Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei, en navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info x

EMM Torroella de Montgrí

El valor de l'educació i la cultura

Les arts són la manifestació de la cultura i, al mateix temps, un mitjà a través del qual transferim els coneixements. El coneixement i la sensibilització sobre les pràctiques culturals i les formes d'art que es trasmet en les escoles d'aprenentatges artístics, com es dóna a l'Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí (EMMT), reforça les identitats i els valors personals i col·lectius, i ajuda, a més, a preservar i fomentar la diversitat cultural. Les arts han d'anar presentant progressivament les persones a través de pràctiques i experiències artístiques, i cal tenir sempre present la necessitat de valorar no només el resultat del procés, sinó també el procés en si mateix.

L'EMMT és un servei públic compromès amb el seu entorn. Un espai creatiu, d'intercanvi, trobada, reflexió, exploració, transmissió i construcció de vivències, experiències i coneixement pràctic per a tothom que estigui interessat en la música, ja sigui per introduir-se en aquest món o per formar-se com a professional.

La importància de la tasca duta a terme per l'EMMT rau en el fet que la seva incidència va molt més enllà de l’àmbit purament artístic. Està clar que la pràctica de la música és un element que contribueix decididament al benestar de les persones, a la felicitat individual i a la capacitat de desenvolupar-se, expressar-se i comunicar-se. Però gràcies a tot això, a més, la música aporta uns valors a l'educació que difícilment podríem trobar aglutinats en una altra activitat, com per exemple: la interrelació social i el sentiment de grup, el desenvolupament de les emocions, del llenguatge expressiu, de les destreses motrius, l'estímul de la imaginació; el treball de l’organització espacial i la millora de capacitats intel·ligència. La llista podria ampliar-se si féssim referència a la multitud d’estudis que demostren la relació directa entre la pràctica de la música i l’èxit escolar. Així doncs, quan estem parlant d'una eina útil i eficient per afrontar un dels majors reptes de la nostra societat: l’èxit escolar i l’assoliment de competències intel·lectuals, socials i emocionals que permeten inserir-se més fàcilment en la societat i en el món laboral.

El programa de l'EMMT pretén acompanyar a les persones a descobrir la diversitat d'expressions culturals i a respondre-hi críticament. Generar en la persona una confiança basada en l'apreciació profunda de la seva pròpia cultura com a punt de partida possible per explorar, respectar i apreciar altres cultures. Per a això, és vital percebre el caràcter constantment canviant de la cultura i el seu valor en contextos tant històrics com contemporanis situant l'EMMT més enllà de la música, metàfora d'una societat diversa, plural i canviant, testimoni de la nostra cultura i de desafiament de recorreguts futurs.

Des de l’EMMT es promouen activitats com ara audicions mensuals, intercanvis amb altres escoles, estades musicals, concerts, conferències, classes magistrals amb artistes convidats i l'assistència a concerts externs. El disseny dels continguts i de l'estructura formativa de l'EMMT permet la comunicació i la interacció en el si de diferents contextos culturals, socials i històrics del municipi.

Les societats del segle XXI exigeixen, cada vegada més, persones i professionals creatius, flexibles, adaptables i innovadors, i els sistemes educatius ens hem d'ajustar a aquesta nova situació. Per això, l'EMMT proporciona a les persones les habilitats que es requereixen d'elles i, a més, ens permet expressar-nos, avaluar críticament el món que ens envolta i participar activament en els diferents aspectes de l'existència humana. Tanmateix, constitueix així mateix un mitjà per poder desenvolupar els recursos humans necessaris per explotar el nostre valuós patrimoni cultural. La utilització d'aquests recursos i d'aquest patrimoni és vital per a desenvolupar iniciatives culturals fortes, creatives i sostenibles, les quals poden tenir un paper clau a potenciar el desenvolupament socioeconòmic del territori com és el de Torroella de Montgrí.

Conscients que la cultura i les arts són components bàsics d'una educació integral que permet a l'individu desenvolupar-se plenament, un dels nostres objectius principals és garantir el compliment del dret humà a l'educació i la participació en la cultura. Tenim com a objectiu garantir a infants i adults aquest dret al llarg de la vida i a gaudir d'oportunitats per a un desenvolupament ple i harmoniós, i la seva participació en la vida artística i cultural del municipi. Tota una declaració fonamentada amb el compromís.