Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei, en navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info x

Kodô

La companyia de percussió Kodô en l'espectacle 'Dadan'
© Martí Artalejo
Divendres 25 de juliol Concert acabat

Taiko Performing Arts Ensemble: Yuichiro Funabashi, Yosuke Oda, Mitsuru Ishizuka, Kenta Nakagome, Tsuyoshi Maeda, Rai Tateishi, Ryosuke Inada, Kengo Watanabe, Shunichi Kamiya, Ryoma Tsurumi, Naoya Iwai. Director artístic: Tamasaburo Bando

Festival Torroella de Montgrí

Programa

Dadan

Presentació

El taiko és un tambor japonès d’1,3 metres de diàmetre i també és el nom amb el qual es coneixen a Occident els diferents tipus de tambors tradicionals del Japó, que han tingut un lloc important en la cultura i la religió del país. El grup de tambors Kodo, creat el 1981, és un dels pioners a introduir a Occident la percussió japonesa, una poderosa i vibrant forma d’art que el grup explora fins als límits en les seves actuacions, vistoses i plenes d’energia. Kodo presenta a Torroella l’espectacle Dadan, que significa homes tocant els tambors, i que posa a prova els límits físics i tècnics dels seus intèrprets.   

Biografies

KODO

El 1971 uns quants joves es van reunir a l’illa de Sado, al Japó, per a crear Sado no Kuni Ondekoza, un grup que servia a la joventut japonesa com a vehicle per aprendre arts escèniques i les arts tradicionals japoneses. Després del seu debut internacional, el 1975, Ondekoza va començar a destacar com a grup admirat pel públic d’Europa i Amèrica del Nord.

Amb el pas del temps, molts dels membres del grup van començar a sentir que la filosofia i objectius del líder d'Ondekoza, Tagayasu Den, havien deixat de reflectir la filosofia i objectius originals del grup. Finalment, Den va deixar l’illa de Sado i es va emportar el nom Ondekoze. Els que van romandre a l’illa es van reorganitzar i van fundar el 1981 Kodo. Tot i que les actuacions es van convertir en l’objectiu principal del nou grup, la idea inicial del seu líder, Toshio Kawauchi, va ser crear un centre d’estudi de les arts escèniques i tradicionals japoneses, el poble Kodo, que servís d’espai creatiu on els membres del grup poguessin explorar noves possibilitats i interactuar amb artistes d’altre països. Finalment el somni de crear la Kodo Village es va convertir en realitat el 1988. I el 1997 es va crear la Kodo Cultural Fundation per contribuir a implementar programes d’educació i participació comunitària.

El 1984 la gira One Earth es va convertir en l’estendard permanent de Kodo per a dur a terme la missió de transmetre al món el so del taiko, els tambors tradicionals japonesos. A mesura que augmentaven el nombre de concerts nous membres amb formació musical es van anar unin al grup. Buscant noves formes d’explorar les sotileses del taiko, Kodo va començar a explorar noves formes d’interpretació escènica.

El 2011, Kodo va celebrar el seu trigèsim  aniversari amb una gira commemorativa per Japó, Amèrica del Nord i Europa. El 2012, Kodo va convidar al cèlebre actor de kabuki Tamasburo Bando a convertir-se en el seu director artístic. 

Kodo. Taiko Performing Arts Ensemble debuta al Festival de Torroella