Tot un any per celebrar el 40è Festival de Torroella de Montgrí 


Torroella de Montgrí, 22 de maig

Estimats amics,

Des d'aquell primer somni de fer un gran festival, quan a l'estiu de 1981 va començar aquesta aventura, la història del Festival de Torroella de Montgrí està plena de somnis que hem anat fent a poc a poc realitat. El desig d'aquest 2020 era celebrar la 40a edició del Festival amb una programació esplèndida. La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat el plantejament de celebració, però no volem renunciar-hi. Per aquest motiu, l'estiu de festa musical que havíem previst per a aquest 2020, entre el 23 de juliol i el 21 d'agost, es transforma en tot un any de celebració del 40è Festival de Torroella de Montgrí, que començarà el 23 de juliol de 2020 i acabarà a finals d'agost de 2021.

El tret de sortida del 40è Festival de Torroella de Montgrí serà el 23 de juliol de 2020, coincidint amb el mateix dia que el 1981 es va celebrar el primer concert de la primera edició del Festival. Serà l'inici de tot un any d'actes que han de culminar l'estiu de 2021 amb la reprogramació de part de la programació musical que havíem preparat per a aquest estiu i que no podrem fer a causa de les restriccions imposades com a conseqüència de la pandèmia. Actes que anirem adaptant a les directrius sanitàries que a cada moment dictin les autoritats, a fi de garantir les condicions de seguretat sanitàries dels artistes, del públic -en el cas que es puguin arribar a celebrar concerts amb públic aquest estiu- i de tot l'equip que fa possible el Festival.

Ja hem començat a treballar en un documental sobre la història i la trajectòria del Festival de Torroella que s'emetrà a través de TV3 y La 2 i s'estudia celebrar, a finals de juliol, un concert sense públic a l'auditori Espai Ter amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la RTVE a Catalunya, que l'emetrien en directe per ràdio i televisió. També treballem en una exposició commemorativa dels 40 anys del Festival i la celebració d'un cicle de conferències que s'emetrien en streaming a través dels nostre canals digitals. Els detalls dels actes previstos per a aquest estiu es faran públics pròximament.  

Volem expressar-vos el nostre sincer agraïment a tots els que han treballat en la preparació de la programació del Festival de 2020, ara ajornada fins al 2021, i en la transformació de la 40a edició en tot un any de celebracions que ens permetran seguir en contacte amb el públic. Així mateix, volem agrair a les administracions públiques i als patrocinadors el seu suport i comprensió i a tot el nostre estimat públic, la seva fidelitat.

Amb la il·lusió de sempre, treballem per adaptar la programació a les noves circumstàncies imposades i per mantenir viu l'esperit del Festival de Torroella de Montgrí que aquest any, malgrat les dificultats imposades per la pandèmia de la COVID-19, vol celebra el seu 40è aniversari.  

Esperem poder-vos veure com més aviat millor. Aquests són temps difícils, però amb l'ajuda de la música ens en sortirem!

Cuideu-vos molt.

×

Presentació

“Torroella dicta”

Aurea dicta, paraules d’or, és una expressió emprada per Lucreci (De rerum natura 3, 12) que actualment anomena les frases o sentències que han esdevingut proverbials. Aurea dicta és també un dels millors compendis de saviesa de l’antiguitat publicat el 1960 per la col·lecció Bernat Metge. Ara, La Casa dels Clàssics recupera aquesta mítica obra de la mà de Miquel Barceló en un volum de bibliòfil que reuneix 562 aforismes dels 2.639 de l’obra original que l’artista ha reinterpretat amb 120 intervencions pictòriques i que esdevé el fil conductor de la 39a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà del 2 al 22 d’agost.

Al Festival convoquem els músics d’avui perquè dialoguin amb els clàssics en els concerts que presentem, i en aquesta edició, música i paraules d’or es donen la mà presentant cada concert de la programació amb un dels aforismes d’Aurea dicta il·lustrat per Miquel Barceló, que també es faran presents en els programes de mà amb una de les intervencions pictòriques del volum. Tot amb la finalitat que la ciutadania pugui escoltar i reflexionar sobre el present i el futur de l’art i la música des de les arrels mateixes de la nostra cultura.

