aquest estiu, abans que es declarés la pandèmia de la COVID-19: Orquestra Simfònica del Vallès; Jordi Savall; Gli Incogniti; Locum Congregatio, septet liderat pel violinista català Josep Colomé; i el pianista Josep Colom.

7è Fringe, la trobada del talent emergent

 El 7è Fringe Festival de Torroella de Montgrí se celebrarà entre el 30 de juliol i l'1 d'agost a diversos espais del Museu de la Mediterrània. En total se celebraran nou concerts amb una selecció de músics emergents catalans de música clàssica, flamenc i fusió prèviament seleccionats per Joventuts Musicals de Catalunya. Les restriccions dels viatges i el tancament generalitzat, des de meitat del mes de març, de les Escoles Superiors de Música i Conservatoris d'arreu d’Europa ha impedit que el Fringe es nodrís en aquesta edició de músics provinents dels millors centres d'ensenyament musical superior europeus.

Nits de Jazz a l'Estartit

El Jazz Festival l'Estartit, que com el Festival de Torrella i el Fringe Festival de Torroella organitza les Joventuts Musicals de Torroella, no se celebrarà aquest 2020. Però el jazz seguirà sonant aquest estiu a l'Estartit amb Les Nits de Jazz, un cicle de tres concerts entre el 7 i el 21 d'agost amb joves promeses del jazz de Catalunya. Se celebraran a la plaça de la Llevantina, al costat del port esportiu de l'Estartit, un espai que ja va acollir les quatre primeres edicions del Jazz Festival l'Estartit.

Els protagonistes de les tres vetllades són la vibrant i festiva banda de jazz Dop Collective, que obrirà el cicle el 7 d'agost; seguirà el 14 d'agost el jove trompetista empordanès Joan Mar Sauqué, que es presenta en format de quintet i clourà el cicle el 21 d'agost la cantant i contrabaixista Gemma Abrié amb el seu quartet.

Vull expressar el meu sincer agraïment a tots els que han treballat en la preparació de la programació del Festival de 2020, ara ajornada fins al 2021, i en la transformació de la 40a edició en tot un any de celebracions que ens permetran seguir en contacte amb el públic. Així mateix, vull agrair a les administracions públiques i als patrocinadors el seu suport i comprensió i a tot el nostre estimat públic, la seva fidelitat.

Amb la il·lusió de sempre, treballem per adaptar la programació a les noves circumstàncies imposades i per mantenir viu l'esperit del Festival de Torroella de Montgrí que aquest any, malgrat les dificultats imposades per la pandèmia de la COVID-19, vol celebra el seu 40è aniversari. 

Esperem poder-vos veure com més aviat millor. Aquests són temps difícils, però amb l'ajuda de la música ens en sortirem!

Cuideu-vos molt.

Montse Faura  
Directora general i artística

Diputació de Girona
Diputació de Girona
Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2019
INAEM 2019
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
AC/E
AC/E
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
illenc
illenc
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
urbaser
urbaser
Gisela Graham
Gisela Graham