Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei, en navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info x

Presentació Festival Torroella 2017

La celebració

Des que el 1272 Torroella de Montgrí va esdevenir vila reial i els monarques passaven temporades a la població, la música ha format part de la vida dels torroellencs. Primer, amb les capelles reials de música que durant la residència de la cort a la vila omplien de trobadors i ministrers les cases nobles i els actes populars; més tard, amb la Capella Musical de l'església de Sant Genís, de la qual al segle XVIII van sorgir destacats compositors com Anselm Viola i Benet Julià. I a partir de la segona meitat del segle XIX, amb el desenvolupament de la sardana i la cobla. Aquesta llarga tradició ha modelat el gust per la música dels torroellencs, capaços d'establir forts vincles amb els intèrprets que des de 1981 desfilen cada estiu pel Festival de Torroella de Montgrí, que en la seva 37a edició, que se celebrarà del 28 de juliol al 20 d'agost, ret homenatge al gran pianista bilbaí Joaquín Achúcarro, que ha actuat de forma ininterrompuda en les últimes 25 edicions del Festival.

Joaquín Achúcarro és el protagonista del Festival de Torroella de Montgrí 2017. En el concert inaugural del 29 de juliol, interpretarà el Concert per a piano i orquestra en La menor de Grieg i les Noches en los jardines de España de Falla amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno. I el concert de cloenda, el 20 d'agost, serà una vetllada d'homenatge a Achúcarro protagonitzada per quatre dels seus millors deixebles, l’italià Alessio Bax, la canadenca Lucille Chung i els espanyols Marta Espinós i Daniel del Pino, que al costat de l'Orquestra de Cambra Amadeus de la Ràdio Polonesa interpretaran els concerts per a un, dos, tres i quatre pianos de Bach, BWV 1056, BWV 1062, BWV 1064 i BWV 1065.

Protagonisme de la música antiga

Un any més, la música antiga té un destacat protagonisme en la programació del Festival de Torroella amb set concerts que giraran al voltant de tres compositors: Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann, i Claudio Monteverdi i els seus contemporanis a Venècia. A més del concert de cloenda, Bach protagonitzarà el concert que servirà de preàmbul al Festival amb el jove clavicembalista francès Benjamin Alard, que interpretarà les Variacions Goldberg. Bach també compartirà protagonisme amb Telemann, de qui aquest 2017 se’n commemora el 250è aniversari de la mort, en el concert que oferirà la prestigiosa Academy of Ancient Music, fundada el 1973 per Christopher Hogwood. El conjunt francès La Fenice, amb el seu director Jean Tubéry, protagonitzarà, amb tres concerts, el Dia Monteverdi que el Festival de Torroella dedica a commemorar el 450è aniversari del naixement del compositor italià. La Fenice interpretarà un dels monuments musicals de la litúrgia sacra italiana, les Vespro della Beata Vergine, i oferirà dos concerts en espais històrics de la vila amb obres dels contemporanis de Monteverdi quan ell era mestre de capella de la catedral de San Marc a Venècia. I l'Acadèmia 1750 brindarà en la seva nova visita al Festival un programa clàssic amb obres de Haydn, Mozart i Beethoven.

Música de cambra

Els joves guitarristes Jens Franke, alemany, i Jørgen Skogmo, noruec, faran reviure, recuperada de l’oblit, l'obra del compositor torroellenc Josep Ferrer i Esteve (1835-1916), eminent guitarrista i professor a París i Barcelona, en el concert en memòria d’Ernest Lluch. Un altre destacat concert de música de cambra el protagonitzarà el Cuarteto Quiroga amb un bell programa de música espanyola i llatinoamericana amb obres de Juan Crisóstomo Arriaga, Rodolfo Halftter i Alberto Ginastera. I la famosa Academy of St. Martin in the Fields, en formació de cambra, torna al Festival setze anys després de la seva última actuació per interpretar un deliciós programa amb obres de Rossini, Brahms i Schubert.

Reinterpretació contemporània del Stabat Mater

Obert a les noves modalitats de concerts, el Festival de Torroella presenta Stabat Mater. The Vivaldi Project, una reinterpretació contemporània de l’Stabat Mater de Vivaldi que proposa Soqquadro Italiano, un grup innovador en el panorama musical que barreja en els seus espectacles cant, dansa, música, teatre, arts visuals... a la recerca de l'obra d'art total. El ballarí Vincenzo Capezzuto, posseïdor d'una singular i excepcional veu de contratenor natural, protagonitza, amb el seu cant i el seu ball, aquesta innovadora proposta que compta amb coreografia de Mauro Bigonzetti, director del Ballet de la Scala de Milà, i dramatúrgia i direcció de Claudio Borgianni.