Les sentències dels clàssics llatins dialogaran amb cinc segles de música, un pont entre la tradició i l’avantguarda amb una programació carregada de referències i noms propis des de Josquin Des Prés a Bartók, de Bach a Magrané, de Beethoven a Rakhmàninov en els 14 concerts de música antiga, de cambra i orquestral de què consta el 39è Festival de Torroella de Montgrí que inaugurarà Jordi Savall amb l’estrena a Catalunya de Les rutes de l’esclavatge, una memòria musical de més de quatre segles d’esclavisme amb 28 músics i un recitador provinents de tres continents, Europa, Àfrica i Amèrica. Un concert que apel·la a la solidaritat i a l’empatia, a l’humanisme.

Música antiga. L’ambició constant del Festival de connectar la seva música amb la seva història, es reivindica en la recuperació de repertori que en aquesta edició són tres obres breus d’Antoni Soler, nascut a Olot i el més internacional dels compositors hispànics del segle XVIII, incloses en el concert a la memòria d’Ernest Lluch, que uneix obres de Soler i Scarlatti que seran interpretades a l’església de Sant Genís per La Grande Chapelle.

Bach, un dels compositors de capçalera del Festival, estarà present en dos concerts, el primer dedicat a les seves cantates, sacres i profanes, que interpretarà l’Amsterdam Baroque Orchestra & Choir sota la direcció del mestre Ton Koopman, un gran especialista en la música del cantor de Leipzig, protagonista també del segon programa del Festival amb el Clavecí ben temperat en versió ballada per Maria Muñoz de la companyia de dansa Mal Pelo, que es presenta amb música en directe.

Les noves generacions d’intèrprets de música antiga estaran presents al Festival amb els grups Cantoría i La Vaghezza, totes dos formacions seleccionades en el projecte internacional EEEmerging, del qual forma part del Festival de Torroella, que selecciona, forma i promociona grups europeus de música antiga en els seus inicis professionals. Cantoría es presenta amb un singular repertori d’obres que mostra com el desig carnal i la devoció divina es fonen. La Vaghezza oferirà un concert amb obres del primer barroc de compositors italians pertanyents a l’Escola Veneciana que se celebrà la vigília de la inauguració del Festival i que clourà el període de residència del grup a Torroella de Montgrí.

Singulars Torroella. En l’apartat dels Singulars Torroella, la música antiga té en aquesta edició molt pes amb la presència de destacats intèrprets de la música historicista, posant un cop més en valor el riquíssim patrimoni cultural del municipi. Tres concerts singulars i excepcionals que van des d’una selecció de les encantadores sonates per a violí i guitarra de Paganini, que interpretaran el violinista Fabio Biondi i el guitarrista Giangiacomo Pinardi, passant per una sèrie de danses espanyoles i italianes dels segles XVII i XVIII que els germans Zapico, Aarón, Daniel i Pablo, han transcrit per als instruments que toquen clavicèmbal, tiorba i guitarra, fins a interpretacions singulars per a contratenor i acordió amb què Carlos Mena i Iñaki Alberdi fan conviure obres del passat amb les del present.

Música orquestral. El pare de la simfonia, Haydn, serà el protagonista del concert que oferirà la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti, ampliat fins a orquestra de cambra per a l’ocasió. L’Orquestra Simfònica del Vallès torna al Festival per clausurar la 39a edició amb un brillant programa que inclou els Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Beethoven i el Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Rakhmàninov que interpretarà el virtuós pianista italià Giuseppe Andaloro.

