Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei, en navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info x

Presentació Festival de Torroella 2016

Effectus musicae

El Festival de Torroella de Montgrí explora en la seva 36a edició, que se celebrarà del 30 de juliol al 19 d'agost, de quina la manera la música ha mogut i commogut la humanitat en els últims set segles. Del Llibre vermell de Montserrat (segle XIV) als nostres dies, el Festival proposa un viatge musical pels effectus musicae que produeix la música en el ser humà i que el compositor flamenc i teòric musical Johannes Tinctoris (1435-1511) en va enumerar fins a vint en la seva obra Complexus effectum musices (Efectes de la música en l'esperit), entre ells, delectar Déu, allunyar la tristesa, amorosir els cors durs, provocar èxtasis, promoure l'alegria, mitigar el dolor, incitar a l'amor i fer felices les ànimes. En aquest viatge pels efectes de la música transitarem pel fervor religiós medieval i renaixentista, l'alegria de la música profana del segle XVI, els cants barrocs sacres i profans, el classicisme de Haydn i Mozart, l'apassionament del romanticisme, la sensualitat de l'impressionisme francès i el vessant més simbòlic, místic i religiós de la música dels segles XX i XXI.

En aquesta nova edició, el Festival de Torroella de Montgrí comptarà un any més amb la presència de grans noms internacionals de la música clàssica i de joves promeses que comencen a destacar i que presentem a Catalunya i Espanya.

Protagonisme de la música antiga

La música antiga esdevé protagonista en aquest viatge de set segles pels efectes musicals amb la meitat dels concerts de la programació que estaran a càrrec de grans especialistes internacionals. L'Ensemble Micrologus, referent de la interpretació de la música medieval, oferirà la seva aproximació al Llibre vermell de Montserrat, un dels pilars de la música de l'Edat Mitjana a la península Ibèrica. L'aclamat director i flautista italià Giovanni Antonini al capdavant del seu grup Il Giardino Armonico es passejarà per la música instrumental europea dels segles XVI i XVII en un programa que agafa el títol d'una pavana anònima italiana del segle XVI, La morte della ragione. La Cappella Neapolitana Antonio Florio, coneguda fins al passat gener com a Capella della Pietà dei Turchini, repassarà les millors composicions barroques de la popular antífona Salve Regina, mentre la soprano pamplonesa Raquel Andueza i el seu conjunt La Galanía s'endinsaran en les cançons d'amor del segle XVII escrites a Europa en castellà en un programa que pren el títol de la folia d'Henri Le Bailly Yo soy la locura. L'Acadèmia 1750 s'aproximarà al classicisme i el primer romanticisme de la mà de Massimo Spadano i amb el prestigiós violinista italià Giuliano Carmignola com a solista de dos concerts de Haydn i Mozart. La programació de música antiga es completa amb Jordi Savall que aquest any ens convida a un viatge ple d'emoció i sensibilitat pel cor de les melodies celtes acompanyat per l'arpista Andrew Lawrence-King i el percussionista Frank McGuire.

La veu a través dels segles

La veu estarà present en cinc dels programes del 36è Festival de Torroella de Montgrí. Als concerts de l'Ensemble Micrologus amb el medieval Llibre vermell de Montserrat, la selecció barroca de l'antífona de la Salve Regina a càrrec de La Cappella Neapolitana Antonio Florio i de les cançons amoroses del segle XVII que interpretarà Raquel Andueza amb La Galanía, s'ha d'afegir el recital d'àries i duos d'òpera amb el que el tenor d'origen samoà Pene Pati i la mezzosoprano estatunidenca J'Nai Bridges obriran el Festival de Torroella de Montgrí el 30 de juliol. Tots dos són joves veus amb un prometedor futur en el món de la lírica que el Festival de Torroella presenta per primer cop junts a Espanya. Pene Pati és el guanyador del Concurs de Cant Montserrat Caballé de 2014 i va obtenir el segon premi en el Concurs Operalia de 2015, per la seva banda, J'Nai Bridges va guanyar el passat gener al Gran Teatre del Liceu de Barcelona el Concurs de Cant Francesc Viñas. Els concerts amb protagonisme de la veu es completen amb el programa titulat Of a rose is all my song en el qual el prestigiós conjunt vocal britànic Gabrieli Consort recorrerà  sota la direcció de Paul McCreesh cinc segles de cants de lloança a la Verge Maria amb dues de les grans antífones marianes del segle XVI anglès: el Gaude gloriosa Dei Mater de Thomas Tallis i el Vox patris caelestis de William Mundy

Important presència del piano

Un any més, el piano té una important presència en la programació del Festival de Torroella de Montgrí en quatre formes de fer música: com a solista de concert, en recital, fent música de cambra i com acompanyant de la veu. L'Orquestra Simfònica del Vallès torna al Festival després de la inoblidable versió oferta l'estiu passat dels concerts per a piano de Chopin amb el jove pianista canadenc Jan Lisiecki. En aquesta edició, la Simfònica del Vallès sota la direcció del seu titular, Rubén Gimeno, clausurarà el Festival el 19 d'agost acompanyant un altre jove pianista, el fenomenal rus-lituà Lukas Geniušas en el que serà el seu debut a Espanya amb un programa en el qual interpretarà els concerts per a piano número 20 de Mozart i el número 5 Emperador de Beethoven. El piano en recital tindrà com a protagonistes al basc Joaquín Achúcarro, i ja seran 24 anys consecutius, i al rus Nicolai Luganski amb un programa de música romàntica amb obres de Cèsar Franck, Schubert, Txaikovski i Ratxmàninov. El piano fent música de cambra tindrà dues protagonistes de luxe, l'aclamada pianista francesa Katia Labèque i l'extraordinària violinista russa Viktoria Mullova amb un programa de duos que va del classicisme de Mozart a la música simbòlica i mística de Toru Takemitsu i Arvo Pärt.

La programació es completa amb el concert familiar L'ocell prodigiós, una recreació amb música de Stravinski, teatre gestual, màscares, titelles i projeccions del conte rus de l'ocell de plomes de foc que reneix de les seves cendres cada cinc-cents anys.

Montse Faura, Directora general i artística del Festival de Torroella de Montgrí