La programació del Festival de Torroella de Montgrí 2017 es complementa amb tres actuacions més: el viatge musical de Jordi Savall pel Nou Món amb el concert Folías Antiguas & Criollas, De l'Antiga Hespèria al Nou Món; un recital d'un dels més grans pianistes de l'actualitat, el rus Grigory Sokolov, un autèntic mag del so i poeta del teclat; i la poètica proposta familiar El bosc de Grimm, un viatge pels contes clàssics de la companyia La Maquiné, que ha guanyat nombrosos premis.

A més, posem rumb a la quarta edició del Jazz a l’Estartit, un recorregut que s’enfila a grans muúsics de renom internacional del món del Jazz i els seus gèneres. En aquest sentit, la cita d’enguany es de neix específicament per aquest talent aventurer de cadascun dels seus protagonistes, tant si tendeixen a mirar a l’ahir o al demà: “M’exalta el nou i m’enamora el vell” que deia el poeta. 

El Fringe, el talent musical emergent

El Fringe de Torroella 2017, que se celebrarà del 27 al 30 de juliol en diversos espais de Torroella i l'Estartit, s'interrelacionarà aquest any de forma directa amb el Festival. Per primera vegada, les dates del Fringe Festival coincideixen amb els primers dies del Festival de Torroella per facilitar, d'aquesta manera, la possibilitat que els joves músics emergents puguin establir relacions amb els professionals consolidats.

Diverses institucions educatives col·laboren amb el Fringe des de la seva creació i enguany se n'hi uneixen tres més: l'Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid, l’INJUVE –Instituto de la Juventud de España– a través dels seus ajuts a la creació jove amb la presentació d’obres del compositor Pablo Peula, i també Cabal Musical, projecte de música comunitària del Taller de Músics.

El Fringe ofereix un ventall de concerts i propostes artístiques amb repertoris inèdits o poc freqüents que conviuen amb altres propostes més innovadores amb la intenció d'explorar nous llenguatges i augmentar la capacitat crítica del públic. Una aposta que vol obrir ponts de diàleg, d’enriquiment mutu entre els artistes d’arreu i el nostre teixit cultural. Aquesta modalitat va més enllà dels noms propis, inclou tots els valors musicals i dona visibilitat tant a figures consolidades com a talents musicals emergents.

En conjunt, una cinquantena de concerts amb repertoris inèdits o poc freqüents i propostes innovadores amb la intenció d’explorar nous llenguatges i augmentar la capacitat crítica del públic. Una aposta que vol obrir i construir ponts de diàleg, d’enriquiment mutu entre els artistes d’arreu i el nostre teixit cultural, i anar més enllà dels noms propis per incloure tots els valors musicals i donar visibilitat tant a figures consolidades com a les emergents.

El Festival de Torroella, EFFE Label 2017-2018

Aquest compromís de l’entitat amb l’educació i la cultura com a servei públic irrenunciable ens ha guiat a l’hora de donar forma a la proposta artística. Recentment, el Festival de Torroella de Montgrí ha estat seleccionat per un jurat internacional per rebre l’EFFE Label 2017-2018 que atorga l'Associació Europea de Festivals, un segell sinònim de qualitat artística que reconeix els millors festivals d'Europa. Les raons al·legades pel jurat per seleccionar el Festival de Torroella de Montgrí han estat el seu "atractiu i valors", així com els seus "esforços per arribar a un públic ampli, per establir relacions entre els artistes joves i els professionals consolidats i per la solidesa de les seves instal·lacions, que són un potencial per a Festival que, malgrat la seva llarga trajectòria, no ha deixat de redefinir el seu sentit en la societat”.

Una altra de les novetats d'enguany és l'adhesió al programa Apropa Cultura per tal d'oferir entrades a preus reduïts als col·lectius en risc d'exclusió social i vetllar perquè les persones més vulnerables també tinguin accés a la cultura.

Amb cada nova edició del Festival neix un projecte amb la màxima il·lusió i es fa realitat gràcies a la feina de tot un equip humà, als socis de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí i al suport de les diferents institucions públiques i privades. Ara, aquest projecte espera la resposta del públic i només em queda desitjar que tothom es faci seva aquesta celebració i el Festival i que tots en puguem gaudir.

Deixeu-vos portar i deixeu-vos perdre pel botó de la roda de l’Empordà, admireu la bellesa del Montgrí i les illes Medes i, sobretot, pareu l’orella: tenim moltes coses per explicar-vos aquest estiu, tres propostes que no us deixaran indiferents. 

Montse Faura
 Directora artística