Música de cambra. La Camerata Royal Concertgebouw Orchestra, formada per músics de la prestigiosa orquestra holandesa, una de les millors del món, es presenten al Festival de Torroella amb obres de Boccherini i Schubert i el jove Cosmos Quartet, que malgrat tenir només cinc anys, ha aconseguit un ampli reconeixement, oferirà un ambiciós programa de cambra amb quartets de Schubert, Bartók i Beethoven. La programació es completa amb el recital que ininterrompudament cada any des de 1993 ofereix el pianista Joaquín Achúcarro, aquesta edició amb obres de Mozart, Beethoven, Mompou i Falla; el nou espectacle familiar de La Maquiné inspirat en l’univers del circ de Pablo Picaso; i el concert que oferirà el Cor de Cambra del Palau de la Música amb La Caravaggia amb un programa d’«ensaladas» i madrigals del Renaixement català en el marc de la Festa del Soci de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat que organitza el Festival de Torroella.

El Fringe, talent musical emergent. Un Festival obert al seu temps no pot deixar de propiciar un espai per acollir el talent més novell. És per això que el Festival de Torroella de Montgrí fa una aposta ferma un any més pel Fringe, plataforma pensada com a suport i difusió per als joves intèrprets emergents que fan els primers passos de les seves carreres professionals.

En la seva 6a edició, del 18 al 21 de juliol, se celebraran una vintena de concerts gratuïts en espais emblemàtics de Torroella de Montgrí i de L’Estartit, d’una hora de durada, sense etiquetes i sense pausa, i amb un repertori escollit pels intèrprets mateixos. A les escoles superiors de música i conservatoris que participen en el Fringe –Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Taller de Músics, Conservatori Superior del Liceu, Escuela Superior de Música Reina Sofía, projecte social Cabal Musical, Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París (França), Guildhall School of Music and Drama de Londres (Gran Bretanya) i Hochschule für Musik Freiburg (Alemanya)– aquest any s’incorpora al festival el prestigiós Conservatori Superior d’Amsterdam. Celebrarem l’extensió del Festival amb els concerts del FRINGE amb una programació que es consolida com l'espai de referència a Catalunya del millor talent musical emergent.

Un mar de jazz

El Molinet, que abraça el blau en una costa abrupta amb roques que cauen en picat sobre el mar i una vegetació escorada pel vent de tramuntana, es transformaran, una vegada més, en l’escenari del jazz que hi vibrarà a un ritme frenètic durant quatre dies!

Us presentem una nova edició del Jazz Festival de l’Estartit, la sisena, que se celebrarà del 25 al 28 de juliol, amb la qual tindrem cita aquest estiu, cosa que significa que aquest singular projecte s’ha convertit en una feliç realitat. Una oferta cultural que s’ha establert en el calendari per a tots els amants del jazz en un lloc privilegiat, com ho és al Molinet de l’Estartit.

En el Jazz l’Estartit es tornaran a citar al Molinet, en la darrera setmana de juliol, grans noms del circuit nacional i internacional com són els llegendaris espirituals i gospels dels The Golden Gate Quartet; les indispensables veus de José James i el de les joves Tonina Saputo i Rita Payés. I grans instrumentistes com Charles Mcpherson, Joshua Redman, Ron Miles, Scott Colley, Dave King..., acompanyats d’un nodrit grup d’excel·lents músics. Entre els catalans, cal citar el saxofonista Lluc Casares, amb el premi de la crítica del millor disc de Jazz Enderrock. I per no oblidar aquell esperit del swing encapçalat per Django Reinhardt dels anys 1930, tindrem un excepcional concert manouche amb Stochelo Rosenberg y el Biel Ballester trio.

Abans de posar fi en aquesta presentació, voldria destacar que aquest projecte no es podria haver dut a terme sense el meravellós equip humà que m’ha ajudat a gestionar-lo dia rere dia, amb perseverança, entusiasme i passió sense límits. També al nostre públic fidel i persistent, a les entitats i institucions col·laboradores i a totes les persones que estimem la música i fan possible aquest meravellós punt de trobada, a l’estiu, a Torroella de Montgrí i a l’Estartit.

Montse Faura, directora general i artística

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR